ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τελικά κέρδισε το στοίχημα ο Αλέξης – Απήλθε η παλιά διαπλοκή έρχεται η νέα

news room 1 λεπτό ανάγνωση
Τσίπρας Παππάς

Όπως ήταν ανα­με­νό­με­νο, ο «μα­ρα­θώ­νιος» δια­γω­νι­σμός των τη­λε­ο­πτι­κών αδειών απα­σχό­λη­σε εκτε­νώς τα διε­θνή μέσα, τα οποία σχο­λί­α­σαν την πρω­το­φα­νή για τα ελ­λη­νι­κά χρο­νι­κά δια­δι­κα­σία με εκτε­νή δη­μο­σιεύ­μα­τα, λίγες ώρες μετά την ανα­κοί­νω­ση των απο­τε­λε­σμά­των.

Ο δε πρω­θυ­πουρ­γός Αλέ­ξης Τσί­πρας, αλλά και ο στε­νός του συ­νερ­γά­της που επω­μί­στη­κε όλο το βάρος αυτής της απο­στο­λής, Νίκος Παπ­πάς, μπο­ρούν πλέον να χα­μο­γε­λούν σαρ­κα­στι­κά για το ότι ολο­κλή­ρω­σαν αυτό που ξε­κί­νη­σε ο πρώην πρω­θυ­πουρ­γός Κώ­στας Κα­ρα­μαν­λής. Πα­ράλ­λη­λα, είναι απο­λύ­τως βέ­βαιο ότι αι­σθά­νο­νται ασφα­λείς με το νέο τη­λε­ο­πτι­κό τοπίο έτσι όπως δια­μορ­φώ­νε­ται, καθώς ακόμη και ο πρό­ε­δρος του Σκάι, Γιάν­νης Αλα­φού­ζος, δεί­χνει να χα­μη­λώ­νει πλέον τους τό­νους, είτε γιατί εκ­κρε­μεί ο οι­κο­νο­μι­κός έλεγ­χος εις βάρος του, είτε διότι ο νέος «κρυ­φός» συ­μπαί­κτης του επ’ ου­δε­νί θέλει συ­γκρού­σεις με την κυ­βέρ­νη­ση. Φυ­σι­κά, αν όντως αλη­θεύ­ει η απο­κά­λυ­ψη του RPNtv.gr, ότι δη­λα­δή με χρή­μα­τα της κυ­ρί­ας Μα­ριάν­νας Λάτση κα­τόρ­θω­σε να πάρει την άδεια, πα­ρό­τι έχει -έστω και προ­σω­ρι­νά- δε­σμευ­μέ­νη την πε­ριου­σία του.

Την ίδια στιγ­μή, η κυ­βέρ­νη­ση διά στό­μα­τος του κ. Τσί­πρα, κι ενό­ψει της ΔΕΘ, μπο­ρεί να κάνει λόγο για «κερ­δι­σμέ­νο στοί­χη­μα», για δί­καιο κρά­τος και για επι­με­ρι­σμό των κερ­δών από τις άδειες προς τις ευ­πα­θείς κοι­νω­νι­κές ομά­δες, κερ­δί­ζο­ντας έτσι τις εντυ­πώ­σεις, την ώρα που ένθεν κα­κεί­θεν οι πο­λι­τι­κοί του αντί­πα­λοι μάλ­λον δεί­χνουν να μοι­ρο­λα­τρούν…

Ο ξένος τύπος υπο­κλί­νε­ται…

«Η Ελ­λά­δα κέρ­δι­σε 246 εκα­τομ­μύ­ρια ευρώ σε δη­μο­πρα­σία για την κα­τα­νο­μή των τεσ­σά­ρων ιδιω­τι­κών τη­λε­ο­πτι­κών κα­να­λιών, ως μέρος μιας με­γά­λης με­ταρ­ρύθ­μι­σης του οπτι­κο­α­κου­στι­κού τομέα με στόχο την κά­θαρ­ση. Η δια­δι­κα­σία ήταν εξαι­ρε­τι­κά αμ­φι­λε­γό­με­νη…» σχο­λιά­ζει η γαλ­λι­κή εφη­με­ρί­δα «L’Express» και προ­σθέ­τει: «Οι τέσ­σε­ρις άδειες ισχύ­ουν για μία δε­κα­ε­τία και λή­φθη­καν από τρεις εφο­πλι­στές και έναν ερ­γο­λά­βο που θε­ω­ρεί­ται ότι έχει στενή σχέση με την κυ­βέρ­νη­ση του πρω­θυ­πουρ­γού Αλέξη Τσί­πρα». «Τα απο­τε­λέ­σμα­τα αυτά είναι το απο­κο­ρύ­φω­μα μιας με­ταρ­ρύθ­μι­σης που στόχο έχει, σύμ­φω­να με την αρι­στε­ρή κυ­βέρ­νη­ση του Αλέξη Τσί­πρα, τον εξορ­θο­λο­γι­σμό του οπτι­κο­α­κου­στι­κού τομέα, τον οποίο μέχρι τώρα ελέγ­χουν μια χού­φτα ολι­γάρ­χες, βυ­θί­ζο­ντας τα ΜΜΕ σε οι­κο­νο­μι­κή αδια­φά­νεια» κα­τα­λή­γει το δη­μο­σί­ευ­μα.

«Wall Street Journal»:

Τη­λε­ο­πτι­κές μάχες

εκα­τομ­μυ­ρί­ων

«Η Ελ­λά­δα συ­γκέ­ντρω­σε το ποσό των 246 εκα­τομ­μυ­ρί­ων ευρώ από τη δη­μο­πρα­σία των ιδιω­τι­κών τη­λε­ο­πτι­κών αδειών μετά από μια μα­ρα­θώ­νια δια­δι­κα­σία που δι­ήρ­κε­σε πε­ρί­που τρεις ημέ­ρες» γρά­φει η αμε­ρι­κα­νι­κή εφη­με­ρί­δα «Wall Street Journal».

«Δό­θη­καν 4 άδειες. Μόνο 2 από τα υφι­στά­με­να κα­νά­λια -ο Σκάι και ο ΑΝΤι- εξα­σφά­λι­σαν άδεια εκ­πο­μπής που τους επι­τρέ­πει να συ­νε­χί­ζουν να ανα­με­τα­δί­δουν. Οσα κα­νά­λια δεν έλα­βαν άδεια θα πρέ­πει να στα­μα­τή­σουν να εκ­πέ­μπουν μέσα σε διά­στη­μα τριών μηνών, όπως δή­λω­σε η ελ­λη­νι­κή κυ­βέρ­νη­ση».

Ο πλοιο­κτή­της Βαγ­γέ­λης Μα­ρι­νά­κης και ο επι­χει­ρη­μα­τί­ας Γιάν­νης Κα­λο­γρί­τσας εξα­σφά­λι­σαν άδειες, προ­σθέ­τει το επί­μα­χο δη­μο­σί­ευ­μα. Με τη χώρα να είναι σε μνη­μό­νιο, η ελ­λη­νι­κή κυ­βέρ­νη­ση υπο­σχέ­θη­κε να δη­μο­πρα­τή­σει τις τη­λε­ο­πτι­κές άδειες για πρώτη φορά… «Η από­φα­ση του αρι­στε­ρού κόμ­μα­τος ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ να δώσει άδεια σε τέσ­σε­ρα μόνο κα­νά­λια», προ­σθέ­τει το επί­μα­χο δη­μο­σί­ευ­μα, «εξόρ­γι­σε τους ιδιο­κτή­τες των ελ­λη­νι­κών κα­να­λιών και την αντι­πο­λί­τευ­ση, η οποία έσπευ­σε να κα­τη­γο­ρή­σει τον Ελ­λη­να πρω­θυ­πουρ­γό, Αλέξη Τσί­πρα, ότι θέλει να δη­μιουρ­γή­σει πο­λι­τι­κές συμ­μα­χί­ες με επι­χει­ρη­μα­τι­κές ομά­δες».

Reuters: «Πο­λι­τι­κά

αμ­φι­λε­γό­με­νο βήμα

ο δια­γω­νι­σμός»

«Η Ελ­λά­δα πα­ρα­χω­ρεί νέες ρα­διο­τη­λε­ο­πτι­κές άδειες μ’ ένα πο­λι­τι­κά αμ­φι­λε­γό­με­νο βήμα και με την ελ­λη­νι­κή κυ­βέρ­νη­ση να ισχυ­ρί­ζε­ται ότι θέλει να βάλει τάξη στον ρα­διο­τη­λε­ο­πτι­κό τομέα, που λει­τουρ­γεί μέχρι τώρα βυ­θι­σμέ­νος στην κα­κο­δια­χεί­ρι­ση και στη δια­φθο­ρά» σχο­λιά­ζει το πρα­κτο­ρείο Reuters. Η αρι­στε­ρή κυ­βέρ­νη­ση υπό την ηγε­σία του πρω­θυ­πουρ­γού, Αλέξη Τσί­πρα, είχε δη­λώ­σει ότι η κί­νη­ση αυτή θα βοη­θή­σει στη με­ταρ­ρύθ­μι­ση του οπτι­κο­α­κου­στι­κού τομέα, την ώρα που τα ελ­λη­νι­κά ΜΜΕ υπο­στη­ρί­ζουν πως με την κί­νη­ση αυτή πε­ριο­ρί­ζει την ελευ­θε­ρία του λόγου, βάζει «λου­κέ­το» στους τη­λε­ο­πτι­κούς σταθ­μούς και «αφή­νει άνερ­γους χι­λιά­δες αν­θρώ­πους», προ­σθέ­τει.

Όπως σχο­λιά­ζει το Reuters, μόνο τέσ­σε­ρις εν­δια­φε­ρό­με­νοι έλα­βαν άδεια, κατά συ­νέ­πεια τα υπό­λοι­πα από τα συ­νο­λι­κά οκτώ ιδιω­τι­κά κα­νά­λια εθνι­κής εμ­βέ­λειας που ήδη εκ­πέ­μπουν θα κλεί­σουν. Ο Σκάι κέρ­δι­σε την πρώτη άδεια, που του επι­τρέ­πει να συ­νε­χί­σει να εκ­πέ­μπει…

Η ελ­λη­νι­κή κυ­βέρ­νη­ση ανέ­λα­βε την εξου­σία με την υπό­σχε­ση να βάλει τάξη σ’ έναν τομέα που είναι βυ­θι­σμέ­νος στο χρέος. Δύο νε­οει­σερ­χό­με­νοι στον χώρο των ρα­διο­τη­λε­ο­πτι­κών ΜΜΕ κέρ­δι­σαν άδεια, επι­ση­μαί­νει το πρα­κτο­ρείο.

«Οι πλειο­δό­τες πα­ρέ­μει­ναν κλει­δω­μέ­νοι στο κτή­ριο της Γε­νι­κής Γραμ­μα­τεί­ας Ενη­μέ­ρω­σης για πε­ρισ­σό­τε­ρο από τρεις ημέ­ρες, με τα κι­νη­τά τη­λέ­φω­να να έχουν απα­γο­ρευ­τεί προ­κει­μέ­νου να εξα­σφα­λί­σουν ότι δεν θα υπάρ­ξει διαρ­ροή» προ­σθέ­τει.

«Der Standard»:

Πρω­το­φα­νής μα­ρα­θώ­νιος

Τρεις ιδιο­κτή­τες και ένας ερ­γο­λά­βος είναι οι νι­κη­τές, σύμ­φω­να με την αυ­στρια­κή εφη­με­ρί­δα «DerStandard». Ύστε­ρα από σχε­δόν 66 ώρες μα­ρα­θώ­νιας δη­μο­πρα­σί­ας, η κυ­βέρ­νη­ση των Αθη­νών χο­ρη­γεί τέσ­σε­ρις τη­λε­ο­πτι­κές άδειες με διάρ­κεια δέκα ετών. Αυτό ανα­κοι­νώ­θη­κε από τον εκ­πρό­σω­πο της ελ­λη­νι­κής κυ­βέρ­νη­σης την Πα­ρα­σκευή το πρωί.«Η ελ­λη­νι­κή κυ­βέρ­νη­ση θα λάβει συ­νο­λι­κά το ποσό των 246 εκα­τομ­μυ­ρί­ων ευρώ για τις νέες άδειες. Νι­κη­τές των νέων αδειών είναι τρεις ιδιο­κτή­τες κι ένας ερ­γο­λά­βος» γρά­φει, με­τα­ξύ άλλων, το επί­μα­χο δη­μο­σί­ευ­μα.

Οι προ­ϋ­πάρ­χο­ντες τη­λε­ο­πτι­κοί σταθ­μοί ανή­καν κυ­ρί­ως σε εφο­πλι­στές και ερ­γο­λά­βους. Στη δια­δι­κα­σία ητ­τη­μέ­νοι είναι δύο από τους με­γα­λύ­τε­ρους ιδιω­τι­κούς ρα­διο­τη­λε­ο­πτι­κούς σταθ­μούς: ο Alpha και το Star θα πρέ­πει να κλεί­σουν εντός 90 ημε­ρών.

Τις νέες άδειες κέρ­δι­σαν οι σταθ­μοί Σκάι και ΑΝΤ1,που υπήρ­χαν και στο πα­ρελ­θόν. Υπάρ­χουν και οι δύο νέοι τη­λε­ο­πτι­κοί σταθ­μοί: το Alter Ego (ο ιδιο­κτή­της του είναι πλοιο­κτή­της) και αυτός του Κα­λο­γρί­τσα (ερ­γο­λά­βος). Για τον Κα­λο­γρί­τσα, η αυ­στρια­κή εφη­με­ρί­δα σχο­λιά­ζει: «Ο ιδιο­κτή­της αυτού του σταθ­μού είναι γνω­στός για τη φιλία του με στε­λέ­χη της κυ­βέρ­νη­σης συ­να­σπι­σμού του Αλέξη Τσί­πρα».

Η κυ­βέρ­νη­ση εκτι­μά ότι η ελ­λη­νι­κή τη­λε­ο­πτι­κή αγορά δεν είναι σε θέση να χρη­μα­το­δο­τή­σει όλους τους υφι­στά­με­νους σταθ­μούς εξαι­τί­ας της μεί­ω­σης της δια­φή­μι­σης, στον από­η­χο της χρη­μα­το­πι­στω­τι­κής κρί­σης. Για την αντι­πο­λί­τευ­ση, ο Ελ­λη­νας πρω­θυ­πουρ­γός προ­σπα­θεί να δη­μιουρ­γή­σει ένα νέο σύ­στη­μα πο­λυ­μέ­σων που να είναι πιο φι­λι­κά προς αυτόν.

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.