ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο Κατσιματίδης συζητά την αγορά του Hilton!

news room 2 λεπτά ανάγνωση
Κατσιματίδης Τζον

Σε προ­χω­ρη­μέ­νες συζη­τή­σεις με τον Ελλη­νο­α­με­ρι­κανό επι­χει­ρη­μα­τία Τζον Κατσι­μα­τίδη φέρεται να βρί­σκε­ται η Ιονική Ξενο­δο­χειακή, που ανήκει στην Alpha Bank, για την πώληση του ξενο­δο­χείου Hilton.

Οι πλη­ρο­φο­ρίες θέλουν η συγκε­κρι­μένη εξέλιξη να κυο­φο­ρεί­ται εδώ και αρκετό καιρό. Ωστόσο, πλέον, οι δια­πραγ­μα­τεύ­σεις μεταξύ των εμπλε­κό­με­νων μερών έχουν ωρι­μά­σει, ενώ ο πήχης του τιμή­μα­τος τοπο­θε­τεί­ται άνω των 90 εκα­τομ­μυ­ρίων ευρώ, όση δηλαδή είναι περίπου η χρη­μα­τι­στη­ριακή αξία της Ιονικής.

Η κίνηση φαί­νε­ται να εντάσ­σε­ται στο πλαίσιο της διά­θε­σης των λεγό­με­νων non-core assets των τρα­πε­ζών, δηλαδή των περιου­σια­κών στοι­χείων που δεν σχε­τί­ζο­νται με την παροχή τρα­πε­ζι­κών υπη­ρε­σιών.

Κερ­δο­φο­ρία

Την περα­σμένη χρονιά το ξενοδοχείo εμφά­νισε καθαρή κερ­δο­φο­ρία ύψους 800.000 ευρώ έναντι ζημιών 4,1 εκατ. ευρώ, ενώ αύξησε τα κέρδη προ φόρων στα 4,1 εκατ. ευρώ από 1,3 εκατ. το 2012.

Την ίδια ώρα, το Hilton είναι από τα πλέον προ­νο­μιακά ακίνητα της Αθήνας, καθώς λόγω τόσο της κομ­βι­κής τοπο­θε­σίας του όσο και του brand συγκε­ντρώ­νει υψηλή ζήτηση. Δεν είναι τυχαίο, εξάλλου, ότι για το συγκε­κρι­μένο ξενο­δο­χείο ενδια­φέ­ρε­ται ο Τζον Κατσι­μα­τί­δης, πρό­ε­δρος και διευ­θύ­νων σύμ­βου­λος της «Gristedes Foods», της μεγα­λύ­τε­ρης αλυ­σί­δας οπω­ρο­πω­λείων στο Μαν­χά­ταν.

Ο Ελλη­νο­α­με­ρι­κα­νός δισε­κα­τομ­μυ­ριού­χος και υπο­ψή­φιος -το 2013- για τη δημαρ­χία της πόλης της Νέας Υόρκης «σκα­νά­ρει», του­λά­χι­στον τον ενάμιση τελευ­ταίο χρόνο, την ελλη­νική αγορά για την ανα­ζή­τηση ευκαι­ριών.

Οι τομείς που προ­σελ­κύ­ουν τον ελλη­νι­κής κατα­γω­γής κροίσο είναι το retail, η ενέρ­γεια και τα ακίνητα, με το Hilton -υπό τον όρο ότι το deal θα ολοκληρωθεί- να απο­τε­λεί την πρώτη τοπο­θέ­τηση του Κατσι­μα­τίδη στην ελλη­νική αγορά ακι­νή­των.

Αυτο­δη­μιούρ­γη­τος

Ο Τζον Κατσι­μα­τί­δης είναι ο ορισμός του αυτο­δη­μιούρ­γη­του. Είναι γιος φαρο­φύ­λακα, γεν­νη­μέ­νος στη Νίσυρο το 1948, ο οποίος ταξί­δεψε με τους γονείς του από τα Δωδε­κά­νησα στο Χάρλεμ της Νέας Υόρκης σε ηλικία μόλις έξι μηνών. Το 1969 άνοιξε το πρώτο ιδιό­κτητο (και χωρίς τρα­πε­ζικό δανει­σμό) μπα­κά­λικο με την επω­νυ­μία Red Apple, στη γωνία της 87ης λεω­φό­ρου με την οδό Μπρό­ντ­γουεϊ στο Μαν­χά­ταν.

Πολύ γρήγορα, σε ηλικία 24 ετών, κατείχε 10 μαγαζιά και ο τζίρος τους έφθανε τα 25 εκατ. δολάρια ετησίως. Το 1986 εξα­γό­ρασε μια γνωστή στους Νεο­ϋ­ορ­κέ­ζους αλυσίδα σούπερ μάρκετ, τη Gristedes, και έναν χρόνο αργό­τερα την εται­ρεία διύ­λι­σης πετρε­λαίου United Refining Company, η οποία σήμερα δια­θέ­τει εκτε­τα­μένο δίκτυο πρα­τη­ρίων με την επω­νυ­μία Kwik-Fill στο βορειο­δυ­τικό κομμάτι της Πολι­τείας της Νέας Υόρκης και στη Δυτική Πεν­συλ­βά­νια.

Στην ιδιο­κτη­σία του βρί­σκο­νται επίσης περισ­σό­τερα από 300 ακίνητα-φιλέτα σε Νέα Υόρκη και Φιλα­δέλ­φεια, εται­ρεία μίσθω­σης αερο­πλά­νων καθώς και η ομο­γε­νειακή εφη­με­ρίδα «The Hellenic Times». Σήμερα, η συνο­λική αξία του ομίλου του Τζον Κατσι­μα­τίδη εκτι­μά­ται ότι προ­σεγ­γί­ζει τα 4 δισ. δολάρια.

zougla

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.