Εγκρίθηκαν χτες από την Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, οι όροι δημοπράτησης -σύμφωνα με την εφαρμογή του άρθρου 32 παρ. 2 περίπτωση γ. του Ν. 4412/2016- των έργων: «Καθαρισμός χειμάρρων Κοινοτήτων» για όλο το νησί της Ρόδου –όλων των πρώην Δήμων.
Το θέμα απασχολεί τόσο τον Δήμο Ρόδου όσο και την ΠΝΑΙ καθώς η αρμοδιότητα μεταφέρθηκε τον περασμένο Αύγουστο, από τους Δήμους στις Περιφέρειες της χώρας.
Σύμφωνα με όσα δήλωσε χτες ο αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα και πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής κ. Φιλήμονας Ζαννετίδης:
«Η ΠΝΑΙ μετά την σχετική απόφαση της κυβέρνησης να μεταφέρει την αρμοδιότητα για τους καθαρισμούς των χειμάρρων στις Περιφέρειες, προχώρησε στην αναθεώρηση των υπαρχουσών μελετών από το 2015 ώστε να κάνει όλες τις απαραίτητες προετοιμασίες σε όλο το νησί της Ρόδου. Στην συνεδρίαση αποφασίσαμε να προχωρήσουμε άμεσα γι αυτό και εγκρίθηκαν όλες οι προτάσεις για τις πρώην δημοτικές ενότητες στη Ρόδο».
Από την πλευρά του, με δηλώσεις του στην «δ» ο αντιδήμαρχος Πρωτογενούς Τομέα κ. Γιώργος Πόκκιας, εξέφρασε τον προβληματισμό του για το θέμα: «Μετά τις αποφάσεις της κυβέρνησης για την παραχώρηση αρμοδιοτήτων από τους Δήμους στις Περιφέρειες, κρίνεται επιβεβλημένο να υπάρχει συνεργασία ανάμεσα στον πρώτο και δεύτερο βαθμό σε τέτοια θέματα. Πάρθηκαν αποφάσεις για μεταφορά αρμοδιοτήτων χωρίς καν η ΠΝΑΙ να έχει το προσωπικό, τα μέσα και τους πόρους για να τις υλοποιήσει. Είναι μια ‘εχθρική’ στάση της κυβέρνησης που έχει κάνει και με άλλες περιπτώσεις όπως με τους βοσκότοπους, τα φράγματα και τα ανεπιτήρητα ζώα. Ωστόσο, στο κομμάτι με τους καθαρισμούς χειμάρρων έχουμε ήδη αρνητικές εμπειρίες από πολλά περιστατικά στο νησί της Ρόδου. Η αλλαγή αυτή, δείχνει ότι το κράτος δεν έχει αντιληφθεί τους κινδύνους που ελλοχεύουν. Εμείς ωστόσο, ο δήμος και η ΠΝΑΙ οφείλουμε να προστατεύσουμε τους πολίτες από τυχόν προβλήματα. Η συνεργασία μας είναι μονόδρομος, καθώς ο χειμώνας δεν προμηνύεται να είναι ήρεμος και πρέπει να είμαστε καθ’ όλα έτοιμοι» όπως είπε.

Τα ανεπιτήρητα ζώα
Ο αντιδήμαρχος, μίλησε και για την μεταφορά της αρμοδιότητας των ανεπιτήρητων ζώων που πηγαίνει στις Περιφέρειες, εκφράζοντας τον ίδιο προβληματισμό: «Θεωρώ ότι είναι μια εντελώς λάθος απόφαση του κεντρικού κράτους, κυρίως για τις νησιωτικές περιοχές. Είναι αδύνατον αυτό να υλοποιηθεί αποτελεσματικά. Ο Δήμος Ρόδου μετά από πολλές δυσκολίες, κατάφερε να συγκροτήσει συνεργεία που βρίσκονται συνεχώς στους δρόμους για να ελέγχουν την κατάσταση με τα ανεπιτήρητα ζώα τα οποία κυκλοφορούν ελεύθερα στους δρόμους και συγκεντρώνει με πολύ δυσκολία. Πώς η ΠΝΑΙ θα αναλάβει την αρμοδιότητα χωρίς πόρους, χωρίς προσωπικό για 48 κατοικημένα νησιά; Βλέπουμε λοιπόν πώς αντιμετωπίζει η κυβέρνηση την αυτοδιοίκηση. Εμείς όμως, έχουμε ευθύνες και οφείλουμε να λάβουμε τα μέτρα μας για να μπορέσουμε να διασφαλίσουμε την ασφάλεια του πολίτη –κυρίως στους δρόμους, όπου γίνονται πολλά τροχαία. Κι εδώ να κάνω και μια έκκληση: η ΠΝΑΙ πρέπει να συνεργαστεί με τον Δήμο Ρόδου, καθώς το πρόβλημα είναι τεράστιο και απαιτεί συνεργασία και συνεννόηση» όπως τόνισε.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ