Ρεπορτάζ

Το πλαίσιο λειτουργίας της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Ρόδου τον Ιούνιο

Mε ανακοίνωση που εξέδωσε η Εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Ρόδου καθορίζεται το πλαίσιο στο οποίο θα λειτουργήσει η Εισαγγελία τον Ιούνιο του 2020.
Πιο συγκεκριμένα από 1.6.2020 έως και 21.6.2020, για προληπτικούς λόγους δημόσιας υγείας, προς περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού COV1D-19 η Εισαγγελία Πρωτοδικών Ρόδου αποσύρει όλες τις υποθέσεις των παρακάτω δικασίμων για το χρονικό διάστημα από 01 Ιουνίου 2020 έως και 21 Ιουνίου 2020 των ποινικών δικαστηρίων του Πρωτοδικείου Ρόδου, οι οποίες θα προσδιορισθούν εκ νέου σε άλλη δικάσιμο.
Οι υποθέσεις που είναι προσδιορισμένες σε δικασίμους από 22-06-2020 και έπειτα θα εκδικασθούν κανονικά.
Μετά την επανέναρξη των προθεσμιών άσκησης όλων των προβλεπομένων από τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και τους ειδικούς ποινικούς νόμους ενδίκων μέσων, οιονεί ενδίκων μέσων και ενδίκων βοηθημάτων, οι οποίες τελούσαν σε αναστολή, προβλέπεται:
-Η παράταση των ως άνω προθεσμιών για δέκα επιπλέον ημέρες μετά τη λήξη τους, ήτοι μετά την πάροδο του προβλεπόμενου από τον ΚΠΔ και τους ειδικούς ποινικούς νόμους χρονικού διαστήματος,
-Η δυνατότητα υποβολής μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της υπηρεσίας (eisprotrod@hotmail.com) των αιτήσεων αναστολής εκτέλεσης κατά τα άρθρα 471 και 497 ΚΠΔ, ακύρωσης της απόφασης κατά τα άρθρα 430 επ. ΚΠΔ, ακύρωσης της διαδικασίας, κατά τα άρθρα 341 και 435 ΚΠΔ, αναβολής ή διακοπής εκτέλεσης της ποινής, κατά τα άρθρα 555 και 557 ΚΠΔ, καθώς και των αιτήσεων που αφορούν στον καθορισμό συνολικής ποινής κατά το άρθρο 551 ΚΠΔ, στην απότιση της χρηματικής ποινής σε δόσεις εντός προθεσμίας, κατά τα άρθρα 80 του Ποινικού Κώδικα (ν. 4619/2019, Α7 95) και 82 του προϊσχύοντος ΠΚ (πδ 283/1985, Α’ 106) και στη μετατροπή της χρηματικής ποινής ή του προστίμου σε παροχή κοινωφελούς εργασίας κατά την παρ. 5 του άρθρου 82 του προϊσχύοντος ΠΚ.
Για την ορισθείσα δικάσιμο θα ειδοποιείται ο αιτών ή ο πληρεξούσιος δικηγόρος του με κάθε πρόσφορο μέσο και θα επισυνάπτεται στη δικογραφία σχετική βεβαίωση ειδοποίησης του αρμόδιου γραμματέα.
Κατά την εκδίκαση των αιτήσεων αυτών το δικαστήριο θα συνεδριάζει με μόνη την παρουσία του πληρεξούσιου δικηγόρου του αιτούντος, ο οποίος, στην περίπτωση που κρατείται, δεν μετάγεται.
Στις περιπτώσεις, κατά τις οποίες ο αιτών δεν έχει διορίσει πληρεξούσιο δικηγόρο, δύναται να υποβάλει με κάθε πρόσφορο μέσο υπόμνημα ενώπιον του δικαστηρίου.
-Αν κατά την ενημέρωση των διαδίκων ή των πληρεξούσιων δικηγόρων τους για τη λήψη αντιγράφου εισαγγελικής πρότασης ο ενδιαφερόμενος διάδικος ή πληρεξούσιος δικηγόρος γνωστοποιήσει μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, δήλωση επιθυμίας λήψης αντιγράφου της εισαγγελικής πρότασης, ο αρμόδιος γραμματέας θα αποστέλλει την εισαγγελική πρόταση με τον τρόπο αυτό, τακτική που καθιερώθηκε ήδη από 16-03-2020.
Στην περίπτωση αυτή η ειδοποίηση αποδεικνύεται από το μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, εκτύπωση του οποίου επισυνάπτεται στη δικογραφία.
-Υποβολή υπομνημάτων κατά τα άρθρα 308 και ΚΠΔ θα διενεργείται και μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Οι υπάλληλοι της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ρόδου θα διεκπεραιώνουν την εργασία τους στα γραφεία τους και ένας μόνο εξ αυτών θα συναλλάσσεται και θα εξυπηρετεί καθημερινά το κοινό, συνηγόρους, τους άμισθους δικαστικούς επιμελητές κ.λ.π. σε κεντρικό χώρο της υπηρεσίας (παραπλεύρως της κεντρικής εισόδου του Δικαστικού Μεγάρου), παραλαμβάνοντας αιτήσεις που θα απευθύνονται σε όλα τα τμήματα της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ρόδου για όλες τις διαδικασίες (ενδεικτικά προσαρτώνται στην παρούσα σχέδια αιτήσεων προς διευκόλυνση των συνηγόρων και αποφυγή μεγάλου χρόνου αναμονής ως προς την συμπλήρωσή τους ενώπιον μας).
Η κατάθεση μηνύσεων θα γίνεται στο ίδιο σημείο κατόπιν ραντεβού ή άλλως καθημερινά από 12.00 έως 13.00.
Συνιστάται η χρήση του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και τηλεομοιοτυπίας για την υποβολή αιτήσεων για λήψη αντιγράφων δικογραφίας συνοδευόμενη από την σχετική εξουσιοδότηση, οι οποίες θα ικανοποιούνται την επομένη από τον γραμματέα εξυπηρέτησης. Για την ασφαλή και εύρυθμη λειτουργία της υπηρεσίας, οι πολίτες και οι συνήγοροι που δεν δύνανται να εξυπηρετηθούν με άλλο τρόπο ιδίως τηλεπικοινωνιακά, θα προσέρχονται κατόπιν προηγούμενης συνεννόησης (προκαθορισμένα ραντεβού) για τη διεκπεραίωση των υποθέσεών τους.
Ο Εισαγγελέας ακροάσεων θα δέχεται κατόπιν ραντεβού κοινό και δικηγόρους και οι ακροάσεις θα λαμβάνουν χώρα από το παράθυρο του αίθριου όπως και οι συνοδείες των αυτοφώρων λόγω του ό,τι δεν τηρούνται οι προβλεπόμενες συστάσεις από τον Ε.Ο.Δ.Δ.Υ. ελλείψει ικανού εμβαδού του εισαγγελικού γραφείου (γραφείο αντεισαγγελέων).
Τέλος ορίζουμε τα παρακάτω αναγκαία υγειονομικά μέτρα για την ασφαλή λειτουργία της υπηρεσίας ενόψει της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19 και παρακαλούμε για την τήρησή τους:
1. Χρήση μάσκας.
2. Χρήση αντισηπτικού, διαθέσιμου στους χώρους της υπηρεσίας.
3. Χρήση προσωπικού στυλογράφου.
4. Τήρηση απόστασης κατ’ ελάχιστον 1,5 μέτρου μεταξύ φυσικών προσώπων.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου