Την εμπιστοσύνη των γυναικών και των νέων ανθρώπων επιζητά ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Η ψήφος των 17άρηδων, η ποσόστωση και οι εκλογικές λίστες. Οι δημόσιοι υπάλληλοι και η εξεταστική για το πρώτο εξάμηνο του 2015.

Εμφανώς ικανοποιημένοι δηλώνουν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι συνεργάτες του από τα ευρήματα και των τελευταίων δημοσκοπήσεων -δημοσιοποιημένων και μη- οι οποίες δείχνουν καθαρή και με μεγάλη διαφορά πρωτιά της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και σαφή υπεροχή του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης έναντι του πρωθυπουργού. «Η κοινωνία στέλνει μήνυμα ότι ο κύκλος της κυβέρνησης Τσίπρα στην εξουσία έχει ολοκληρωθεί», σχολιάζουν στην οδό Πειραιώς, επιμένοντας στην ανάγκη άμεσης πολιτικής αλλαγής και παρακολουθώντας ταυτόχρονα την πορεία της αξιολόγησης η οποία θεωρούν ότι μπορεί να επισπεύσει τις πολιτικές εξελίξεις.

Πέρα από τη γενική δημοσκοπική εικόνα, στην ΝΔ μελετούν με προσοχή και όλα τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των μετρήσεων, όπου κατά πληροφορίες δεν απουσιάζουν τα «γκρίζα» σημεία. Και αυτά έγκεινται κυρίως σε δύο κατηγορίες πολιτών, τους νέους και τις γυναίκες, που δεν δείχνουν να έχουν εμπιστευτεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη, όσο τουλάχιστον θα ήθελε ο ίδιος. Πρόκειται για τις δύο κατηγορίες οι οποίες, σύμφωνα με την ανάλυση των εταιριών οι οποίες διεξήγαγαν τα πανελλαδικά EXIT POLLS στις τελευταίες εκλογές, ήταν καθοριστικός παράγοντας για τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ. Συγκεκριμένα, το κυβερνών κόμμα είχε αντλήσει τη μεγαλύτερη δύναμή του στις γυναίκες (ποσοστό 36%) και στην ηλικιακή ομάδα 18-24 (ποσοστό 37,3%). Ποσοστά που έχουν μεν μειωθεί σήμερα, ωστόσο δεν έχουν αντιστραφεί υπέρ της ΝΔ, με πολλούς εξ αυτών να κρατούν στάση αναμονής και να παρατηρούν τις εξελίξεις χωρίς να τοποθετούνται.

Με δεδομένο δε ότι στις επόμενες εκλογές θα έχουν δικαίωμα ψήφου και οι 17άρηδες, διευρύνοντας έτσι το ποσοστό των νέων ψηφοφόρων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και το επιτελείο του αναζητούν τους τρόπους με τους οποίους θα γίνουν πιο ελκυστικοί και θα κερδίσουν τους αναποφάσιστους.

Ανεργία και Παιδεία

Σε εσωκομματικό επίπεδο, ο πρόεδρος της ΝΔ διατήρησε την ποσόστωση των γυναικών στα κομματικά όργανα, αξιοποιεί ήδη αρκετές γυναίκες και πολλούς νέους σε σημαντικές θέσεις, ενώ ανάλογη είναι η πρόθεσή του και για την κατάρτιση των εκλογικών λιστών που προετοιμάζει ενόψει των επόμενων εκλογών.

Αλλά και στην δημόσια ρητορική του, ο κ. Μητσοτάκης, εκτός των άλλων, δίνει ιδιαίτερη έμφαση στα θέματα της ανεργίας και της παιδείας. «Η σημερινή Ελλάδα δεν είναι αυτή που σας αξίζει, δεν είναι αυτή που θέλετε. Έχετε δικαίωμα σε δουλειές. Νέες δουλειές. Σε δουλειές με προοπτική. Έχετε δικαίωμα σε καλύτερη Παιδεία. Έχετε δικαίωμα σε αποτελεσματικότερο κράτος. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ περιορίζει μεθοδικά τις επιλογές που γεννούν ευκαιρίες», τόνισε σε παλαιότερη ομιλία του και στο ύφος αυτό αναμένεται να κινηθεί και το επόμενο διάστημα.

Μία ακόμα κατηγορία η οποία -βάσει δημοσκοπήσεων- ακούει με επιφύλαξη το νέο πολιτικό αφήγημα της ΝΔ είναι ένα μεγάλο μέρος των δημοσίων υπαλλήλων. Ο δημόσιος τομέας, άλλωστε, το τελευταίο διάστημα αποτελεί πεδίο έντονης αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία κατηγορεί τον Αλέξη Τσίπρα για διόγκωση του κράτους και πλήθος διορισμών «ημετέρων». Στην καταγγελία της κυβέρνησης ότι η ΝΔ, εφόσον αναλάβει την εξουσία, θα προχωρήσει σε μαζικές απολύσεις, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε κάθε ευκαιρία το διαψεύδει κατηγορηματικά. «Δεν συζητάμε για απολύσεις στο Δημόσιο, το προσδιορίζω ρητά και κατηγορηματικά», δηλώνει, με την εξαίρεση «των περιπτώσεων παράνομων διορισμών ή ακραίων πειθαρχικών παραπτωμάτων».

Ευθύνες για την αξιολόγηση

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, από τη Λέσβο όπου περιόδευσε την Παρασκευή, επανέφερε μετά από καιρό στην ρητορική του το θέμα της διερεύνησης όσων έγιναν στην προηγούμενη αξιολόγηση και ειδικά των ευθυνών του κ. Τσίπρα και των υπουργών του. «Εξεταστική Επιτροπή για το τι έγινε το πρώτο εξάμηνο του 2015, ότι και αν κάνουν θα γίνει. Ευθύνες θα αποδοθούν», ανέφερε, με στόχο, όπως λένε στην οδό Πειραιώς, όχι να επιδείξει εκδικητικό χαρακτήρα, αλλά να διαμηνύσει προς πάσα κατεύθυνση ότι κανείς δεν έχει δικαίωμα να παίζει την τύχη της χώρας στα ζάρια. Αναφερόμενος στις πρακτικές της συγκυβέρνησης, ο πρόεδρος της ΝΔ τις περιέγραψε σε τρεις λέξεις: «Ψέματα, ανικανότητα, φόροι. Έτσι θα τους θυμόμαστε. Ανέβηκαν με ψέματα και λάσπη και σήμερα ακόμα προσπαθούν να κρατηθούν με ψέματα και λάσπη. Και όσο πλησιάζουν οι εκλογές, όσο συρρικνώνονται τα δημοσκοπικά τους ποσοστά τόσο θα μεγαλώνει η αθλιότητά τους», σημείωσε.

euro2day.gr

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ