Γράφει ο
Εμμανουήλ Κ. Μοράρης
Διαιτολόγος –
Διατροφολόγος

Μάρτιος, τρίτος μήνας του έτους και ο πρώτος της άνοιξης. Φτιάχνουμε το μαρτιάτικο βραχιολάκι για να μη μας κάψει ο ήλιος, ενθουσιαζόμαστε που η μέρα μεγαλώνει, ανυπομονούμε να γλυκάνει ο καιρός και φυσικά μαγειρεύουμε τα πιο νόστιμα πιάτα με τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά της εποχής.
Τα προϊόντα που μας δίνει ο μήνας της Άνοιξης είναι:
ΜΑΡΤΙΟΣ
Φρούτα: Γκρέιπ φρουτ, λεμόνια, μανταρίνια, πορτοκάλια.
Λαχανικά: Αγκινάρες, αντίδια, κουνουπίδι, λάχανο, λαχανάκια Βρυξελλών, μαρούλι, μπρόκολο, παντζάρι, πράσο, ραδίκια, ραπανάκι, σέσκουλο, σπανάκι, σπαράγγια, κρεμμυδάκια φρέσκα.

Τα Φρούτα και τα Λαχανικά είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες και ιδιαίτερα σε βιταμίνη C, Α & Κ, σε φυτικές ίνες, καθώς και σε φυλλικό οξύ. Επίσης, περιέχουν σημαντικά ιχνοστοιχεία, όπως ασβέστιο, σίδηρο, ψευδάργυρο, κάλιο και μαγνήσιο. Έχουν πολύ λίγες θερμίδες, καθώς το μεγαλύτερο μέρος τους αποτελείται από νερό.
Η υποχρέωση που έχουν οι γονείς προς τα Παιδιά τους είναι να τα πείσουν να αγαπήσουν αυτήν την κατηγορία τροφίμων.
Η κατανάλωση Φρούτων και Λαχανικών βοηθάει στην καλύτερη διατήρηση του Σωματικού Βάρους των Παιδιών αλλά και στην πρόληψη κατά της Παχυσαρκίας.
Τα Παιδιά πρέπει να καταναλώνουν περίπου 4-5 μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα. Η μερίδα δεν πρέπει να ξεπερνά το μέγεθος της παλάμης των παιδιών και αυξάνεται με την ηλικία.
Οι Γονείς είναι αυτοί που δίνουν το καλό παράδειγμα στα Παιδιά και μετά ακολουθούν τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας.
Οι διατροφικές συνήθειες, συνειδητά ή υποσυνείδητα, επηρεάζουν τις διατροφικές συνήθειες των μικρών Παιδιών, διότι τα Παιδιά έχουν την τάση να μιμούνται και να θεωρούν πρότυπα συμπεριφοράς τους Γονείς τους.
Τα γεύματα αποτελούν οικογενειακές στιγμές στα πλαίσια των οποίων η διατροφή μαθαίνεται στην πράξη. Οι διατροφικές συνήθειες που αποκτούν τα Παιδιά από τους Γονείς είναι συνήθειες που κατά πάσα πιθανότητα θα τους συνοδεύουν μία ολόκληρη ζωή. Τα οφέλη ενός οικογενειακού τραπεζιού είναι διαχρονικά, περισσότερο από όσο κρατάει ένα γεύμα.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ