Ειδήσεις

Σημαντικά τα ευρήματα των εξετάσεων για καρκίνο στα νησιά – Σώθηκαν ζωές

Τα σημαντικά ευρήματα του προγράμματος «Προστάτευσε την Υγεία σου» που πραγματοποιήθηκε στα νησιά μας και αφορά στην πρώιμη διάγνωση καρκίνων στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, οδηγούν στην αναγκαιότητα συνέχισης των εξετάσεων μέχρι και το 2018!
Την πρωτοβουλία για την υλοποίηση του προγράμματος, ανέλαβε η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, μέσω της «ΑΜΚΕ Γαληνός», σε συνεργασία με την Ελληνική Ογκολογική Εταιρεία για την προάσπιση της υγείας των κατοίκων των μικρών νησιών.
Η εφαρμογή του προγράμματος έσωσε στην κυριολεξία ζωές, αφού σύμφωνα τα στοιχεία που παρουσιάζει σήμερα η «δ», αναδείχθηκαν πρώιμοι καρκίνοι και άλλες παθήσεις που περιέχουν και κλινικούς καρκίνους και καλοήθους παθολογίας νόσους! Ειδικότερα, αναδείχθηκαν 5 προκλινικές και 7 κλινικές περιπτώσεις νεοπλασιών, που βρίσκονται μέσα στα διεθνή στάνταρ για πληθυσμιακούς ελέγχους μαζί με τα 12 επείγοντα περιστατικά και τις άλλες νόσους, που παραπέμφθηκαν άμεσα σε εξειδικευμένα Νοσοκομεία.
Όπως δήλωσε στην «δ», ο πρόεδρος της ΑΜΚΕ Γαληνός και εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος για θέματα Υγείας κ. Νίκος Καραμαρίτης, πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα για την πρόληψη των καρκίνων που έχουν γίνει στην Ελλάδα.
Η πρώτη φάση του προγράμματος περιελάμβανε ομιλίες και εξετάσεις στα νησιά Λέρος και Σύμη. Στο κλιμάκιο συμμετείχαν οι γιατροί: Kώστας Δημουλάς (χειρουργός), Θανάσης Νησιώτης (χειρουργός), Σταυρούλα Αλεβίζου (γενική ιατρός), Θάλεια Νικολαΐδου (πλαστική χειρουργός), Λάμπρος Σακκάς (χειρουργός), Νίκος Μονοκάνδυλος (γυναικολόγος), Δημήτρης Παρίσης (οδοντίατρος- στοματολόγος), Βαλεντίνη Γρηγοριάδου (αρχειοθέτηση), Μαρία Φωτίου (γραμματειακή υποστήριξη), στην Λέρο και στην Σύμη: Κώστας Δημουλάς, Θανάσης Νησιώτης, Σταρούλα Αλεβίζου, Θάλεια Νικολαϊδου, Βαλεντίνη Γρηγοριάδου, Μαρία Φωτίου, Μαρία Γκουϊνταλια (μικροβιολόγος), Σταύρος Παπαβεργής (ενδοκρινολόγος), Βάνα Πατατούκου (παιδίατρος), Αρετή Μεθυμάκη (αγροτική ιατρός) και Επιστήμη Καλλίτση (αγροτική ιατρός). Ενεργό συμμετοχή είχαν το υγειονομικό προσωπικό και η διοίκηση του Νοσοκομείου Λέρου, καθώς και το υγειονομικό προσωπικό του Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου Σύμης.
Στη Λέρο έγιναν 14 βιοψίες, 8 εξετάσεις οδοντοστοματολογικές και δυο κυτταρολογικές στοματικής κοιλότητας 56 εξετάσεις ψηλάφησης μαστών, διάγνωση μαστογραφιών και δυο κυτταρολογικές εξετάσεις εκκρίματος θηλών. 28 εξετάσεις για προβλήματα γενικής ιατρικής, λειτουργίας γαστρεντερικού και δερματολογικά προβλήματα. Εντοπίστηκαν 4 παραπομπές για προχωρημένες νεοπλασίες, χρήζουσες νοσηλείας σε ειδικό Νοσοκομείο!
Στην Σύμη εκτελέστηκαν 10 βιοψίες σπίλων, 2 FNA υπό U/S και κυτταρολογικές όζων θυρεοειδούς, 6 κυτταρολογικές υλικού FNA και εκκρίματος θηλών, 12 υπερηχογραφήματα θυρεοειδούς αδένα, 86 εξετάσεις ψηλάφησης μαστών, 38 εξετάσεις για προβλήματα γενικής ιατρικής, γαστρεντερικά και δερματολογικά. Αντιμετωπίστηκαν επίσης 4 επείγοντα περιστατικά (αναπνευστικό παιδιατρικό, προκάρδιο άλγος, μόλυνσης οφθαλμού και οξείας αρθρίτιδας) και έγινε παραπομπή σε δύο κοιλιοκήλες μη ανατασσόμενες για πλαστική αποκατάσταση.
Η δεύτερη φάση του προγράμματος, περιελάμβανε τα νησιά Πάτμος και Λειψοί. Στο κλιμάκιο συμμετείχαν οι γιατροί: Κώστας Δημουλάς (χειρουργός), Θανάσης Νησιώτης (χειρουργός), Σταυρούλα Αλεβίζου (γενική ιατρός), Θάλεια Νικολαϊδου (πλαστική χειρουργός), Μαρία Γκουϊνταλια (μικροβιολόγος), Δημήτρης Παπαθεοδώρου (γυναικολόγος), Σταύρος Παπαβεργής (ενδοκρινολόγος), Ασλάνογλου Δαμιανός (παθολόγος), Στρατήλα Ειρήνη (γενική ιατρός), Ρήγκας Θανάσης (αγροτικός ιατρός ), Βαλεντίνη Γρηγοριάδου (αρχειοθέτης), και Μαρία Φωτίου (γραμματέας), στην Πάτμο και στους Λειψούς: Κων/νος Δημουλάς, Θανάσης Νησιώτης, Σταυρούλα Αλεβίζου, Θάλεια Νικολαϊδου, Μαρία Γκουϊνταλια, Βαλεντίνη Γρηγοριάδου και Μαρία Φωτίου. Ενεργή συμμετοχή είχαν το υγειονομικό προσωπικό του Κέντρου Υγείας Πάτμου και του Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου Λειψών.
Στην Πάτμο εκτελέστηκαν 22 υπερηχογραφήματα θυρεοειδούς , 4 υπερηχογραφήματα μαστού, 10 FNA υπό U/S θυρεοειδούς, κυτταρολογικές και 2 FNA μαστού και κυτταρολογική από ρήση θηλής , 28 PAP tests και 34 γυναικολογικές εξετάσεις, 85 εξετάσεις ψηλάφησης μαστών κι 34 εξετάσεις γενικής ιατρικής, γαστρεντερολογικών παθήσεων και δερματολογικών. Εγιναν τρεις παραπομπές για χειρουργείο και δύο για διαγνωστικές εξετάσεις σε ειδικά Νοσοκομεία! Δόθηκαν επίσης 10 tests για έλεγχο αιμορραγίας πεπτικού συστήματος.
Στους Λειψούς έγιναν 7 βιοψίες, 18 ψηλαφίσεις μαστών, μία κυτταρολογική μαστού, 20 εξετάσεις για διάφορα χειρουργικά προβλήματα και 30 εξετάσεις γενικής ιατρικής και συνταγογράφησης. Τις ημέρες επίσκεψης οι Λειψοί δεν είχαν ιατρό, υποστηριζόμενοι μόνο από αγροτικό ιατρό , με απόσπαση για μια εβδομάδα από την Λέρο.
Η τρίτη φάση του προγράμματος, περιελάμβανε ομιλίες στην Νότια Ρόδο (21 έως 26/11/2016), στο Γεννάδι (22/11), στην Σορωνή (24/11) και στο Λύκειο Αφάντου (25/11). Συμμετείχαν οι γιατροί: Κων/νος Δημουλάς (χειρουργός), Σταυρούλα Αλεβίζου (γενική ιατρός), Γιώργος Τριάντος (χειρουργός) και Μαρία Γκουϊνταλια (μικροβιολόγος) στο Γεννάδι. Στην Σορωνή συμμετείχαν: Κων/νος Δημουλάς, Σταυρούλα Αλεβίζου, Μαρία Γκουϊνταλια, Σταύρος Παπαβεργής (ενδοκρινολόγος) και Δημήτρης Παρίσης (οδοντίατρος – στοματολόγος). Στο Λύκειο Αφάντου, Κων/νος Δημουλάς, Μαρία Γκουϊνταλια και Αντρεϊα Γκαμπορόϊ Κρητικού (κυτταρολόγος).
Δεν έγιναν εξετάσεις κοινού για τον λόγο ότι η Ρόδος διαθέτει Νοσοκομείο πλήρες και Υγειονομικό προσωπικό υψηλής στάθμης στον Δημόσιο και Ιδιωτικό τομέα. Περί τα δέκα άτομα, που ζήτησαν συμβουλευτικά πληροφορίες, καθοδηγήθηκαν στους ιατρούς του Νοσοκομείου, πλην δύο περιπτώσεων (μελάνωμα και σάρκωμα), που παραπέφθεισαν σε ειδικό Νοσοκομείο.
Σε όλες τις φάσεις μοιράστηκαν και αφίσες και τρίπτυχα. Οι αναδειχθείσες προκλινικές (5) και κλινικές (7) περιπτώσεις νεοπλασιών βρίσκονται μέσα στα διεθνή στάνταρ για πληθυσμιακούς ελέγχους και μαζί με τα επείγοντα περιστατικά και τις άλλες νόσους (12), που τυχαίως αναδείχθηκαν, δίνουν την βεβαιότητα για την συνέχιση των προγραμμάτων στα έτη 2017 και 2018 για το Νότιο Αιγαίο, σύμφωνα με τον Δρ. Κωνσταντίνο Δημουλά, Δ/ντη Χειρουργό ΑΟΝΑ «ΑΓΙΟΣ ΣΑΒΒΑΣ» και πρόεδρο της Ελληνικής Ογκολογικής Εταιρείας

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου