ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οικόπεδα: Τρέχουν να δηλώσουν καθαρισμούς – 82.000 αιτήσεις σε 10 μέρες

news room 1 λεπτό ανάγνωση
ΟΙΚΟΠΕΔΟ

Με ιδιαί­τε­ρα αυ­ξη­μέ­νους ρυθ­μούς κι­νού­νται τις τε­λευ­ταί­ες δέκα ημέ­ρες οι ηλε­κτρο­νι­κές δη­λώ­σεις κα­θα­ρι­σμών οι­κο­πέ­δων, στο πλαί­σιο της αντι­πυ­ρι­κής στρα­τη­γι­κής για την απο­τρο­πή εκ­δή­λω­σης και εξά­πλω­σης πυρ­κα­γιών κοντά σε κα­τοι­κη­μέ­νες πε­ριο­χές.

Από τις 22 Απρι­λί­ου έως και την Πέμ­πτη υπο­βλή­θη­καν πε­ρισ­σό­τε­ρες από 82.000 δη­λώ­σεις, που ισο­δυ­να­μεί σχε­δόν με το 59% του συ­νό­λου, σύμ­φω­να με κυ­βερ­νη­τι­κά στε­λέ­χη που έχουν γνώση της υπό­θε­σης.

Εν­δει­κτι­κό είναι ότι προη­γου­μέ­νως, από την 1η έως τις 21 Απρι­λί­ου, δη­λα­δή τις πρώ­τες τρεις εβδο­μά­δες λει­τουρ­γί­ας της πλατ­φόρ­μας akatharista.apps.gov.gr για φέτος, καμία μέρα δεν δη­λώ­θη­καν πε­ρισ­σό­τε­ροι από 5.320 κα­θα­ρι­σμοί. Έκτο­τε, αυτό το «υψηλό» έχει ήδη ξε­πε­ρα­στεί οκτώ φορές, γε­γο­νός που αντι­κα­το­πτρί­ζει την αυ­ξη­μέ­νη αντα­πό­κρι­ση των πο­λι­τών τις τε­λευ­ταί­ες ημέ­ρες.

Ανά­λο­γη είναι η ει­κό­να σε ό,τι αφορά τις ψη­φια­κές κα­ταγ­γε­λί­ες, καθώς το ίδιο χρο­νι­κό διά­στη­μα υπο­βλή­θη­καν 489, δη­λα­δή το 56% όσων έχουν κα­τα­τε­θεί.

Ο σχε­τι­κά μι­κρός αριθ­μός υπο­βο­λών τις πρώ­τες εβδο­μά­δες μετά το άνοιγ­μα της πλατ­φόρ­μας απο­δό­θη­κε πρω­τί­στως στις συ­χνές ανοι­ξιά­τι­κες βρο­χο­πτώ­σεις, δε­δο­μέ­νου ότι πολ­λοί ιδιο­κτή­τες φο­βού­νται ότι η βλά­στη­ση στα ακί­νη­τά τους θα ξα­να­φυ­τρώ­σει σχε­τι­κά γρή­γο­ρα.

Ένας ακόμα πα­ρά­γο­ντας, σύμ­φω­να με κυ­βερ­νη­τι­κούς αξιω­μα­τού­χους, ήταν η αλ­λα­γή των προ­θε­σμιών σε σχέση με την περ­σι­νή χρο­νιά, όταν εφαρ­μό­στη­κε για πρώτη φορά το σύ­στη­μα ηλε­κτρο­νι­κής δή­λω­σης κα­θα­ρι­σμού, καθώς το 2024 η πλατ­φόρ­μα άρ­χι­σε να δέ­χε­ται δη­λώ­σεις τον Μάιο, δη­λα­δή έναν μήνα αρ­γό­τε­ρα σε σύ­γκρι­ση με φέτος.

Λαμ­βά­νο­ντας αυτά τα δε­δο­μέ­να υπόψη, η ηγε­σία του υπουρ­γεί­ου Κλι­μα­τι­κής Κρί­σης και Πο­λι­τι­κής Προ­στα­σί­ας απο­φά­σι­σε τη με­τά­θε­ση της διο­ρί­ας για τη δή­λω­ση του κα­θα­ρι­σμού κατά 45 ημέ­ρες, στις 15 Ιου­νί­ου.

Μο­λο­νό­τι για τη φε­τι­νή αντι­πυ­ρι­κή πε­ρί­ο­δο το Πυ­ρο­σβε­στι­κό Σώμα δια­θέ­τει πε­ρισ­σό­τε­ρους από 18.000 πυ­ρο­σβέ­στες, δη­λα­δή πε­ρισ­σό­τε­ρους από ποτέ, οι κα­θα­ρι­σμοί θε­ω­ρού­νται εξαι­ρε­τι­κά ση­μα­ντι­κοί στο κρί­σι­μο σκέ­λος της πρό­λη­ψης, ει­δι­κά δε­δο­μέ­νων των ακραί­ων συν­θη­κών που προ­κα­λεί τα κα­λο­καί­ρια η κλι­μα­τι­κή αλ­λα­γή.

Από την αξιο­λό­γη­ση της πρώ­της εφαρ­μο­γής του μέ­τρου, πέ­ρυ­σι, δια­πι­στώ­θη­κε ότι σε πε­ριο­χές όπου με­γά­λος αριθ­μός οι­κο­πέ­δων είχε κα­θα­ρι­στεί οι πυρ­κα­γιές ήταν λι­γό­τε­ρο κα­τα­στρε­πτι­κές ή πε­ριο­ρί­στη­καν γρή­γο­ρα.

Σε μία προ­σπά­θεια οι τα­κτι­κοί κα­θα­ρι­σμοί να γί­νουν συ­νή­θεια των πο­λι­τών, το υπουρ­γείο Κλι­μα­τι­κής Κρί­σης και Πο­λι­τι­κής Προ­στα­σί­ας σχε­διά­ζει εκ­στρα­τεία ευαι­σθη­το­ποί­η­σης το επό­με­νο διά­στη­μα.

Πηγή: newmoney.gr

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.