Ρεπορτάζ

Σημαντική αύξηση των βροχοπτώσεων το 2019 στη Pόδο – Eσπασε ρεκόρ επταετίας

Κάτι παραπάνω από εντυπωσιακά είναι τα στοιχεία του έτους 2019 για τις βροχοπτώσεις στη Ρόδο, καθώς καταγράφεται ρεκόρ επταετίας και μάλιστα με ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά!
Το 2019, παρ΄ό,τι η νεροποντή του Νοεμβρίου και του Δεκεμβρίου προκάλεσαν σοβαρά προβλήματα στη Ρόδο και σημαντικές καταστροφές, οι ευεργετικές βροχοπτώσεις βοήθησαν σημαντικά στην ενίσχυση των υδροφόρων οριζόντων.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που δημοσιεύει σήμερα η «δ», το 2019 έπεσαν στη Ρόδο συνολικά 1.206,3 mm βροχής, έναντι μόλις 631mm (!) του αντίστοιχου περσινού διαστήματος, ενώ σε σχέση με το εφιαλτικό 2016, τα ποσοστά το 2019 ήταν τετραπλάσια!
Είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό το γεγονός πως από το εφιαλτικό 2016 που έπεσαν στην Ρόδο μόλις 313,4 mm βροχής, τόσο το 2017 (479 mm) όσο και το 2018 (631 mm) καταγράφεται, άνοδος στα ποσοστά βροχοπτώσεων στο νησί, με αποκορύφωμα το 2019!
Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τον μήνα Ιανουάριο 2019 έπεσαν στην πόλη της Ρόδου 350mm βροχής, σε σχέση με μόλις 74 τον αντίστοιχο μήνα του 2018! Να σημειωθεί επίσης ότι καθ΄όλη τη διάρκεια του έτους 2016 στην πόλη της Ρόδου είχαν πέσει μόλις 313,4 mm βροχής! Επίσης από τα αξιοσημείωτα είναι ότι καταγράφονται ρεκόρ σε άλλα σημεία του νησιού, με εξαίρεση την Κατταβιά.
Το ευχάριστο είναι πως έπειτα από μακροχρόνια περίοδο ξηρασίας, ενεργοποιήθηκαν πηγές και ποτάμια γεγονός που χαρακτηρίζεται καλός οιωνός για την επάρκεια σε νερό κατά την νέα τουριστική περίοδο, που οι ανάγκες αυξάνονται κατακόρυφα αλλά και για όσους ασχολούνται με την γεωργία, που δοκιμάστηκαν στα τελευταία χρόνια.
Οι περιορισμένες βροχοπτώσεις των τελευταίων ετών, ήταν ένα από τα βασικά αίτια που η Ρόδος φέτος αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υδροδότησης, το οποίο δοκιμάζει τις αντοχές των κατοίκων, των επαγγελματιών και των τουριστών της Ρόδου και φαίνεται πως δεν πρόκειται να λυθεί, τουλάχιστον άμεσα.
Αναλυτικά τα στοιχεία ενιαμήνου για τα έτη 2013, 2014, 2015, 2016, 2017, 2018 και 2019 που δημοσιεύει σήμερα η «δ», όπως καταγράφηκαν από τον σταθμό που είναι εγκατεστημένος στην πόλη της Ρόδου σε υψόμετρο 95m και διαθέτει αισθητήρες ηλιακής ακτινοβολίας, έχουν ως εξής:

Να σημειωθεί ότι στη Ρόδο, με τη συνδρομή του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και το Ινστιτούτου Περιβάλλοντος, είναι εγκατεστημένοι τέσσερις σταθμοί. Ο ένας σταθμός μέτρησης βρίσκεται στην πόλη της Ρόδου, ο δεύτερος στον Εμπωνα, ο τρίτος στην Λίνδο και ο τέταρτος στην Κατταβιά. Η εφαρμογή αναζήτησης δεδομένων χρηματοδοτήθηκε από το Ίδρυμα “Σταύρος Νιάρχος”. Τα στοιχεία που παρατίθενται στο ρεπορτάζ είναι με βάση τις μετρήσεις του σταθμού που είναι εγκατεστημένος στην πόλη της Ρόδου.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου