Τοπικές Ειδήσεις

Κατηγορούμενος για παράβαση καθήκοντος ο αντιδήμαρχος Ρόδου κ. Γιώργος Πόκκιας

Στο εδώλιο του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Ρόδου κατηγορούμενος για παράβαση καθήκοντος θα καθίσει την 10η Απριλίου 2019 ο αντιδήμαρχος Ανάπτυξης Πρωτογενούς Τομέα και Επιχειρηματικότητας- Υποστήριξης Επενδύσεων και Απασχόλησης κ. Γεώργιος Πόκκιας.
Η έρευνα για την υπόθεση κινήθηκε μετά την υποβολή μηνυτήριας αναφοράς κατά παντός υπευθύνου, φυσικού ή ηθικού αυτουργού, άμεσου ή απλού συνεργού τον Σεπτέμβριο του 2016 από 9 κατοίκους της περιοχής της Ανάληψης που κατάγγειλαν την παγίωση καθεστώτος ανομίας στη λειτουργία της λαϊκής αγοράς επί της οδού Πτολεμαίων.
Πιο συγκεκριμένα με την υπ’ αριθμ. 4136/20.07.1999 απόφαση του νομάρχη Δωδεκανήσου καθορίστηκαν οι ημέρες και ώρες λειτουργίας της κινητής λαϊκής αγοράς Ρόδου και συγκεκριμένα καθορίστηκε ότι αυτή θα λειτουργεί κάθε Παρασκευή στην οδό Πτολεμαίων στην περιοχή της Ανάληψης.
Η λειτουργία της κινητής λαϊκής αγοράς πόλεως Ρόδου ρυθμίζεται από την υπ’ αριθμ. 60/18.05.2015 απόφαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του Δήμου Ρόδου με την οποία καθορίζονται μεταξύ άλλων και οι υποχρεώσεις των πωλητών της λαϊκής αγοράς σχετικά με την τήρηση των κανόνων υγιεινής, τη χωροταξία των θέσεων κλπ. και οι ποινικές και διοικητικές κυρώσεις των πωλητών που παραβιάζουν τις οικείες νομοθετικές και διοικητικές διατάξεις.
Παρά τις λεπτομερώς καθορισθείσες υποχρεώσεις των πωλητών των λαϊκών αγορών καθώς και των καθορισμένων αρμοδίων οργάνων επιφορτισμένων με τον έλεγχο των λαϊκών αγορών για τη διασφάλιση της εύρυθμης και νόμιμης λειτουργίας του, οι πωλητές της λαϊκής αγοράς της οδού Πτολεμαίων, όπως αναφέρεται, για διάστημα που πλέον υπερβαίνει τα 3 έτη, λειτουργούν τις επιχειρήσεις τους «υπαίθριου εμπορίου», παραβιάζοντας κατ’ επανάληψη κάθε οικεία νομοθετική και διοικητική ρύθμιση και με την ανοχή των αρμοδίων οργάνων ελέγχου παρά τις συνεχείς τους καταγγελίες, η αδιαφορία των οποίων συνιστά παράβαση καθήκοντος, αφού πλέον έχει παγιωθεί μία κατάσταση ανομίας.

Αναφέρονται παραπέρα σε γενικότερες παραβάσεις του συνόλου των πωλητών (συνεχής παράβαση των καθορισμένων ωραρίων λειτουργίας, επέκταση των χωροθετημένων θέσεων των πωλητών με το στήσιμο τεντών και αυτοσχέδιων πάγκων πάνω στα πεζοδρόμια και τις πέριξ οικίες/καταστήματα), συνέπεια των οποίων αποτελεί η συνεχής υποβάθμιση του βιοτικού τους επιπέδου, του περιβάλλοντος χώρου και η παρακώλυση της επαγγελματικής τους δραστηριότητας.
Κάνουν μνεία και σε αυτοψία που διενεργήθηκε την 22.05.2015 στο χώρο της λαϊκής αγοράς από το Τμήμα Περιβαλλοντικής Υγιεινής και Υγειονομικού Ελέγχου από την οποία προκύπτει ότι υπήρχαν απόνερα από το λιώσιμο του πάγου στο δρόμο καθώς και παρουσία μυγών εξαιτίας της δυσοσμίας που προέρχεται από τα απόνερα, τα ψάρια, καθώς και από τα εντόσθια των ψαριών (καθάρισμα των ψαριών).
Στην έκθεση επισημαίνεται ότι τα ανωτέρω αποτελούν ανθυγιεινή εστία σε βάρος της Δημόσιας Υγείας.
Ο κ. Πόκκιας κατηγορείται ειδικότερα ως υπαίτιος του ότι στη Ρόδο από τον Σεπτέμβριο του έτους 2014 έως τον Μάρτιο του έτους 2018 ενώ ήταν υπάλληλος κατά την έννοια του Νόμου, με πρόθεση παρέβη τα καθήκοντα της υπηρεσίας του με σκοπό να προσπορίσει σε άλλον παράνομο όφελος.
Ειδικότερα, κατά το ως άνω χρονικό διάστημα τύγχανε αντιδήμαρχος Ανάπτυξης Πρωτογενούς Τομέα και Επιχειρηματικότητας- Υποστήριξης Επενδύσεων και Απασχόλησης, αρμόδιος εκ της προαναφερθείσας ιδιότητάς του και για την εύρυθμη λειτουργία των λαϊκών αγορών, μεταξύ άλλων και της κινητής λαϊκής αγοράς Ρόδου η οποία καθορίστηκε ότι κάθε Παρασκευή θα λειτουργεί στην οδό Πτολεμαίων στην περιοχή της Ανάληψης της Ρόδου. Μολονότι όμως ο κατηγορούμενος όφειλε να μεριμνήσει για την εύρυθμη λειτουργία της λαϊκής αγοράς στην οδό Πτολεμαίων και να φροντίσει να επιλυθούν τα χρόνια προβλήματα που αντιμετώπιζαν από τη λειτουργία της εν λόγω λαϊκής αγοράς κάτοικοι και επαγγελματίες που δραστηριοποιούνταν στην εν λόγω περιοχή, ωστόσο αυτός ουδέν έπραξε παρά τις συνεχείς καταγγελίες των περιοίκων και ‏την ενημέρωσή του από τη Δ/νση Εμπορίου, Ενέργειας και Βιομηχανίας του Δήμου Ρόδου και από άλλες δημόσιες υπηρεσίες.
Πιο συγκεκριμένα, ο κατηγορούμενος όφειλε να λάβει μέτρα για την εύρυθμη λειτουργία της λαϊκής αγοράς στην οδό Πτολεμαίων, όπως ενδεικτικά να κατασκευαστούν οι παρακάτω προδιαγραφές στην προαναφερόμενη οδό:
1) στέγαστρα για την προστασία των αλιευμάτων από τις διάφορες καιρικές συνθήκες,
2) αποχετευτικό σύστημα που με κλειστό σύστημα θα απορρέουν τα ακάθαρτα ύδατα από το λιώσιμο των πάγων για την προστασία των αλιευμάτων,
3) αποχωρητήριο με προθάλαμο για εξυπηρέτηση των πολιτών και των εμπόρων, καθώς και να μεριμνήσει προκειμένου να επιλυθούν τα διαρκή προβλήματα από την λειτουργία της ανωτέρω λαϊκής αγοράς, ή ακόμα και να φροντίσει να μεταφερθεί η λαϊκή αγορά από την ως άνω οδό σε άλλο σημείο της πόλης, καθώς ενδεικτικά αναφέρονται ότι οι ιχθυοπώλες πετούσανε τα απορρίμματά τους και τα απόνερά τους μέσα σε οικοδομές δημιουργώντας εντονότατη δυσωδία η οποία παραμένει για πολλές ημέρες, ενώ σημειώνεται ότι στην περιοχή δεν υφίστανται αποχετευτικά φρεάτια, γινότανε χρήση νερού από ιδιωτικές βρύσες που βρίσκονταν στις αυλές των παρακείμενων πολυκατοικιών με αποτέλεσμα την αλόγιστη χρήση νερού, υπήρχε συνεχής παράβαση των καθορισμένων ωραρίων λειτουργίας της λαϊκής αγοράς και των οροθετημένων θέσεων των πωλητών με το στήσιμο τεντών και αυτοσχέδιων πάγκων πάνω στα πεζοδρόμια και τις πέριξ οικίες/καταστήματα με συνέπεια τη συνεχή υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου των περιοίκων, του περιβάλλοντος χώρου και την παρακώλυση της επαγγελματικής δραστηριότητας όσων διατηρούσανε στην οδό Πτολεμαίων την επαγγελματική τους στέγη.
Ωστόσο, ο κατηγορούμενος παρέλειψε κατά παράβαση των καθηκόντων του τις ανωτέρω υποχρεώσεις του, σκοπός δε της ως άνω έκνομης υπηρεσιακής στάσης του ήταν να προσπορίσει παράνομο όφελος στους πωλητές της κινητής λαϊκής αγοράς της Ρόδου.
Ως συνήγορος υπεράσπισής του θα παραστεί ο δικηγόρος κ. Κώστας Γιαννακός.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου