Τοπικές Ειδήσεις

Αναμένεται να καταπλεύσει σήμερα το κρουαζιερόπλοιο «Viking Sky»

Σήμερα Σάββατο 4 Φεβρουαρίου αναμένεται να καταπλεύσει στη Ρόδο το κρουαζιερόπλοιο VIKING SKY, το οποίο θα επαναπροσεγγίσει το τουριστικό λιμάνι της Ρόδου τη Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου ολοκληρώνοντας τις προγραμματισμένες προσεγγίσεις για τον τρέχοντα μήνα, ο οποίος είναι αυτός με τις λιγότερες προσεγγίσεις καθ΄όλο το έτος 2023.
Ο «φτωχός» σε προσεγγίσεις κρουαζιερόπλοιων Φεβρουάριος όμως, θα δώσει τη σκυτάλη στον Μάρτιο, μήνας κατά τον οποίον είναι προγραμματισμένες 21 προσεγγίσεις, ανοίγοντας ουσιαστικά την αυλαία της σεζόν στον θαλάσσιο τουρισμό ο οποίος αναμένεται εξαιρετικός για τη Ρόδο και το 2023.
Με βάση τα επίσημα στοιχεία, μέχρι στιγμής έχουν ήδη προγραμματιστεί να καταπλεύσουν στη Ρόδο 418 κρουαζιερόπλοια, αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω λόγω των δρομολογίων που εκτιμάται ότι θα προστίθενται και κατά τη διάρκεια της σεζόν.
Με βάση το πρόγραμμα των κατάπλων η σεζόν για τον θαλάσσιο τουρισμό ανοίγει δυναμικά από τον Μάρτιο του 2023 με 21 προγραμματισμένες προσεγγίσεις, για τον Απρίλιο είναι προγραμματισμένες 27 προσεγγίσεις, τον Μάιο 50, τον Ιούνιο 44, τον Ιούλιο 43, τον Αύγουστο 51, τον Σεπτέμβριο 50, τον Οκτώβριο του 2023 είναι προγραμματισμένες 65 (!) προσεγγίσεις κρουαζιερόπλοιων στο τουριστικό λιμάνι της Ρόδου, τον Νοέμβριο και πάλι 45 διατηρώντας την υψηλή κίνηση της θερινής περιόδου και το έτος θα κλείσει με 16 προσεγγίσεις του Δεκεμβρίου 2023!
Να σημειωθεί ότι η κίνηση στους επιβάτες κρουαζιερόπλοιων το 2022 καταγράφει αύξηση άνω του 20% και άνω του 60% στις προσεγγίσεις κρουαζιερόπλοιων.
Σε σχέση με το 2021, η αύξηση είναι εντυπωσιακή καθώς προσέγγισαν τη Ρόδο καθ΄όλη τη διάρκεια του έτους 198 κρουαζιερόπλοια μεταφέροντας 130.516 επιβάτες, ενώ το 2020 προσέγγισαν τη Ρόδο μόλις 14 κρουαζιερόπλοια μεταφέροντας 8.334 επιβάτες εξαιτίας της πανδημίας. Το 2019 κατέπλευσαν στο νησί μας 259 κρουαζιερόπλοια (308.194 επιβάτες), το 2018 κατέπλευσαν 210 κρουαζιερόπλοια (237.808 επιβάτες), το 2017 προσέγγισαν τη Ρόδο 248 κρουαζιερόπλοια (274.903 επιβάτες), το 2016 κατέπλευσαν 299 κρουαζιερόπλοια (314.689 επιβάτες) και το 2015 340 κρουαζιερόπλοια με 342.063 επιβάτες. Οι προγραμματισμοί των μεγαλύτερων εταιρειών κρουαζιέρας πάντως, δείχνουν αφενός, αυξημένο ενδιαφέρον και αφετέρου ότι ο κλάδος ανακάμπτει σταδιακά με καλές προοπτικές στην μετά πανδημία περίοδο.
Η δημοτική αρχή Ρόδου, όπως έγραψε η «δ», επεξεργάζεται μία σειρά από κίνητρα για την ενίσχυση του κλάδου της κρουαζιέρας, την προσέλκυση νέων εταιρειών και πλοίων και την τόνωση της παρουσίας των εταιρειών που ήδη προσεγγίζουν με τα πλοία τους τη Ρόδο.
Ουσιαστικά το 2022 πρόκειται για μια από τις καλύτερες χρονιές στον θαλάσσιο τουρισμό της Ρόδου, τάση που θα ακολουθηθεί και το 2023 όπως δείχνουν τα μέχρι τώρα στοιχεία, με ακόμα μεγαλύτερη δυναμική.
Παράλληλα, στην ολική αναβάθμιση του εμπορικού λιμένα Ακαντιάς και στη λειτουργική αναβάθμιση του τουριστικού λιμένα στοχεύει η δημοτική αρχή Ρόδου, μέσω της εκπόνησης master plan εντός του 2023.
Ειδικότερα, στόχος είναι μέσω του master plan να αξιοποιηθεί πλήρως ο λιμένας Ακαντιάς με τη δημιουργία επιπλέον εγκαταστάσεων που θα φιλοξενήσουν υπηρεσίες του Τελωνείου, του Λιμεναρχείου αλλά και η δημιουργία προβλήτας από την εξωτερική πλευρά του λιμένα για την εξυπηρέτηση μεγάλων κρουαζιερόπλοιων.
Παράλληλα, μέσω του master plan θα αναζητηθεί λύση για το χρόνιο ζήτημα του ελλιμενισμού των ημερόπλοιων και να βρεθεί η προσφορότερη λύση για την μεταφορά τους από την μαρίνα Μανδρακίου, καθώς η πρόταση που κατατέθηκε παλαιότερα για τη δημιουργία προβλήτα στην Ακαντιά δεν κρίθηκε ικανοποιητική οπότε το θέμα παραμένει ανοικτό. Όπως δήλωσε πρόσφατα στη «δημοκρατική» ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου κ. Βασίλης Παπαοικονόμου, η διαδικασία ανάθεσης για την εκπόνηση του master plan έχει ήδη ξεκινήσει και καλώς εχόντων των πραγμάτων θα ολοκληρωθεί εντός του 2023 με σκοπό την πλήρως λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση των τριών λιμένων της Ρόδου.
Εκτός από τη δημιουργία εγκαταστάσεων στο εμπορικό λιμάνι της Ρόδου που θα εξυπηρετούν τους επιβάτες αλλά και τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες, στο master plan προβλέπεται και η αναβάθμιση του τουριστικού λιμένα της Ρόδου που εξυπηρετεί τα κρουαζιερόπλοια. Η μεταφορά των υπηρεσιών από το τουριστικό λιμάνι στον εμπορικό λιμένα Ακαντιάς, θα απελευθερώσει χώρους που θα χρησιμοποιηθούν για την εξυπηρέτηση των κρουαζιερόπλοιων και των επιβατών τους.
«Στόχος μας είναι η αναβάθμιση των λιμένων για την καλύτερη εξυπηρέτηση των επιβατών που διακινούνται μέσω του τουριστικού λιμένα αλλά και του εμπορικού. Η αυξημένη κίνηση κρουαζιερόπλοιων απαιτεί ενέργειες που θα διευκολύνουν τις εταιρείες αλλά και την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών μας ως προορισμού προκειμένου να καλύψουμε την ζήτηση. Όλα αυτά, παράλληλα με την αξιοποίηση των χώρων που προσφέρει ο λιμένας Ακαντιάς θα περιλαμβάνονται στο master plan που θα εκπονηθεί. Καλώς εχόντων των πραγμάτων, η ανάθεση για την εκπόνησή του θα γίνει εντός του 2023» δήλωσε στη «δ» ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου κ. Βασίλης Παπαοικονόμου.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου