Τοπικές Ειδήσεις

“Η Ρόδος αλλά και η Ελλάδα στην Πύρινη Φλόγα”

Προ ημερών πρώτη είχε παραδοθεί στις πύρινες φλόγες η Τουρκία, η οποία μάλιστα απέρριψε την προσφορά της χώρας μας να την συνδράμει στην προσπάθεια κατάσβεσης της. Εγώ όμως όπως και όλοι μας, είχα την κρυφή χαρά ότι στην χώρα μας δεν είχαν εκδηλωθεί ακραία φαινόμενα πυρκαγιών και σε όσες πόλεις υπήρξαν δεν προξένησαν ανθρώπινες απώλειες. Μάτωσε όμως η καρδιά όλων μας πιστεύω όταν καταστροφικές πυρκαγιές εκδηλώθηκαν και στο σμαραγδένιο νησί μας. Βέβαια όλοι οι τοπικοί παράγοντες γνώριζαν τα ακραία λόγω καύσωνα καιρικά φαινόμενα και όλοι πιστεύαμε ότι θα ελάμβαναν όλα τα αναγκαία μέτρα προς αποφυγή της. Συγκεκριμένα ότι θα είχαν διανοιγεί οι αναγκαίες αντιπυρηνικές ζώνες και ότι οι αρμόδιοι θα επαγρυπνούσαν ούτως ώστε να μην συμβεί και πάλι η μοιραία πυρκαγιά. Θυμάμαι πριν πολλά χρόνια μια μεγάλη πυρκαγιά η οποία άρχισε από τα Απόλλωνα από μια σπίθα φωτιάς από κάποιο μοναστήρι και αφού κατέκαψε όλη την Ρόδο έσβησε πλέον όταν έφτασε μέχρι την θάλασσα μεταξύ Μασσάρων και Καλάθου.

Όμως ατυχώς η πρωταυγουστιάτικη πυρκαγιά επιβεβαιώνει την ανικανότητα των υπευθύνων όχι μόνο για την κατάσβεση της αλλά κυρίως για την πρόληψη της. Συγκεκριμένα ξεκίνησε από την περιοχή της μονής “Παντάνασσας” Σορωνής και κατευθύνθηκε από την κτηματική περιφέρεια της Θολού προς την κοιλάδα των Πεταλούδων, έκαψε αγροτικές εκτάσεις και επιχειρήσεις στην περιοχή Καλαμώνα (φάρμα στρουθοκαμήλων, οινοποιείο Τριανταφύλλου και πολλά ελαιόδενδρα) ακόμη και μέρος του στρατοπέδου στον Καλαμώνα. Από θαύμα σώθηκαν οι Πεταλούδες, όταν λόγω της αλλαγής της φοράς του ανέμου η φωτιά ανεξέλεγκτη κατευθύνθηκε προς την περιοχή Μαριτσών (πάνω από την μονή του Σωτήρα) και κατέληξε στην δασική περιοχή της Ψίνθου. Αποτέλεσμα ήταν να ζητηθεί η βεβιασμένη εκκένωση των χωριών Μαριτσών και Ψίνθου και η άτακτη απομάκρυνση κυρίως ατόμων που κινδύνευαν από αναπνευστικά προβλήματα. Στην ίδια περιοχή είχαμε και στο παρελθόν εστίες πυρκαγιάς όμως έσβηναν και ετίθεντο υπό έλεγχο πριν κατευθυνθούν στο παρακείμενο δάσος. Είναι γνωστό ότι τη φωτιά αν δεν την ελέγξουν συντονισμένα οι ομάδες πυρόσβεσης μέσα στις 2 πρώτες ώρες

είναι πολύ δύσκολο να την κατασβέσουν όταν πλέον δημιουργήσει περισσότερες εστίες και αρχίσει να καίει το πυκνό δάσος. Δεδομένου ότι βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού (Αύγουστος) με τις υψηλότερες θερμοκρασίες και με αυξημένο κίνδυνο πρόκλησης πυρκαγιάς, τίθενται σημαντικά ερωτήματα για το ποιές ενέργειες έγινα προληπτικά από τους υπεύθυνους και πως αντέδρασαν οι ομάδες πυρόσβεσης όταν εκδηλώθηκε η πυρκαγιά.

1)Υπήρχαν κλιμάκια (βάρδιες) περιπολίας στις επικίνδυνες για εκδήλωση πυρκαγιάς δασικές περιοχές ; 2)Τα πυροφυλάκια- παρατηρητήρια που υπάρχουν ήταν επανδρωμένα ; 3)Στην συγκεκριμένη περιοχή το παρατηρητήριο στην περιοχή Καλόπετρα που “βλέπει” όλο τον κάμπο Καλαμώνα Θολού Σορωνής μέχρι τις Πεταλούδες ήταν στελεχωμένο ; 4)Τα 20 πυροσβεστικά αυτοκίνητα της ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ ήταν σε υπηρεσιακή ετοιμότητα και στις θέσεις που έπρεπε να είναι ή τα χρησιμοποιούν για τις ανάγκες μετακίνησης διάφοροι άσχετοι με την πυρασφάλεια ; 5)Η πετυχημένη δομή αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών που διαφημίστηκε εδώ και 2 χρόνια σαν νέα ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ 2040 για ποιό λόγο δεν έχει συσταθεί και δεν έχει λειτουργήσει μέχρι σήμερα ; 6)Πρόσφατα ο Δήμος Ρόδου ανακοίνωσε προσλήψεις 60 ατόμων για την αντιμετώπιση πυρκαγιών. Από αυτούς 40 άτομα της πρώην ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ και 20 “ακαπνοι” προφανώς ημέτεροι υποψήφιοι και ψηφοφόροι Καμπουράκη, Ανάμεσα τους κομμώτρια από τα Αφάντου, πρώην διευθύντρια κρατικής υπηρεσίας και άλλοι άσχετοι με το αντικείμενο. Πόσοι από αυτούς βρέθηκαν στο μέτωπο της πυρκαγιάς ; 8)Έγιναν μισθώσεις μηχανημάτων από την Περιφέρεια και το Δήμο για έκτακτες ανάγκες ; Πόσα από αυτά τα μηχανήματα βρέθηκαν στο μέτωπο της φωτιάς την πρώτη στιγμή ; Ποιός τους συντόνιζε και ποιός σχεδιασμός υπάρχει για την κατασκευή αντιπυρικών ζωνών ; 9)Οι τοπικοί άρχοντες βρέθηκαν στο μέτωπο της πυρκαγιάς να συντονίσουν και να επιβάλουν την διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών ή αληθεύει ότι την επισκέφτηκαν με τα κουστούμια την επόμενη ημέρα ; 10)Σήμερα αλλά και όλο τον Αύγουστο που είναι ημέρες υψηλού κινδύνου για πρόκληση πυρκαγιών, υπάρχει σχεδιασμός, υπάρχουν δυνάμεις διατεταγμένες για την πρόληψη, τον εντοπισμό και την κατάσβεση πυρκαγιών ή θα περιμένουμε να

έρθουν τα πυροσβεστικά αεροπλάνα για να σώσουμε ότι έχει απομείνει από την προχθεσινή φωτιά ;

Με άλλα λόγια στους αρμόδιους συνάρχοντες θα πρέπει να αναφωνήσουμε «Των οικιών ημών εμπιπραμένων, ημείς άδομεν». Ευτυχώς που το τέλος του διαστήματος παραμονής τους είναι πλέον πολύ κοντά.

Ρόδος, 4 Αυγούστου 2021

Κωνσταντίνος Σαρής

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου