Ειδήσεις

Ανανέωση με 50 νέα στελέχη για τη Ν.Δ.

Η πολιτική είναι μια απαιτητική διαδικασία. Λέξεις-κλειδιά: εμπιστοσύνη, αξιοπιστία, πειθώ. Βασική πρόκληση, η κινητοποίηση. «Η Ν.Δ. θα αναζωογονηθεί από το οξυγόνο της κοινωνίας. Δεν θα προστεθούν στελέχη του κομματικού σωλήνα. Θα ενταχθούν πρόσωπα που θα φέρνουν έναν νέο αέρα στην πολιτική». Η αποστροφή του λόγου του Κυριάκου Μητσοτάκη προ ημερών ενόψει της «απόβασής» του στη Θεσσαλία δεν ήταν τυχαία. Η ανανέωση της Ν.Δ. μέσω του μητρώου στελεχών προχωράει σε πείσμα των καιρών, καθώς ακόμη 50 πρόσωπα από ολόκληρη την Ελλάδα –τα παρουσιάζει σήμερα η «Κ»– εντάσσονται στο δυναμικό της.

Το στοίχημα για τον κ. Μητσοτάκη, που ανακοίνωσε τη δημιουργία του μητρώου στελεχών τον περασμένο Οκτώβριο, είναι προσωπικό. Τότε πολλοί μίλησαν για επικοινωνιακό νεωτερισμό. Το εγχείρημα είναι ριψοκίνδυνο, καθώς ξεφεύγει από την ασφάλεια των κομματικών διαπιστευτηρίων. Επιδίωξή του είναι να σπάσει τα στερεότυπα και την παλαιά αντίληψη ότι το κόμμα είναι μια κλειστή δομή στην οποία έχουν πρόσβαση μόνον οι «εκλεκτοί» και όσοι έχουν γράψει χιλιόμετρα σε κομματικές οργανώσεις. Βασική επιδίωξη της δημιουργίας του μητρώου ήταν εξαρχής να σηκώσει ανθρώπους από τον καναπέ και να τους κάνει να κινητοποιηθούν. Κάποιοι –παλαιότεροι ίσως– θέλουν, αλλά δεν μπορούν. Κάποιοι άλλοι μπορούν, αλλά είτε δεν ήθελαν είτε δεν τους δόθηκε η ευκαιρία. Προφανώς η πολιτική ικανότητα δεν εξαντλείται σε ένα καλό βιογραφικό. Αλλά το σκεπτικό της δημιουργίας του μητρώου ήταν ότι, αν δοθεί η δυνατότητα σε ανθρώπους που δεν είχαν σχέση με τα κομματικά να περάσουν από τη διαδικασία, να αξιολογηθούν και κατόπιν να αξιοποιηθούν, τότε θα πειστούν και οι πιο καχύποπτοι ότι κάτι τρέχει στην Πειραιώς…

Το μητρώο προχωράει και διευρύνεται, καθώς η κομματική ηγεσία προχωράει στην ανανέωση των στελεχών με διαφάνεια και αξιοκρατικές διαδικασίες, ρίχνοντας στη μάχη 50 νέα πρόσωπα που πέρασαν τις «σκληρές εξετάσεις» του μητρώου. Αυτές δεν μένουν μόνο στα καλά βιογραφικά. Συνοδεύονται και από το βασικό ερώτημα «γιατί θέλετε να εμπλακείτε στα κοινά μέσω της της Ν.Δ.», προκειμένου να αξιολογηθεί η διάθεση προσφοράς του καθενός. Το εγχείρημα δεν είναι απλό. Απαιτεί λεπτομερή και εξαντλητική δουλειά «μυρμηγκιού» απ’ όλους τους εμπλεκομένους.

Τα 50 νέα πρόσωπα που παρουσιάζει σήμερα η «Κ» προσθέτουν νέα, ικανά και επαγγελματικά καταξιωμένα στελέχη στο οπλοστάσιο της Ν.Δ. Στο ερώτημα τι μπορεί να ενώνει μια δικηγόρο από τη Θεσσαλονίκη που φοίτησε στο «Ανατόλια» και τελικά διορίστηκε στο ΙΚΑ μέσω ΑΣΕΠ (Κατερίνα Ζιούτα) με έναν αριστούχο της Ιατρικής Σχολής που λειτουργεί δύο ιδιωτικά ιατρεία στον Βόλο και στον Αλμυρό (Κωνσταντίνος Μαραβέγιας), ένα πρώην διευθυντικό στέλεχος σε σειρά τραπεζών, σε εταιρείες του κλάδου Υγείας και μέλος εταιρειών του ιδιωτικού τομέα (Αντώνης Χονδρονίκος), έναν ηλεκτρολόγο μηχανικό που εργάζεται ως στρατηγικός αναλυτής ενεργειακών αγορών και ναυλαγορών και μέλος της ομάδας εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ για το φυσικό αέριο (Αλέξανδρος Λαγάκος), με μια υποψήφια διδάκτορα της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και αναπληρώτρια διευθύντρια Καρδιολογικής Κλινικής μεγάλου ιδιωτικού θεραπευτηρίου (Ινέτζη Δημητρακακάκη), τον αντιπρόεδρο του Ελληνοκαναδικού Εμπορικού Επιμελητηρίου και ιδρυτή της πλατφόρμας Crowdfunding «JumpStart Greece» (Αθανάσιος Πηλιούνης), την απόφοιτο των πολιτικών μηχανικών του ΕΜΠ που επιθεωρεί την ασφάλεια και την ποιότητα τεχνικών έργων και είναι αντιπρόεδρος μεγάλης εταιρείας (Σοφία Αναγνωσταρά) και τη φιλόλογο – λειτουργική γενική διευθύντρια της Εθνικής Βιβλιοθήκης Ελλάδος και μέλος του Δ.Σ. της Διεθνούς Ενωσης Βιβλιοθηκών που έχει και την ιδιότητα της διευθύντριας σύνταξης στο λογοτεχνικό περιοδικό « (δέ)κατα» (Τόνια Αράχωβα) η απάντηση είναι: «Ανοικτές θύρες».

Η πολιτική ανοικτών θυρών του προέδρου της Ν.Δ., που ρίχνει γέφυρες στην κοινωνία και σε ανθρώπους καταξιωμένους στον χώρο τους που μέχρι τώρα δεν είχαν σχέση με την πολιτική, αλλά θέλουν να προσφέρουν.

Επί της ουσίας, το μητρώο είναι μια διευρυμένη δεξαμενή στελεχών, ένα επιπλέον κανάλι προσέλκυσης πολιτών που μέχρι τώρα δεν είχαν την ευκαιρία να ενταχθούν και να διακριθούν στον χώρο της πολιτικής. Στόχος του προέδρου της Ν.Δ. είναι να σπάσει τα κομματικά στεγανά για να δώσει «οξυγόνο» στο κόμμα. Αλλά και να έχει στη διάθεσή του –και αυτό συμβαίνει ήδη– έναν «ελβετικό σουγιά», ένα υπερεργαλείο μιας βάσης δεδομένων με ανθρώπους που μπορεί να αποτελέσουν «μαγιά» για τα ψηφοδέλτια του κόμματος σε εθνικό, περιφερειακό και αυτοδιοικητικό επίπεδο, θα μπορούσε να έχει ρόλο στον κρατικό μηχανισμό σε μια μελλοντική κυβέρνηση της Ν.Δ., αλλά και να αποτελέσει στελεχιακό δυναμικό που θα δώσει προστιθέμενη αξία στο κόμμα. Το μητρώο «παντρεύει» την εμπειρία με την ορμή νέων ανθρώπων που θέλουν να ασχοληθούν μέσω της Ν.Δ. με τα κοινά.

Δέσμευση του προέδρου της Ν.Δ. είναι ότι τα επόμενα ψηφοδέλτια δεν θα αποτελούν ανακύκλωση στελεχών, αλλά θα εμπλουτιστούν από φρέσκα και ικανά πρόσωπα που έχουν την ικανότητα να συμβάλουν στην υλοποίηση του προγράμματος της Ν.Δ. Το μότο του κ. Μητσοτάκη είναι «αξιοκρατία παντού, αξιολόγηση παντού». Και συχνά διαμηνύει ότι θα προχωρούν οι καλύτεροι, «ανάλογα με τη δουλειά τους και τις ικανότητές τους». Αυτό ισχύει για όλους. Και για τους παλιούς και για τους νέους. Η πολιτική, εξάλλου, είναι αμιγώς ανθρώπινο «επάγγελμα». Ασκείται από ανθρώπους και αφορά ανθρώπους. Οι επιλογές θα είναι πάντα δύσκολες και τα αποτελέσματα απρόβλεπτα. Αυτή είναι και η γοητεία.

Εχουν ήδη κατατεθεί 3.000 βιογραφικά

«Δεν είναι δυνατόν όποιος έχει πρόσβαση, ας πούμε, στον τρίτο όροφο της Πειραιώς, στο γραφείο του προέδρου, να είναι αυτός που θα έχει προνομιακή μεταχείριση σε μια ενδεχόμενη συμμετοχή του αύριο σε ένα ψηφοδέλτιο. Χρειαζόμαστε διαδικασίες, δομές, μηχανισμούς αξιολόγησης και κυρίως τη βεβαιότητα σε όλη την κοινωνία ότι είμαστε ένα κόμμα το οποίο σκέφτεται και αντιλαμβάνεται τη διαχείριση του ανθρωπίνου δυναμικού του διαφορετικά από ό,τι έκανε μέχρι σήμερα». Ηταν μια αποστροφή του λόγου του Κυριάκου Μητσοτάκη, όταν τον περασμένο Οκτώβριο εγκαινίασε το μητρώο πολιτικών στελεχών, ανοίγοντας τις πόρτες και τα παράθυρα της Ν.Δ. σε «νέο αίμα».

Τότε, μέσα από τη διαδικτυακή πλατφόρμα ananeosi.nd.gr, δόθηκε η δυνατότητα σε κάθε ενδιαφερόμενο να καταθέσει το βιογραφικό του, να εκφράσει τις απόψεις του πάνω σε καίρια ζητήματα της πολιτικής και όχι μόνον και να επιλέξει τομείς στους οποίους επιθυμεί να δραστηριοποιηθεί στη Ν.Δ. Κάθε βιογραφικό που κατατίθεται αξιολογείται ένα προς ένα από ειδικούς που προέρχονται από την αγορά, τον ακαδημαϊκό χώρο και την πολιτική – η εθελοντική συμμετοχή των ανθρώπων της αγοράς και των ακαδημαϊκών στο όλο εγχείρημα στον ρόλο των αξιολογητών είναι «συγκινητική», παραδέχονται στην Πειραιώς.

Ανάλογα με την εμπειρία, τη γνώση, την εξειδίκευση κάθε ατόμου και, σε συνδυασμό με την πληρότητα της αίτησης στη διαδικτυακή πλατφόρμα, καθορίζεται το επόμενο βήμα, που είναι είτε η συμμετοχή σε διαδικασία συνεντεύξεων (από μία έως τρεις συνεντεύξεις) είτε η απευθείας συμμετοχή σε ομάδες εργασίας. Στη συνέχεια, πραγματοποιούνται σεμινάρια επικοινωνίας και πολιτικής επιμόρφωσης, ώστε, σε συνδυασμό και με τη συμμετοχή σε ομάδες εργασίας, οι ενδιαφερόμενοι να αναπτύξουν συγκεκριμένες πολιτικές δεξιότητες. Αξίζει να σημειωθεί ότι, επειδή κάθε βιογραφικό είναι ξεχωριστό και αντιμετωπίζεται με προσοχή και σεβασμό, αλλά και επειδή το ενδιαφέρον είναι μεγάλο, ο ρυθμός αξιολόγησης είναι αναγκαστικά πιο αργός από τον ρυθμό υποδοχής νέων αιτήσεων.

Συντονίστρια του καινοτόμου εγχειρήματος έχει αναλάβει η Ρεβέκκα Πιτσίκα, σύμβουλος του κ. Μητσοτάκη για θέματα στελεχιακού δυναμικού και διευθύντρια Ανάπτυξης/Διαχείρισης Ανθρωπίνων Πόρων στη σχετική διεύθυνση που προστέθηκε στο οργανόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας. Σημαντική είναι επίσης η δικτύωση μεταξύ των νέων αυτών πολιτικών στελεχών και για τον λόγο αυτόν έχουν πραγματοποιηθεί ήδη δύο μεγάλες εκδηλώσεις για τα στελέχη που έχουν επιλεγεί –μία στην Αθήνα και μία στη Θεσσαλονίκη– αμφότερες παρουσία του κ. Μητσοτάκη.

Στην πλατφόρμα μέχρι σήμερα έχουν κατατεθεί περίπου 3.000 βιογραφικά. Εχουν ήδη διεξαχθεί 1.200 συνεντεύξεις, για τις οποίες έχουν αφιερωθεί 900 ώρες από δέκα ομάδες, στις οποίες μετέχουν 32 αξιολογητές. Ο μέσος όρος ηλικίας των συμμετεχόντων είναι τα 42 έτη.

Σε ποσοστό μεγαλύτερο του 80% οι αιτούντες έχουν τουλάχιστον δεκαετή επαγγελματική εμπειρία, ενώ ενδιαφέρον είναι και το εκπαιδευτικό υπόβαθρο: ποσοστό άνω του 50% διαθέτει τουλάχιστον μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών, ενώ το γενικότερο προφίλ είναι προσώπων καταξιωμένων στον χώρο τους.

Εκτός από τους επιπλέον 50 (πέραν των πρώτων 15 που ανακοινώθηκαν τον Ιανουάριο και τους οποίους είχε παρουσιάσει η «Κ») που μπαίνουν στην αρένα άμεσα, στον προθάλαμο της Ν.Δ. βρίσκονται ακόμη υποψήφια πολιτικά στελέχη που θα δραστηριοποιηθούν μέσω των τομέων του κόμματος σε θέματα σχετικά με την εμπειρία και το προφίλ τους. Το μητρώο είναι μια διαρκής διαδικασία που δεν σταματάει.

Οι συνεντεύξεις συνεχίζονται και ήδη έχει ξεκινήσει η εξέταση του τρίτου κύκλου βιογραφικών.

Τα νέα πρόσωπα

Τα 50 νέα στελέχη της Ν.Δ. είναι οι εξής:

Ντίνος Παπαδημητρίου, Νίκος Τσονάκας, Κατερίνα Ζιούτα, Κωνσταντίνος Δαρδαμάνης, Ειρήνη Χατζοπούλου, Ηλίας Τσαούσης, Δημήτρης Λαθούρης, Κωνσταντίνος Μαραβέγιας, Αιμιλιανός Ευαγγελινός, Γιάννης Δεληγιάννης, Ρουσλάν Μπουτζάν, Γιώργος Παππάς, Αγνή Κανδύλη, Αντώνης Χονδρονίκος, Θεόδωρος Τριανταφυλλίδης, Ευάγγελος Θεολόγης, Αλέξανδρος Λαγάκος, Αντώνιος Γιαμβριάς, Γεώργιος Καραβάνας, Ανδρέας Παλευρατζής, Χρήστος Κουμουνδούρος, Σοφία Αναγνωσταρά, Ινέτζη Δημητρακάκη, Μιχάλης Καντιδενός, Βασίλης Τσιφλικιώτης, Αναστασία Σακκαρέλη, Νίκος Κοροβέσης, Κωνσταντίνος Τρομπούκης, Χαράλαμπος Μπουρνιάς, Σπύρος Λίτσας, Αθανάσιος Πηλιούνης, Ελένη Μαυρόγαλου, Γιώργος Λεούσης, Ιωάννης Παπαγεωργίου, Μαρία Καλπουζάνη, Κώστας Δρετάκης, Βασίλης Στουραΐτης, Σπύρος Βουγάς, Γιώργος Κοκκάς, Σπύρος Ραψομανίκης, Τόνια Αράχωβα, Γιώργος Κριμπάς, Αθανάσιος Χαλαζωνίτης, Βασίλης Μπορμπότης, Ιωάννης Σαμαράς, Πάνος Λώλος, Σωτήρης Κοπατσάρης, Βαλεντία Τσέπη, Μιχάλης Τάσσου, Σταύρος Βλαχογιάννης.

Καθημερινή

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου