Ολοκληρώθηκε η διαδικασία με την υποβολή υποψηφιοτήτων και την ανάρτηση των πινάκων με τους υποψήφιους για την προεδρία και τα μέλη της ΝΟΔΕ Δωδεκανήσου και των κατά τόπους ΔΗΜΤΟ (Τοπικών Οργανώσεων) της Νέας Δημοκρατίας, ενόψει της διεξαγωγής των εσωκομματικών εκλογών που θα διεξαχθούν στις 13 Μαΐου 2018 σε όλη την χώρα.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ΝΕΦΕ (Νομαρχιακή Εφορευτική Επιτροπή) που έχει αναλάβει να διεκπεραιώσει την διαδικασία κ. Τάκη Μιχαήλου:
«Η διαδικασία εξελίχθηκε ομαλά. Οι οριστικοί πίνακες με τους υποψήφιους έχουν ήδη αναρτηθεί, οι υποψηφιότητες είναι επικυρωμένες και προχωράμε στην έκδοση των ψηφοδελτίων. Βρισκόμαστε εν αναμονή της λήξης της προθεσμίας για την ανανέωση των εγγραφών των μελών της Νέας Δημοκρατίας και των επανεγγραφών που είναι σήμερα το βράδυ, 4 Μαΐου 2018. Η διαδικασία για την απόκτηση της κάρτας μέλους γίνεται με ηλεκτρονικό τρόπο όπως είναι γνωστό».
Να σημειωθεί πως από τα κεντρικά της Ν.Δ. δόθηκε μια μικρή παράταση μέχρι σήμερα, 4 Μαΐου για κάποιες μικρές ΔΗΜΤΟ, όπως στην Κάσο, στην Αστυπάλαια και στην Σύμη, να υποβάλουν υποψηφιότητες ώστε να μπορέσουν να γίνουν κι εκεί εκλογικές διαδικασίες και να στηθούν κάλπες.
Στις 13 Μαΐου 2018, από τις 10 το πρωί έως τις 7 το απόγευμα, θα διεξαχθεί κανονικά η ψηφοφορία.
Όσον αφορά κάποιες ΔΗΜΤΟ όπου δεν σημειώθηκε ενδιαφέρον για συμμετοχή στα όργανα, και αποφασίστηκε να μην κάνουν εκλογές, και να μην στήσουν κάλπες, ο κ. Μιχαήλου ξεκαθάρισε τα εξής: «Δεν είναι δικό τους θέμα. Η απόφαση θα παρθεί από την ΝΕΦΕ η οποία θα δώσει την σχετική οδηγία εάν θα στηθούν ή όχι κάλπες».

Πού θα στηθούν οι κάλπες
Στην περιοχή μας, θα στηθούν κάλπες στις τέσσερις ΔΗΜΤΟ στο νησί της Ρόδου και στα υπόλοιπα νησιά, όπου υπάρχουν τοπικές οργανώσεις.
Συγκεκριμένα, θα στηθούν τρεις κάλπες ανά ΔΗΜΤΟ: μία για εκλογή προέδρου και μελών της ΝΟΔΕ Δωδεκανήσου, μία για εκλογή προέδρου και μελών της ΔΗΜΤΟ και μία για εκλογή συνέδρων στο τακτικό συνέδριο της Ν.Δ. –το οποίο δεν έχει ακόμη οριστεί.
• Στο νησί της Ρόδου θα στηθούν κάλπες στα γραφεία της ΝΟΔΕ Δωδεκανήσου (επί της οδού Αυστραλίας) καθώς σε κάθε ΔΗΜΤΟ που είναι τέσσερις τον αριθμό –η μεγαλύτερη είναι της Ρόδου που καλύπτει ολόκληρη την πόλη.
• Στην ΔΗΜΤΟ Καλλιθέας (Καλλιθέα, Αφάντου, Αρχάγγελο) σε ένα σχολικό συγκρότημα στ’ Αφάντου.
• Στην ΔΗΜΤΟ Νότιας Ρόδου – Λίνδου (περιλαμβάνει όλα τα χωριά) η κάλπη θα στηθεί στο πρώην Δημαρχείο.
• Στην ΔΗΜΤΟ Καμείρου – Αταβύρου (που περιλαμβάνει Παστίδα, Μαριτσά, Ιαλυσό, Κρεμαστή και χωριά πρώην δήμου Αταβύρου) η κάλπη θα στηθεί στο πνευματικό κέντρο.
Ακολούθως θα στηθούν οι κάλπες και σε κάθε νησί του νομού Δωδεκανήσου όπου υπάρχει ΔΗΜΤΟ.
Οι υποψήφιοι στην Ρόδο
Οι υποψήφιοι πρόεδροι των ΔΗΜΤΟ στο νησί της Ρόδου:
• Στην ΔΗΜΤΟ Καμείρου – Αταβύρου, υποψήφιος για την προεδρία είναι ο κ. Παντελής Συκόφυλλος.
• Στην ΔΗΜΤΟ Νότιας Ρόδου υποψήφιος για την προεδρία είναι ο κ. Τσαμπίκος Καραγιάννης.
• Στην ΔΗΜΤΟ Καλλιθέας υποψήφιος για την προεδρία είναι ο κ. Σταμάτης Λόγγος.
• Στην ΔΗΜΤΟ Ρόδου υποψήφιοι για την προεδρία είναι ο νυν πρόεδρος κ. Ηλίας Τσέρκης και ο κ. Μιχάλης Κουτσούκος.
• Δύο υποψηφιότητες παρουσιάστηκαν στην ΔΗΜΤΟ Πάτμου (οι κυρίες Άννα Ρωμαίου και Μαρουσώ Παραδείση) και στην ΔΗΜΤΟ Καρπάθου (οι κ.κ. Λαχανάς και Ανδρέου).
• Σε όλα τα υπόλοιπα νησιά της Δωδεκανήσου είναι ένας υποψήφιος για την ΔΗΜΤΟ.
Ο κομματικός μηχανισμός
σε ετοιμότητα
Ο κ. Μιχαήλου, υπογράμμισε πως «αυτή η διαδικασία με την διενέργεια των εσωκομματικών εκλογών έπρεπε να γίνει αυτή την περίοδο, καθώς ο πρόεδρος της Ν.Δ. κ. Κυριάκος Μητσοτάκης είναι πάρα πολύ τυπικός. Εάν εξαγγείλει κάτι, δεν κάνει πίσω. Όταν ο ίδιος έχει θέσει θητεία για τον εαυτό του δεν θα μπορούσε να παρατείνει τις θητείες των κομματικών οργάνων. Δεν θα ήταν αξιόπιστος εάν δεν προχωρούσε στις εκλογές. Πέραν τούτου, η παράταση της θητείας των κομματικών οργάνων θα ήταν πάρα πολύ μεγάλη, καθώς έχουμε μπροστά μας εκλογικές διαδικασίες –κυρίως μέσα στο 2019- συνεπώς δεν θα είχαμε πολύ χρόνο για εσωκομματικές εκλογές. Η παράταση θα ήταν τεράστια. Ο πρόεδρός μας, δέχτηκε κάποιες εισηγήσεις για αναβολή, αλλά τις απέρριψε».
Σε ερώτηση τι θα γίνει την «επόμενη μέρα» των εκλογών, ο κ. Μιχαήλου, δήλωσε τα εξής: «Αυτή την περίοδο πρέπει να ολοκληρωθούν οι εσωκομματικές διαδικασίες. Θα ακολουθήσει το Συνέδριό μας και μετά, με καθαρό δρόμο, ενωμένοι να πορευτούμε για τις εκλογικές αναμετρήσεις. Στόχος μας είναι να φύγει αυτή η καταστροφική κυβέρνηση Σύριζα – ΑΝΕΛ. Αυτό είναι το στοίχημα και γι αυτό θα προετοιμαστούμε με όλες μας τις δυνάμεις. Υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να γίνουν, η κατάρτιση ψηφοδελτίων, το κυβερνητικό πρόγραμμα κ.λπ. για να πάμε πανέτοιμοι στην κάλπη».

Η πορεία των εγγραφών και επανεγγραφών
Όσον αφορά τις εγγραφές, και επανεγγραφές, ο επικεφαλής της ΝΕΦΕ υπογράμμισε πως «αυτή η διαδικασία είναι ένα πολύ μεγάλο στοίχημα για εμάς, λόγω της χρονικής συγκυρίας. Καταλαβαίνουμε όλοι μας, ότι είναι δύσκολο για τον κόσμο να καταβάλει χρήματα για την ετήσια συνδρομή του στο κόμμα (τα 12 ευρώ) –παρ’ όλα αυτά, καταγράφεται ένα ενδιαφέρον και κινητικότητα και εκτιμώ ότι θα κινηθούμε σε καλά επίπεδα».
Πάντως, από την προσεχή Δευτέρα, τα γραφεία της ΝΟΔΕ Δωδεκανήσου θα είναι συνεχώς ανοιχτά προς ενημέρωση του κοινού.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ