Ειδήσεις

Υπογράφονται τα συμβόλαια ξενοδόχων-τουρ οπερέιτορς – Δεν υπερβαίνουν το 3% οι αυξήσεις

Σε εξέλιξη βρίσκονται το τελευταίο χρονικό διάστημα οι διαπραγματεύσεις μεταξύ τουρ οπερέιτορς και ξενοδόχων της Ρόδου, για την υπογραφή συμβολαίων για την τουριστική περίοδο του 2019. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, οι τουρ οπερέιτορς δεν δίνουν αυξήσεις μεγαλύτερες του 3% στις τιμές των συμβολαίων και αυτό υπό αυστηρές προϋποθέσεις.

Η κατακόρυφη αύξηση της ζήτησης φέτος και τα υψηλά ποσοστά πληρότητας ακόμη και κατά τη χαμηλή τουριστική σεζόν, δεν στάθηκαν ικανά να τονώσουν τη διαπραγματευτική ισχύ των ντόπιων επιχειρηματιών. Τις διαπραγματεύσεις επηρεάζει το δυναμικό “comeback” της Τουρκίας και της Αιγύπτου, όπου οι τιμές των πακέτων είναι αισθητά χαμηλότερες σε σύγκριση με τους ελληνικούς τουριστικούς προορισμούς.
Στο μεταξύ, παρά τα αυξημένα ποσοστά πληρότητας φέτος, δεν προβλέπεται οικονομική ανάκαμψη.
Η υψηλή φορολογία περιορίζει τα κέρδη των τουριστικών ξενοδοχειακών επιχειρήσεων. Καταφέρει καίριο πλήγμα στην ανταγωνιστικότητά τους και περιορίζει έως εξαλείφει τα περιθώρια για νέες επενδύσεις.
«Η υπέρμετρη φορολόγηση περιορίζει σε σημαντικό βαθμό τα κέρδη των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων. Το κράτος αποτελεί στην ουσία μέτοχο των επιχειρήσεων! Παρά την σημαντική αύξηση των τουριστικών ροών, δεν προβλέπεται ανάκαμψη των εσόδων. Σε κάθε περίπτωση δεν πρόκειται να φθάσουν τα έσοδα στα επιθυμητά επίπεδα», δήλωσε στη «δημοκρατική» ο πρόεδρος του συλλόγου διευθυντών ξενοδοχείων Ρόδου, κ. Γιώργος Ματσίγκος.

Η πορεία της σεζόν
Υπενθυμίζεται ότι αύξηση της τάξης του 23,5% καταγράφηκε στις αφίξεις τουριστών τον περασμένο Μάιο στη Ρόδο, γεγονός που επιβεβαίωσε τις εκτιμήσεις ότι η φετινή σεζόν θα είναι εξαιρετική, τουλάχιστον σε επίπεδο αφίξεων.
Τον Ιούνιο το ποσοστό αύξησης πρόκειται να είναι μονοψήφιο και σύμφωνα με πληροφορίες θα κυμανθεί στο 6% με 7%. Εκτιμάται ότι οι αφίξεις θα παρουσιάζουν άνοδο μέχρι και το τέλος της τουριστικής περιόδου, τους επόμενους μήνες δεν πρόκειται να δούμε, όπως τα υψηλά διψήφια ποσοστά του Μαΐου καθώς κατά την υψηλή τουριστική περίοδο πέρυσι, οι αφίξεις είχαν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο ρεκόρ.
«Η τουριστική σεζόν εξελίσσεται ικανοποιητικά. Τα ποσοστά πληρότητας είναι πολύ υψηλά. Οι νέες κλίνες και τα ακίνητα που προστέθηκαν στην πλατφόρμα airbnb απορρόφησαν την υψηλή ζήτηση. Βέβαια τα ποσοστά των αυξήσεων από εδώ και πέρα θα είναι μονοψήφια, πράγμα απόλυτα φυσιολογικό καθώς πέρυσι οι τουριστικές αφίξεις είχαν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο», επεσήμανε ο κ. Ματσίγκος.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου