Ειδήσεις

Reuters: «Φεύγει» νωρίτερα από την Ελλάδα το ΔΝΤ – Οριστική εξόφληση μέχρι τα τέλη Μαρτίου

Η Ελλάδα σχεδιάζει να καταβάλει το επόμενο δίμηνο πάνω από 7 δισ. ευρώ για τα δάνεια από το ΔΝΤ και τους εταίρους της ευρωζώνης, εξοφλώντας έτσι το Ταμείο για τα κεφάλαια που δανείστηκε στη διάρκεια της κρίσης χρέους, ανέφεραν δύο αξιωματούχοι στο Reuters.

Όπως δήλωσαν, η Ελλάδα θα αποπληρώσει νωρίτερα το ποσό των 1,8 δις. ευρώ στο ΔΝΤ, την τελευταία δόση από τα συνολικά 28 δισ. που είχε δανειστεί μεταξύ του 2010 και του 2014 από το Ταμείο. Πέραν τούτου θα αποπληρώσει μέχρι τα τέλη Μαρτίου περίπου 5,3 δισ. ευρώ στους εταίρους της ευρωζώνης, δάνεια που εκπνέουν το 2022 και το 2023. «Σχεδιάζουμε να ολοκληρώσουμε την αποπληρωμή τους επόμενους δύο μήνες», δήλωσε στο Reuters o ένας αξιωματούχος. «Αυτό θα μας βοηθήσει να μειώσουμε τον λόγο του χρέους προς το ΑΕΠ. Επίσης, θα στείλει ένα μήνυμα στις αγορές ότι η ελληνική οικονομία είναι ισχυρή και υγιής», επεσήμανε ο δεύτερος αξιωματούχος.

Η Ελλάδα αποπλήρωσε νωρίτερα του προβλεπομένου περί τα 6 δισ. από τα δάνεια του ΔΝΤ το 2019 και το 2021 και απομένει η οφειλή ύψους 1,8 δισ. που εκπνέει το 2024. Η αποπληρωμή των δανείων των εταίρων της ευρωζώνης άρχισε πέρυσι και η Αθήνα θέλει να επιταχύνει τον ρυθμό, σημειώνει το Reuters.

Η Ελλάδα αναμένει να βγει το καλοκαίρι από το καθεστώς ενισχυμένης επιτήρησης, που επιτρέπει στην Κομισιόν να ελέγχει στενά την τήρηση των δεσμεύσεων. Το ΔΝΤ θα μπορούσε να συνεχίσει να παρέχει συμβουλές, αναφέρει ακόμη το Reuters. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη εκτιμά ότι η οικονομία κινήθηκε με ρυθμούς ανάπτυξης 9% μετά την ανάκαμψή της από το πρώτο κύμα των lockdown και προβλέπει ανάπτυξη άνω του 5% για φέτος. Η Ελλάδα διαθέτει «μαξιλάρι» περίπου 32 δισ. ευρώ, αρκετό για να καλύψει τουλάχιστον τρία χρόνια ληξιπρόθεσμων δανείων.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου