ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Το ΕΣΥ βλάπτει τις μεταμοσχεύσεις λόγω των τραγικών ελλείψεων

news room 1 λεπτό ανάγνωση
Χειρουργείο
Μια ση­μα­ντι­κή προ­σπά­θεια γί­νε­ται τον τε­λευ­ταίο χρόνο στον τομέα των με­τα­μο­σχεύ­σε­ων κυ­ρί­ως από τη ση­με­ρι­νή διοί­κη­ση του Εθνι­κού Ορ­γα­νι­σμού Με­τα­μο­σχεύ­σε­ων (ΕΟΜ). Η δωρεά ορ­γά­νων προς με­τα­μό­σχευ­ση έχει αυ­ξη­θεί κατά 35% και βρι­σκό­μα­στε μόλις στα μισά του έτους. Η προ­σπά­θεια αυτή όμως κιν­δυ­νεύ­ει να τι­να­χθεί στον αέρα καθώς το δη­μό­σιο σύ­στη­μα Υγεί­ας αδυ­να­τεί να την υπο­δε­χθεί λόγω των κακών υπο­δο­μών των νο­σο­κο­μεί­ων όπου εφαρ­μό­ζο­νται με­τα­μο­σχευ­τι­κά προ­γράμ­μα­τα και της τρα­γι­κής έλ­λει­ψης για­τρών, νο­ση­λευ­τών και συ­ντο­νι­στών.
Εν­δει­κτι­κή είναι η κα­τά­στα­ση που επι­κρα­τεί στο με­γα­λύ­τε­ρο με­τα­μο­σχευ­τι­κό κέ­ντρο της χώρας, στο Ιπ­πο­κρά­τειο Νο­σο­κο­μείο Θεσ­σα­λο­νί­κης, με τον διευ­θυ­ντή της κλι­νι­κής να εκ­φρά­ζει έντο­να τον προ­βλη­μα­τι­σμό του το­νί­ζο­ντας το με­γά­λο πρό­βλη­μα των εν­δο­νο­σο­κο­μεια­κών λοι­μώ­ξε­ων, το οποίο κα­το­νο­μά­ζει ως τη βα­σι­κή αιτία θα­νά­του των με­τα­μο­σχευ­μέ­νων ήπα­τος. Το πρό­βλη­μα κα­τα­γρά­φε­ται και στην πρό­σφα­τη έκ­θε­ση του ΕΟΜ, σύμ­φω­να με την οποία «το πο­σο­στό θα­νά­των εντός του έτους μετά τις με­τα­μο­σχεύ­σεις ήπα­τος ξε­περ­νά το 45%, πο­σο­στό ιδιαί­τε­ρα υψηλό, που δεν συ­νά­δει με τα διε­θνή απο­τε­λέ­σμα­τα».
Συ­γκε­κρι­μέ­να, στην έκ­θε­ση 2013-2015 του ΕΟΜ ανα­φέ­ρε­ται με­τα­ξύ άλλων ότι τη τε­λευ­ταία διε­τία έγι­ναν στο Ιπ­πο­κρά­τειο Θεσ­σα­λο­νί­κης 81 με­τα­μο­σχεύ­σεις ήπα­τος (είναι το μο­να­δι­κό κέ­ντρο στη χώρα που κάνει τέ­τοιου τύπου με­τα­μο­σχεύ­εις). Από το σύ­νο­λο των με­τα­μο­σχευ­μέ­νων κα­τέ­λη­ξαν πε­ρί­που οι μισοί (38 ανο­σο­κα­τα­σταλ­μέ­νοι ασθε­νείς).
Τα αίτια, σύμ­φω­να με την έγ­γρα­φη ανα­φο­ρά του διευ­θυ­ντή της Χει­ρουρ­γι­κής Κλι­νι­κής Με­τα­μο­σχεύ­σε­ων ΑΠΘ, κα­θη­γη­τή κ. Βα­σι­λεί­ου Πα­πα­νι­κο­λά­ου, εντο­πί­ζο­νται στις ελ­λι­πείς υπο­δο­μές του νο­σο­κο­μεί­ου και στην απου­σία απο­μο­νω­μέ­νων κλι­νών εντα­τι­κής θε­ρα­πεί­ας, προ­κει­μέ­νου οι λή­πτες να μην ανα­πτύσ­σουν λοι­μώ­ξεις. Η ανα­φο­ρά του κα­θη­γη­τή έχει απο­στα­λεί σε όλους τους αρ­μο­δί­ους από τις αρχές του τρέ­χο­ντος έτους. Παρά τις προ­σπά­θειες του ιδίου και της διοί­κη­ση του ΕΟΜ, η λει­τουρ­γία τριών-τεσ­σά­ρων κλι­νών εντα­τι­κής θε­ρα­πεί­ας εντός του χώρου της Κλι­νι­κής Με­τα­μο­σχεύ­σε­ων δεν έχει προ­χω­ρή­σει λόγω έλ­λει­ψης προ­σω­πι­κού.
Οι εν­δο­νο­σο­κο­μεια­κές λοι­μώ­ξεις, το­νί­ζει στην ανα­φο­ρά του ο κ. Πα­πα­νι­κο­λά­ου, απο­τε­λούν σή­με­ρα, όχι μόνο για την Ελ­λά­δα αλλά και διε­θνώς, τη συ­χνό­τε­ρη αιτία θα­νά­του των ανο­σο­κα­τα­σταλ­μέ­νων ασθε­νών. Σύμ­φω­να με στοι­χεία του Κέ­ντρου, το πρό­βλη­μα αυτό έχει επι­δει­νω­θεί πάρα πολύ στις με­τα­μο­σχεύ­σεις ήπα­τος, ενώ δεν υφί­στα­ται ου­σια­στι­κά στις με­τα­μο­σχεύ­σεις νε­φρού. Η ου­σιώ­δης δια­φο­ρά, εξη­γεί ο κα­θη­γη­τής, συ­νί­στα­ται στο ότι ο λή­πτης νε­φρι­κού μο­σχεύ­μα­τος με­τα­φέ­ρε­ται αμέ­σως μετά το χει­ρουρ­γείο σε θά­λα­μο κλι­νι­κής, ενώ ο λή­πτης ήπα­τος είναι απα­ραί­τη­το να με­τα­φερ­θεί στη ΜΕΘ.
Χα­ρα­κτη­ρι­στι­κό είναι επί­σης ότι οι λή­πτες ήπα­τος που πα­ρέ­μει­ναν για μικρό χρο­νι­κό διά­στη­μα (24-48 ώρες) στη ΜΕΘ ακο­λου­θούν με­τεγ­χει­ρη­τι­κή πο­ρεία χωρίς επι­πλο­κές, πα­ρό­μοια με αυτήν των λη­πτών νε­φρού. Η πα­ρά­τα­ση όμως της πα­ρα­μο­νής τους ακόμη και για μία ή δύο ημέ­ρες συ­νο­δεύ­ε­ται κατά κα­νό­να από την ανά­πτυ­ξη μι­κρο­βια­κών λοι­μώ­ξε­ων, οι οποί­ες, δυ­στυ­χώς, στη συ­ντρι­πτι­κή τους πλειο­νό­τη­τα οφεί­λο­νται σε πο­λυαν­θε­κτι­κά ως και πα­ναν­θε­κτι­κά μι­κρό­βια με ό,τι αυτό συ­νε­πά­γε­ται για την επι­τυ­χία της με­τα­μό­σχευ­σης και την επι­βί­ω­ση των ασθε­νών.
Ο κ. Πα­πα­νι­κο­λά­ου ανα­φέ­ρει και πολλά άλλα προ­βλή­μα­τα που αντι­με­τω­πί­ζει το Κέ­ντρο. Με­τα­ξύ αυτών, η πε­ντα­ε­τής ανα­στο­λή του προ­γράμ­μα­τος με­τα­μό­σχευ­σης πα­γκρέ­α­τος και νη­σι­δί­ων πα­γκρέ­α­τος λόγω έλ­λει­ψης προ­σω­πι­κού, η μη κα­τα­βο­λή υπε­ρω­ριών σε συ­ντο­νι­στές με­τα­μο­σχεύ­σε­ων, νο­ση­λευ­τές χει­ρουρ­γεί­ου και πα­ρα­σκευα­στές ερ­γα­στη­ρί­ων, αλλά και η έλ­λει­ψη χει­ρουρ­γών, αναι­σθη­σιο­λό­γων και νο­ση­λευ­τών. Αξί­ζει να ση­μειω­θεί ότι μία μόνο νο­ση­λεύ­τρια κα­λύ­πτει την κλι­νι­κή κατά τις απο­γευ­μα­τι­νές και νυ­χτε­ρι­νές ώρες του 24ώρου με 21 ιδιαί­τε­ρα επι­βα­ρη­μέ­νους και με πο­λύ­πλο­κα προ­βλή­μα­τα ασθε­νείς.

«Λόγω έλ­λει­ψης ια­τρι­κού και νο­ση­λευ­τι­κού προ­σω­πι­κού στα χει­ρουρ­γεία»
, επι­ση­μαί­νει στην ανα­φο­ρά του, «η διεκ­πε­ραί­ω­ση των έκτα­κτων και προ­γραμ­μα­τι­σμέ­νων επεμ­βά­σε­ων γί­νε­ται, από την αρχή του 2015, με τη χρη­σι­μο­ποί­η­ση δύο μόνο χει­ρουρ­γι­κών τρα­πε­ζών εβδο­μα­διαί­ως, που λόγω της βα­ρύ­τη­τας και διάρ­κειας των επεμ­βά­σε­ων με­τα­φρά­ζε­ται στην εξυ­πη­ρέ­τη­ση δύο μόνο πε­ρι­στα­τι­κών την εβδο­μά­δα. Η κλι­νι­κή, δη­λα­δή, υπο­λει­τουρ­γεί εντυ­πω­σια­κά».
Το πολύ σο­βα­ρό αυτό ζή­τη­μα θίγει και ο πρό­ε­δρος Συλ­λό­γου Νε­φρο­πα­θών Θεσ­σα­λο­νί­κης και αντι­πρό­ε­δρος της Πα­νελ­λή­νιας Ομο­σπον­δί­ας Νε­φρο­πα­θών κ. Χρή­στος Κα­ρα­γκιό­ζης. Καθώς ο ίδιος έχει υπο­βλη­θεί σε με­τα­μό­σχευ­ση νε­φρού, γνω­ρί­ζει πολύ καλά τους κιν­δύ­νους που δια­τρέ­χουν οι ανο­σο­κα­τα­σταλ­μέ­νοι ασθε­νείς.

«Το 2015 ει­σή­χθη στο νο­σο­κο­μείο ένας ασθε­νής που είχε κάνει με­τα­μό­σχευ­ση νε­φρού. Κόλ­λη­σε εν­δο­νο­σο­κο­μεια­κή λοί­μω­ξη και κα­τέ­λη­ξε. Κατά τον ίδιο τρόπο χά­θη­κε άλλη φορά νε­φρι­κό μό­σχευ­μα, διότι ένας νέος άν­δρας, ο οποί­ος μόλις είχε υπο­βλη­θεί σε με­τα­μό­σχευ­ση, προ­σβλή­θη­κε από λοί­μω­ξη ενώ νο­ση­λευό­ταν. Ο άν­θρω­πος ξα­να­γύ­ρι­σε στην αι­μο­κά­θαρ­ση και τώρα ετοι­μά­ζει φά­κε­λο για να ξα­να­μπεί στη λίστα για με­τα­μό­σχευ­ση»
.
Ο κ. Κα­ρα­γκιό­ζης κα­ταγ­γέλ­λει επί­σης ότι όλες οι τουα­λέ­τες των θα­λά­μων νο­ση­λεί­ας είναι κα­τε­στραμ­μέ­νες, με απο­τέ­λε­σμα να «φω­λιά­ζουν» μι­κρό­βια, η κλι­νι­κή με­τα­μό­σχευ­σης στο Ιπ­πο­κρά­τειο δεν έχει κλί­νες για βαριά με­τα­μο­σχευ­μέ­νους, ενώ στους λί­γους θα­λά­μους στους οποί­ους υπάρ­χουν κλι­μα­τι­στι­κά μη­χα­νή­μα­τα (δεν δια­θέ­τουν όλοι) δεν γί­νε­ται συ­ντή­ρη­ση.

ΕΛ­ΛΕΙ­ΨΕΙΣ
«Λόγω έλ­λει­ψης για­τρών, η μο­νά­δα με­τα­μο­σχεύ­σε­ων νε­φρού του Λαϊ­κού κιν­δυ­νεύ­ει το κα­λο­καί­ρι να τεθεί εκτός λει­τουρ­γί­ας» λέει ο κ. Γρη­γό­ρης Λε­ο­ντό­που­λος, μέλος του ΔΣ του ΕΟΜ και αντι­πρό­ε­δρος της Πα­νελ­λή­νιας Ομο­σπον­δί­ας Νε­φρο­πα­θών, προ­σθέ­το­ντας ότι στις 20 Ιου­λί­ου ξε­κι­νά η ανα­κα­τα­σκευή της μο­νά­δας με δωρεά του Ιδρύ­μα­τος «Σταύ­ρος Νιάρ­χος». {LF}{CR}Τα προ­βλή­μα­τα επι­ση­μαί­νει σε ανα­φο­ρά του και ο συ­ντο­νι­στής διευ­θυ­ντής της μο­νά­δας κ. Γιώρ­γος Ζαβ­βός. Είναι κενές δύο θέ­σεις επι­με­λη­τών β’ χει­ρουρ­γών, ενώ τρεις εκ των διευ­θυ­ντών είναι στα πρό­θυ­ρα της σύ­ντα­ξης. Επί­σης υπάρ­χει έλ­λει­ψη νο­ση­λευ­τών και χει­ρουρ­γι­κών κλι­νών.

To BHMA

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.