Κάθε δυνατή εναλλακτική πρόταση φαίνεται ότι είναι στο τραπέζι για την αξιοποίηση της Νέας Αγοράς, μετά τις αποτυχημένες προσπάθειες της δημοτικής αρχής για την ενιαία μίσθωση του ακινήτου. Όπως δήλωσε σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε χθες ο δήμαρχος, κ. Φώτης Χατζηδιάκος, πέρα από τη λύση της ενιαίας μίσθωσης, θα εξεταστεί και το ενδεχόμενο συντήρησης του ιστορικού εμπορικού συγκροτήματος από τον ίδιο το δήμο Ρόδου (αφού εξασφαλισθεί η χρηματοδότηση) και η τρίτη λύση αφορά στις μεμονωμένες μισθώσεις.
«Το προτεινόμενο μοντέλο αξιοποίησης της Νέας Αγοράς, η ενιαία μίσθωση ήταν το πλέον σίγουρο. Από εκεί και πέρα, η δημοτική πλειοψηφία θα αποφασίσει πάνω σε συγκεκριμένες προτάσεις, είτε για την επαναφορά αυτού του μοντέλου, είτε άλλου τρόπου αξιοποίησης. Η δεύτερη άποψη που ακούστηκε από φορείς ήταν να συντηρηθεί το ακίνητο από το δήμο και η τρίτη πρόταση ήταν να γίνουν μεμονωμένα οι μισθώσεις», δήλωσε ο κ. Χατζηδιάκος, ενώ ανέφερε ότι έχει ανατεθεί στη Διεύθυνση Μεσαιωνικής Πόλης η εκπόνηση στατικής και αρχιτεκτονικής μελέτης.
Σε ερώτηση τι μέλλει γενέσθαι με τους 60 εναπομείναντες ενοικιαστές μετά τη λήξη των μισθωτηρίων συμβολαίων στο τέλους του έτους ο δήμαρχος δήλωσε ούτε λίγο ούτε πολύ ότι η έξωση είναι μονόδρομος: «Τι θα γίνει από 1η Ιανουαρίου 2019; Ακριβώς ότι θα προβλέπει η νομοθεσία εκείνη την ημέρα. Η σημερινή νομοθεσία προβλέπει πάντως την εκτέλεση των πρωτοκόλλων διοικητικής αποβολής».
Για μία ακόμη φορά ο κ. Χατζηδιάκος επανέλαβε ότι η ενιαία μίσθωση ήταν η συμφερότερη λύση. «Αποκάλυψε» επίσης ότι θα μπορούσε μέσω της σύμβασης για την Νέα Αγορά να γίνει και το σύνολο των εργασιών αποκατάστασης του Εθνικού Θεάτρου, ιδέα που εγκαταλείφθηκε γρήγορα ωστόσο…
Αναλυτικότερα ο κ. Χατζηδιάκος ανέφερε τα εξής: «Τις αποφάσεις για την Νέα Αγορά δεν τις παίρνει ο δήμαρχος μόνος του αλλά το σύνολο της δημοτικής πλειοψηφίας σύμφωνα με τις εισηγήσεις της νομικής μας υπηρεσίας και του τεχνικού μας συμβούλου, στον οποίο αναθέσαμε την εξεύρεση της βέλτιστης λύσης. Ακούσαμε πολλά όλα αυτό το διάστημα… Η πρότασή μου όμως στη δημοτική πλειοψηφία προέκυψε από μία επιστημονική ομάδα που εκλήθησαν να μας προτείνουν τη βέλτιστη λύση αξιοποίησης του ακινήτου.
Έχω ακούσει όλες τις απόψεις και δέχομαι κάθε κριτική ή ακόμη και τις ευθείες βολές. Αξιοποιώ όποια σκέψη και πρόταση. Άκουσα τις απόψεις των φορέων στη διαβούλευση και τις θέσεις της μειοψηφίας. Ανέθεσα στη Διεύθυνση Μεσαιωνικής Πόλης που έχει την ευθύνη, να συντάξει οριστική μελέτη για όλα όσα απαιτούνται από στατικής και αρχιτεκτονικής σκοπιάς.
Επιλέξαμε την ενιαία μίσθωση του ακινήτου λαμβάνοντας υπόψη όλες τις παραμέτρους. Και θέλω να σας πω ότι το σκεπτικό μας ήταν να γίνουν κάποια ανταποδοτικά έργα από τον ανάδοχο. Συγκεκριμένα σκεφτόμασταν ο εργολάβος να αναλάβει (με συγκεκριμένους όρους) όλες τις εργασίες αποκατάστασης του εθνικού θεάτρου. Τελικά όμως αποφασίσαμε να αποφύγουμε τα λάθη του παρελθόντος, βλ. τα ανταποδοτικά έργα του καζίνο ύψους 20 δισ. Δραχμών.
Αν περνούσε η απόφαση για την ενιαία μίσθωση με την απαιτούμενη πλειοψηφία, δεν ξέρω πώς θα αντιδρούσαν οι καταστηματάρχες. Εμείς κάναμε μία πρόταση να διασφαλίσουμε για κάποια χρόνια την παραμονή των καταστηματαρχών στη Νέα Αγορά. Ο ανάδοχος θα μπορούσε να διατηρήσει και στη συνέχεια το μοντέλο της υπομίσθωσης και της εγκατάστασης των 60 επιχειρήσεων. Τώρα το δημοτικό συμβούλιο θα εξετάσει ξανά όλα τα δεδομένα, λαμβάνοντας υπόψη τη νομοθεσία που θα ισχύει από το 2019».
Ο δήμαρχος διευκρίνισε ότι δεν μπορεί να αξιοποιηθεί το ακίνητο μέσω ΣΔΙΤ, καθώς τέτοιες συνεργασίες δήμων με ιδιωτικούς φορείς αφορούν κυρίως στη διαχείριση απορριμμάτων και στη συντήρηση-ανέγερση σχολικών μονάδων.

«Ο Γ. Υψηλάντης να βουτά
τη γλώσσα στο μυαλό
πριν μιλήσει»!
Όπως είναι γνωστό, μετά την τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ο δήμαρχος, έδωσε εντολή στον δημοτικό σύμβουλο της πλειοψηφίας και δικηγόρο, Δήμο Μουτάφη, να επισκεφτεί άμεσα την Εισαγγελέα Υπηρεσίας και να την ενημερώσει για τις δηλώσεις του Γιώργου Υψηλάντη, επικεφαλής παράταξης της μειοψηφίας, με τις οποίες ο τελευταίος αναφέρθηκε σε φήμες που κυκλοφορούν “στην πιάτσα”, σχετικά με την αξιοποίηση του ακινήτου της Νέας Αγοράς. Χθες ο κ. Χατζηδιάκος είπε ότι είναι αποφασισμένος να φτάσει μέχρι το τέλος αυτή τη «διαμάχη» καθώς δεν θα αφήσει κανένα να σπιλώνει την τιμή και υπόληψη του. Τόνισε δε ότι είναι προτιμότερο ο κ. Υψηλάντης να βουτά τη γλώσσα στο μυαλό πριν μιλήσει!!!
«Όταν έχει να κάνει με την τιμή, την υπόληψη και την αξιοπρέπειά μου, δεν μπορώ να αφήσω να περάσουν έτσι οι όποιες αιχμές εναντίον μου. Αυτά που υπονόησε να έρθει να το πει ξεκάθαρα στον εισαγγελέα. Δεν έκανα καμία μήνυση ή καταγγελία σε βάρος του κ. Υψηλάντη. Τον κάλεσα να έρθει και να δώσει εξηγήσεις στον εισαγγελέα. Όπως λένε και στο χωριό μου, θα πρέπει κανείς πριν ανοίξει το στόμα του να βουτά τη γλώσσα στο μυαλό. Εν προκειμένω, ο συνάδελφος δεν το έκανε, δεν βούτηξε τη γλώσσα στο μυαλό του και δεν αντιλήφθηκε τι είπε εκείνη τη στιγμή. Παρόλο που είμαι βαθιά πεπεισμένος ότι δεν πρέπει να ποινικοποιείται η πολιτική ζωή, στην προκειμένη περίπτωση είμαι αποφασισμένος να φτάσω μέχρι το τέλος».
Αιχμές κατά
Στέργου Στάγκα
Τέλος, άφησε αιχμές κατά του κ. Στέργου Στάγκα ο οποίος αποχώρησε από τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, λέγοντας ότι ο δήμαρχος προσπαθεί να επηρεάσει μέλη της μειοψηφίας για να εξασφαλίσει την πλειοψηφία.
Συγκεκριμένα δήλωσε τα εξής: «Με εξέπληξε το γεγονός ότι την ημέρα της συνεδρίασης και την επόμενη είχαν κρεμάσει στη Νέα Αγορά μαύρες σημαίες. Μου θύμισαν τις μαύρες σημαίες που είχαν κρεμάσει στη λεωφόρο Ηρακλειδών κάποιοι όταν ψηφίστηκε ο Καλλικράτης. Τις είχε στο σεντούκι όλο αυτό τον καιρό και τις ξανάβγαλε. Αν κάποιοι καταστηματάρχες εμπιστεύονται τέτοιες τακτικές, είναι άξιοι της μοίρας τους. Αυτό έχω να πω μόνο».

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ