Ειδήσεις

Ουδέτερη συσκευασία στα τσιγάρα από το 2016

Μετά το πράσινο φως της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης στην ενιαία και ουδέτερη συσκευασία στα πακέτα τσιγάρων η γαλλική κυβέρνηση ελπίζει στη μείωση των ετησίως 73.000 θανάτων που αποδίδονται στο κάπνισμα.

Ίδιο μέγεθος, ίδιο χρώμα, χωρίς ευδιάκριτο λογότυπο, έτσι θα είναι από τον Μάιο του 2016, το λεγόμενο «ουδέτερο πακέτο τσιγάρων» για το οποίο ψήφισαν οι Γάλλοι βουλευτές στην Εθνοσυνέλευση, στο πλαίσιο συνολικής νομοθεσίας για θέματα υγείας.
Η μάρκα των τσιγάρων θα αναφέρεται με μικρούς χαρακτήρες και την ίδια γραμματοσειρά, ενώ ο χώρος που απελευθερώνεται θα καλύπτεται από μηνύματα για την επικινδυνότητα του καπνίσματος ή σοκαριστικές φωτογραφίες από ανθρώπινα όργανα παραμορφωμένα από τον καρκίνο ή άλλες ασθένειες που σχετίζονται με το κάπνισμα.

Καπνοβιομήχανοι και καπνοπώλες έχουν βέβαια κινητοποιηθεί και μιλούν για μέτρο αναποτελεσματικό αλλά και για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων, μιας και στα πακέτα δεν θα υπάρχει πια ευδιάκριτο λογότυπο. Η υπουργός υγείας Μαρισόλ Τουρέν όμως δείχνει αποφασισμένη. Στόχος της είναι να γίνουν τα πακέτα όσο το δυνατόν λιγότερο ελκυστικά, ιδιαίτερα για τους νέους.
Τους νέους αφορά και δεύτερο μέτρο για το παθητικό κάπνισμα, με το οποίο απαγορεύεται το κάπνισμα μέσα σε αυτοκίνητο με άτομα νεότερα των 18 ετών. Αρχικά το όριο ήταν 12 ετών ύστερα όμως από ευρεία συζήτηση στο κοινοβούλιο το όριο αυξήθηκε στα 18.

Πηγή dw.de

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου