Ειδήσεις

ΣΥΡΙΖΑ εναντίον των καταλήψεων

Μια εντελώς διαφορετική εικόνα σε σχέση με εκείνη που διαχρονικά καλλιεργεί ο ΣΥΡΙΖΑ για τις μαθητικές καταλήψεις, σκιαγράφησε χθες στη Βουλή ο υφυπουργός Παιδείας, Ερευνας και Θρησκευμάτων Δημ. Μπαξεβανάκης. Λέγοντας ότι θα πρέπει να σταματήσουμε όλοι να «χαϊδεύουμε αυτιά» και σημειώνοντας ότι οι καταλήψεις σχολείων «στη συντριπτική πλειοψηφία» τους γίνονται από μικρές μειοψηφίες μαθητών, προκάλεσε αίσθηση στην εθνική αντιπροσωπεία. Επισήμανε, μάλιστα, πως η άκριτη υποστήριξη τέτοιων κινητοποιήσεων όχι μόνο καλλιεργεί ψευδαισθήσεις, αλλά και ουσιαστικά «στρώνει το χαλί σε αυτούς που δεν έχουν καμία σχέση με τη Δημοκρατία».

Η τοποθέτηση αυτή του κ. Μπαξεβανάκη έγινε στο πλαίσιο της διαδικασίας του κοινοβουλευτικού ελέγχου και με αφορμή ερώτηση του βουλευτή του Κομμουνιστικού Κόμματος Ι. Γκιόκα σχετικά «με την καταστολή και τις διώξεις σε βάρος αγωνιζόμενων μαθητών».
«Θα ήθελα να κάνω ένα γενικότερο σχόλιο σχετικά με το φαινόμενο των μαθητικών κινητοποιήσεων και τη μορφή της κατάληψης που κατά κόρον χρησιμοποιείται εδώ και πάρα πολλά χρόνια», είπε ο κ. Μπαξεβανάκης. Και αφού, επικαλούμενος αναφερθείσα από τον κ. Γκιόκα περίπτωση καταλήψεων στη Λαμία, είπε ότι οι αποφάσεις για να πραγματοποιηθούν οι συγκεκριμένες καταλήψεις «ελήφθησαν χωρίς να συγκληθεί η γενική συνέλευση των μαθητών και χωρίς συνεδρίαση του δεκαπενταμελούς μαθητικού συμβουλίου των μαθητικών κοινοτήτων», υπογράμμισε: «Επειδή η ελληνική κοινωνία, όλοι μας, και εσείς γνωρίζετε το πώς πραγματοποιούνται οι καταλήψεις σχολικών μονάδων στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων –όχι σε όλες, για να είμαστε ειλικρινείς– οφείλουμε όλοι να μη χαϊδεύουμε αυτιά. Δεν είναι μαθητική κινητοποίηση, όταν μια μικρή ομάδα μαθητών –τριών, πέντε, δέκα– πραγματοποιεί κλείσιμο του σχολείου, εν αγνοία της συντριπτικής πλειοψηφίας των υπόλοιπων μαθητών και μάλιστα χωρίς να έχει τηρηθεί οποιοδήποτε είδος δημοκρατικής και συλλογικής διαδικασίας». Και ο κ. Μπαξεβανάκης πρόσθεσε: «Κάνουμε λάθος όλοι μας να χαϊδεύουμε αυτιά και να καλλιεργούμε την ψευδαίσθηση στους νέους ανθρώπους ότι αυτού του είδους οι κινήσεις αποτελούν δήθεν αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Στην πράξη, δεν καλλιεργούμε με αυτόν τον τρόπο αγωνιστικές συνειδήσεις στους νέους ανθρώπους ούτε προάγουμε τη Δημοκρατία ούτε τις συλλογικές διαδικασίες, οι οποίες με αυτόν τον τρόπο στην πράξη υπονομεύονται. Αυτά τα πράγματα δεν ωφελούν τη Δημοκρατία. Αντίθετα, στρώνουν το χαλί σε αυτούς που δεν έχουν καμία σχέση με τη Δημοκρατία».

Από την πλευρά του, ο ερωτών βουλευτής αφού υπενθύμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «στήριζε παλαιότερα» τις κινητοποιήσεις, είπε μεταξύ άλλων: «Κύριε Υπουργέ, δεν μου κάνει εντύπωση το γεγονός ότι τα επιχειρήματα που χρησιμοποιήσατε είναι τα ίδια ακριβώς επιχειρήματα που ακούγαμε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις όταν επί των δικών τους ημερών καταθέταμε παρόμοιες ερωτήσεις –επίκαιρες και απλές– σε σχέση με αντίστοιχα κρούσματα που υπήρχαν στα σχολεία».

Καθημερινή

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου