Η “δ” φέρνει σήμερα στο φως ολόκληρο το κείμενο που έστειλε στην υπουργό Τουρισμού ο πρόεδρος της ΣΕΤΚΕ Παν. Τοκούζης.

Προς: Υπουργό Τουρισμού, κυρία Έλενα Κουντουρά
Θέμα: Πρόταση ΣΕΤΚΕ επί Σχεδίου Νόμου με τίτλο “Θεματικός τουρισμός – Ειδικές μορφές τουρισμού” – Μέρος του σχεδίου νόμου “Θεματικός τουρισμός -Ειδικές μορφές τουρισμού -Ρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου στον τομέα του τουρισμού και της τουριστικής εκπαίδευσης -Στήριξη τουριστικής επιχειρηματικότητας και άλλες διατάξεις”
Κυρία Υπουργέ,
Οι προσπάθειες των τελευταίων ετών του Υπουργείου Τουρισμού έχουν αποδώσει και πλέον είναι εμφανής η αύξηση του εισερχόμενου τουρισμού στη χώρα μας.
Παρά την αύξηση αυτή, θα πρέπει να γνωρίζετε πως οι πληρότητες την φετινή υψηλή τουριστική περίοδο, δυστυχώς δεν ήταν οι αναμενόμενες. Οι επιχειρηματίες τόσο των κύριων όσο και των μη κύριων ξενοδοχειακών καταλυμάτων προκειμένου να καλύψουν τα κενά που υπάρχουν τον μήνα Αύγουστο αναγκάζονται να παρέχουν ειδικές προσφορές χωρίς όμως και πάλι να επιτύχουν τα επιθυμητά αποτελέσματα.
Είμαστε πεπεισμένοι ότι το σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Τουρισμού με τίτλο “θεματικός τουρισμός -Ειδικές μορφές τουρισμού” -Μέρος του σχεδίου νόμου “θεματικός τουρισμός -Ειδικές μορφές τουρισμού -Ρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου στον τομέα του τουρισμού και της τουριστικής εκπαίδευσης -Στήριξη τουριστικής επιχειρηματικότητας και άλλες διατάξεις” θα ενισχύσει την επισκεψιμότητα στην χώρα μας και ιδιαίτερα την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.
Παρόλο που η διαβούλευση για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο έχει ολοκληρωθεί θεωρούμε πως επιβάλλεται να ενταχθεί σ’ αυτό μια ακόμα μορφή θεματικού τουρισμού, η οποία απευθύνεται σε φυσιολάτρεις και είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στην Κεντρική Ευρώπη.

Η εν λόγω μορφή τουρισμού υφίσταται εδώ και δεκαετίες στην χώρα μας, ειδικά στις τουριστικά ανεπτυγμένες περιοχές, όπου συγκεκριμένες παραθαλάσσιες τοποθεσίες καθιερώθηκαν ως “παραλίες γυμνιστών” χωρίς να υφίστανται οι απαιτούμενες προδιαγραφές, με αποτέλεσμα τα τελευταία χρόνια η χώρα μας να δυσφημείται στους λάτρεις αυτού του είδους εναλλακτικού τουρισμού.
Εξ’ όσων γνωρίζουμε, το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο που αφορά τον “Γυμνιστικό Τουρισμό” απευθύνεται αποκλειστικά και μόνο σε ξενοδοχεία και camping, δυστυχώς όμως όχι και στα καταλύματα του κλάδου μας, όπου υπό ειδικές προϋποθέσεις κάποιοι χώροι μπορούν να χαρακτηριστούν ως “Κέντρα παραθερισμού Γυμνιστών”.
Προτείνουμε λοιπόν, αρχικά την ένταξη των μη κύριων ξενοδοχειακών καταλυμάτων στο υπάρχον πλαίσιο του “Γυμνιστικού Τουρισμού” και εν συνεχεία την δημιουργία ενός νέου νομικού πλαισίου και την ένταξή του στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο που να προβλέπει την ίδρυση “Οργανωμένων Κέντρων Γυμνιστών” στα πρότυπα άλλων Ευρωπαϊκών χωρών, τα οποία θα περιλαμβάνουν ειδικές εγκαταστάσεις σε απόμερες παραλίες ή κόλπους και θα απευθύνονται αυστηρά στο κοινό αυτό.
Οι εγκαταστάσεις αυτές θα πρέπει να λειτουργούν με συγκεκριμένες προδιαγραφές, βάσει των οποίων θα φυλαττονται τα προσωπικά αντικείμενα των επισκεπτών και θα καλύπτονται οι επισιτιστικές τους ανάγκες.
Οι εγκαταστάσεις αυτές φυσικά θα πρέπει να βρίσκονται εντός περιφραγμένων χώρων έτσι ώστε οι θιασώτες αυτής της μορφής τουρισμού που επισκέπτονται τη χώρα μας και των οποίων το ποσοστό είναι ιδιαίτερα υψηλό, να έχουν την δυνατότητα να απολαύσουν τις φυσικές ομορφιές της, με την απαραίτητη σοβαρότητα και σεβασμό προς τους έτερους παραθεριστές αλλά και αντιστοίχως από αυτούς.
Όσον αφορά την ευθύνη λειτουργίας των κέντρων αυτών θα μπορούσαν να δοθούν οι ανάλογες αρμοδιότητες είτε στην Τοπική Αυτοδιοίκηση Ά βαθμού είτε σε ιδιώτες.
Η ανάληψη της εν λόγω πρωτοβουλίας από μέρους σας θα αποτελέσει πρωτοπορία για τα ελληνικά δεδομένα και θα προσμετρηθεί στις προσπάθειες που ήδη καταβάλλετε για την ουσιαστική αναβάθμιση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος.
Μια πρωτοβουλία, η οποία είμαστε σίγουροι πως θα εκληφθεί θετικά τόσο από τους εμπλεκόμενους φορείς όσο και από τους επιχειρηματίες του τουρισμού.
Τέλος, ο φορέας μας είναι στην διάθεσή σας, εφόσον το κρίνετε σκόπιμο, να καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για το πλαίσιο λειτουργίας του εν λόγω είδους εναλλακτικού τουρισμού.

Με εκτίμηση,
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΤΟΚΟΥΖΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΕΥΘΥΜΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

Ένα σχόλιο στο Πώς αιτιολογεί το αίτημα για την δημιουργία οργανωμένων Κέντρων Γυμνιστών ο πρόεδρος της ΣETKE

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ