Πολιτιστικά

Κάλλιστος Διακογεωργίου: «Η μουσική εκδρομή του ’60 με Τάκη Βούη και Αγαπητό Πάχο».

Δύο εκπληκτικοί ντόπιοι καλλιτέχνες που άφησαν εποχή, ανταμώνουν στις 8 Μαϊου στο Νεστορίδειο, για να μας ταξιδέψουν μουσικά, στην ανεπανάληπτη  δεκαετία του ’60, τη μοναδική, καλλιτεχνική δεκαετία, που δένει όλες τις γενιές.

Τάκης Βούης και Αγαπητός Πάχος. Οι συμπατριώτες μας, που υπηρέτησαν το τραγούδι με σεβασμό και σεμνότητα. Το αίτημα του Τμήματος  Πολιτισμού της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, για τη μοναδική συνάντηση των ντόπιων καλλιτεχνών, έγινε ανεπιφύλακτα δεκτό, από τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργο Χατζημάρκο. Οι καλλιτέχνες, με τη μουσική συνοδεία της Μιρέλλας Πάχου και της Χορωδίας του Δήμου Ρόδου υπό τη διεύθυνση του Μιχάλη Καλαεντζή, θα μας θυμήσουν την εποχή, που, αχώριστοι φίλοι και συνεργάτες έκανα ατελείωτα μουσικά ταξίδια. Μια φιλία, που επισφραγίζεται ακόμα μια φορά, με ακόμα μια συνάντηση των αναμνήσεων της δεκαετίας του ΄60.

Από τα πλέον σημαντικά πλεονεκτήματα της εποχής εκείνης σε σχέση με τις υπόλοιπες, ήταν ο πλουραλισμός της, σε δημιουργία μουσικών τάσεων, γι΄αυτό και κατέχει θέση ξεχωριστή στις μουσικές μας αναμνήσεις. Ποικιλία ήχων από χώρες διαφορετικές, έφτανε καθημερινά στον Έλληνα ακροατή, που έμαθε να ψυχαγωγείται με τα τραγούδια αυτά. Πηγές πληροφόρησης, δεν υπήρχαν πολλές τη δεκαετία του ΄60. Εκτός από το κρατικό ραδιόφωνο, υπήρχε ο αμερικάνικος σταθμός του ελληνικού και μερικοί, αξιόλογοι ερασιτεχνικοί. Παρά τα λίγα όμως μέσα, σε σύγκριση με το σημερινό καταιγισμό, οι τότε ακροατές, είχαν τεκμηριωμένη άποψη για την ελληνική και διεθνή μουσική της εποχής και οι περισσότεροι συνθέτες, πάντρευαν τη μουσική τους, με στίχους μεγάλων ελλήνων και ξένων ποιητών. Συχνά δε, στα περίφημα πάρτι, τα τραγούδια, ήταν η αφορμή για συγκέντρωση της νεολαίας και νέες γνωριμίες.

«Μπομπ Ντίλαν, Μίκης Θεοδωράκης, Μάνος Χατζιδάκις και άλλοι γνωστοί, αγαπημένοι καλλιτέχνες, θα έχουν  την τιμητική τους στη μεγάλη αυτή συνάντηση, με τραγούδια που μεγάλωσαν γενιές και παρέμειναν στο χρόνο και με το «Νέο Κύμα», το σημαντικότερο μουσικό κίνημα μέσα στη δεκαετία του ΄60, που δικαιωματικά, κατέχει τη μερίδα του λέοντος στην ιστορία της μουσικής του περασμένου αιώνα. Όλα αυτά, μέσα από τις μοναδικές  φωνές, του Τάκη Βούη και του Αγαπητού Πάχου. Τους οφείλουμε αυτή την τιμή» δήλωσε για τη συνάντηση ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Πολιτισμού Δωδεκανήσου, κ. Κάλλιστος Διακογεωργίου.

Η τιμητική βραδιά για τους δύο συμπατριώτες μας καλλιτέχνες, έχει προγραμματιστείς για τις 8 Μαϊου 2019, στο Νεστορίδειο.


                                                                   Ο ΕΝΤΕΤΑΛΜ.  ΠΕΡΙΦ. ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ

                                                        ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
                                                      ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ

ΚΑΛΛΙΣΤΟΣ ΔΙΑΚΟΓΕΩΡΓΙΟΥ

 

 

 

 

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου