Ειδήσεις

Η μαγική εικόνα των ρεκόρ στις τουριστικές αφίξεις

Η γνωστή ρήση “οι αριθμοί δεν λένε πάντα την αλήθεια” θα μπορούσε να βρει εφαρμογή στον τρόπο που γίνεται η καταμέτρηση των ξένων τουριστών που επισκέπτονται την Ελλάδα. Ο υπολογισμός των αφίξεων επανέρχεται στο προσκήνιο μετά τις εκτιμήσεις του υπουργείου Τουρισμού για νέο ρεκόρ φέτος στον αριθμό των επισκεπτών και ειδικότερα για 30 εκατ. τουρίστες,  δηλαδή 2,5 εκατ. περίπου περισσότεροι σε σύγκριση με το 2016. Αν και η σταθερή άνοδος της επισκεψιμότητας που καταγράφεται στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια- και που αναμένεται να συνεχιστεί και τη σεζόν που έρχεται- χαρακτηρίζεται ως μια ιδιαίτερα θετική εξέλιξη από στελέχη της τουριστικής αγοράς, οι τελευταίοι δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για το ποιοι είναι τελικά οι επισκέπτες αυτοί και κυρίως για ποιο λόγο η άνοδος των αφίξεων δεν φέρνει αύξηση των εσόδων.

Τα τελευταία στατιστικά από την Τράπεζα της Ελλάδος δείχνουν το μέγεθος της υστέρησης στις τουριστικές εισπράξεις: η πτώση στο 11μηνο του 2016 αγγίζει το 6,6% έναντι του 11μήνου του 2015, ποσοστό που μεταφράζεται σε απώλειες 915 εκατ. ευρώ. Οι προβλέψεις κάνουν λόγο για συνολική μείωση που θα φτάσει το ένα δισ. ευρώ τη χρονιά που πέρασε σε σχέση με το 2015, παρά το γεγονός πως ο αριθμός των τουριστών αυξήθηκε κατά τουλάχιστον δύο εκατ.  (συμπεριλαμβανομένων και των επισκεπτών κρουαζιέρας).

Η μεγάλη πιθανότητα το ίδιο σενάριο να επαναληφθεί και αυτή τη χρονιά, δηλαδή ψαλίδα ανάμεσα στις αφίξεις και τα έσοδα να μεγαλώσει ακόμη περισσότερο, οδήγησε στη σύσταση ομάδας εργασίας με τη συμμετοχή εκπροσώπων από το υπουργείο Τουρισμού και την ΤτΕ, προκειμένου να εξηγηθεί η αιτία της υστέρησης στα έσοδα, αλλά και για να διερευνηθεί περαιτέρω το “μείγμα” όσων περνούν τα σύνορα της Ελλάδας και χαρακτηρίζονται ως “τουρίστες”.

Πως όλοι μετριούνται ως τουρίστες

Τα παραπάνω δεν είναι άγνωστα σε όσους γνωρίζουν καλά το χώρο του Τουρισμού. Τα προβλήματα στην επεξεργασία των στοιχείων των αφίξεων έχει ως αποτέλεσμα να προσμετρώνται ως τουρίστες οι Έλληνες που εργάζονται στο εξωτερικό και επιστρέφουν για διακοπές, αλλά και κάτοικοι γειτονικών χωρών που επισκέπτονται για λίγες ώρες την Ελλάδα. Έτσι τα Σκόπια εμφανίστηκαν το 2015 να είναι η πρώτη τουριστική αγορά για τη χώρα μας με τρία εκατ. επισκέπτες το χρόνο, ξεπερνώντας ακόμη και τη γερμανική αγορά.

Ακόμη, ως αφίξεις καταγράφονται και οι ξένοι επιβάτες τσάρτερ που προσγειώνονται μεν στην Κέρκυρα, αλλά το νησί δεν τους… βλέπει, αφού μπαίνουν στο πούλμαν, παίρνουν το ταχύπλοο και κάνουν (με ελάχιστο κόστος συγκριτικά) τις διακοπές τους είκοσι λεπτά μακριά από το νησί, στους Αγ. Σαράντα της Αλβανίας.

Οι επιχειρηματίες του κλάδου κρατούν σαφείς αποστάσεις από τις εκτιμήσεις του υπουργείου Τουρισμού και του ΕΟΤ περί 30 εκατ. τουριστών. Ενδεικτική ήταν η αντίδραση του προέδρου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, ο οποίος σε μήνυμα στο λογαριασμό του στο twitter σχολίαζε πως “είναι καλό να σταματήσουν οι υπερβολές για ρεκόρ 30 εκατ. αφίξεων το 2017. Έχουμε καλό ρυθμό προκρατήσεων, με σοβαρά όμως εμπόδια και κινδύνους μπροστά μας, όπως συμφωνία με θεσμούς, προσφυγικό, υπερφορολόγηση, έσοδα, επενδύσεις, περιοχές και επιχειρήσεις 2 ταχυτήτων, αφορολόγητες γκρίζες μισθώσεις”.

Επιπλέον, ενώ ο αρχικός προγραμματισμός από τις αεροπορικές εταιρείες (slots) παρουσίαζε αύξηση κατά 3,6 εκατ. θέσεις σε σύγκριση με το 2016, δεν είναι ακόμη σαφές πόσες από τις θέσεις αυτές θα καλυφθούν στο τέλος, οπότε οποιαδήποτε εκτίμηση για το φετινό στόχο των αφίξεων δεν θα μπορέσει να γίνει πριν τις αρχές Μαρτίου.

Και αυτή τη χρονιά, όλη η προσοχή στρέφεται στο κομμάτι των εσόδων. Τα οριστικά αποτελέσματα της ΤτΕ για το εννεάμηνο δείχνουν πως η μέση δαπάνη ανά ταξίδι έπεσε κατά 75 ευρώ ή 13,2% (Ιανουάριος-Σεπτέμβριος 2016: 491 ευρώ, Ιανουάριος-Σεπτέμβριος 2015: 566 ευρώ)… ποσοστό πολύ υψηλότερο σε σχέση πολύ υψηλότερη σε σχέση με την μείωση 4-5% που παρατηρείται στις υπόλοιπες χώρες της Μεσογείου. Οι αιτίες της απώλειας εσόδων αναζητούνται επίσης στον περιορισμό των ημερών παραμονής στη χώρα μας, αλλά και στις προσφορές της τελευταίας τιμής στις οποίες προχώρησε μεγάλο ποσοστό ξενοδόχων.

Το σίγουρο είναι πως οι φετινές προβλέψεις για τα έσοδα που αναμένονται από τους επιχειρηματίες του κλάδου θα είναι “φειδωλές” και βασικός στόχος θα είναι η κάλυψη των περσινών ζημιών.

capital.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου