Συνεντεύξεις

Καταλίν Ράντου: «Μεγάλη η ζήτηση από το Καζακστάν για τουρισμό προς την Ρόδο»

Ο κ. Καταλίν Ραντού (Catalin Radu) είναι γενικός διευθυντής της Αεροπορικής Διοίκησης του Καζακστάν. Βρέθηκε στην Ρόδο, με αφορμή την συμμετοχή του στο ‘Summer Aviation Forum’.
Σύμφωνα με το βιογραφικό του, έχει μεγάλη εμπειρία στην Πολιτική αεροπορία. Προηγουμένως, κατείχε τη θέση του αναπληρωτή διευθυντή για την Ασφάλεια Πτήσεων στον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO), καθώς και του Α’ αντιπροέδρου της 37ης Συνέλευσης του ICAO. Επίσης, ο κ. Ραντού, είχε αναλάβει μια σειρά από εκτελεστικές και διευθυντικές θέσεις στο Υπουργείο Μεταφορών της Ρουμανίας.
Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, έχει περισσότερα από 25 χρόνια εμπειρίας στον τομέα της ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένων των διεθνών αεροπορικών οργανισμών. Διετέλεσε επίσης πρόεδρος της ECAC – European Civil Aviation Conference, αντιπρόεδρος του EUROCONTROL και ECAC Coordinator for Safety Issues. Επιπλέον, υπηρέτησε ως πρόεδρος της Διάσκεψης Υψηλού Επιπέδου για το USOAP/SMS/SSP και είναι ιδρυτικό μέλος του Ιδρύματος Ασφάλειας της Αεροπορίας.
Στη συνέντευξη που ακολουθεί, μιλάει στην ‘δημοκρατική’ για τους ορίζοντες που ανοίγονται για την ανάπτυξη του Τουρισμού στην Ρόδο, καθώς οι πολίτες του Καζακστάν δείχνουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για ταξίδια σε ελληνικά νησιά.

-Κύριε Ραντού, να ξεκινήσουμε από την επίσκεψή σας στην Ρόδο και την συμμετοχή σας στη διοργάνωση ‘Summer Aviation Forum’.
Εκπροσωπώ το Καζακστάν, ως γενικός διευθυντής Αεροπορικής Διοίκησης της χώρας. Με ιδιαίτερη χαρά, συμμετέχω στις εργασίες του ‘Summer Aviation Forum’ έχοντας και την ευκαιρία να εξετάσω και να διερευνήσω την δυνατότητα της Ρόδου (ως ένας από τους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς) να δέχεται επισκέπτες από το Καζακστάν. Ειδικά μετά το τέλος της πανδημικής κρίσης, είναι πλέον αναγκαίο να διερευνήσουμε και άλλους προορισμούς.
-Κατά την εκτίμησή σας, υπάρχουν προοπτικές για την ανάπτυξη του τουρισμού από το Καζακστάν στην Ελλάδα και βεβαίως, προς την Ρόδο;
Υπάρχει ήδη πολύ μεγάλη ζήτηση για ευρωπαϊκούς τουριστικούς προορισμούς από το Καζακστάν και η Ελλάδα, είναι ο κυριότερος. Μετά το τέλος της πανδημικής κρίσης, ξεκίνησαν πάλι οι απ’ ευθείας πτήσεις και η κυβέρνηση (Δημοκρατία του Καζακστάν) αποφάσισε να ανοίξει, νέους ορίζοντες. Μας ενδιαφέρει η Ελλάδα –γι αυτό και υπάρχουν ήδη απ ευθείας πτήσεις- αλλά η επιθυμία και ο στόχος, είναι να ενισχυθούν και να πηγαίνουν σε περισσότερους τουριστικούς προορισμούς, σε νησιά, όπως η Ρόδος. Είναι γεγονός πως υπάρχει η επιθυμία για τους τουρίστες από το Καζακστάν, να κάνουν διακοπές σε περιοχές που έχει ήλιο και θάλασσα –αφού είναι μια χώρα που δεν έχει πρόσβαση σε θάλασσα!
Η Ελλάδα είναι μια υπέροχη χώρα, με πολλές ομορφιές, πολύ φιλόξενο κόσμο, φανταστικό φαγητό και βεβαίως, τα νησιά προσφέρονται για τις καλύτερες διακοπές. Γι’ αυτό και προσπαθούμε να προωθήσουμε τον τουρισμό και σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές, να ενισχύσουμε την πρωτοβουλία και να προχωρήσουμε στον απαραίτητο σχεδιασμό.
-Οι δυνητικοί επισκέπτες μας από το Καζακστάν, έχουν πρόβλημα με την έκδοση βίζας;
Πράγματι, υπάρχει πρόβλημα στη διαδικασία έκδοσης βίζας για τα ταξίδια προς την Ελλάδα και αυτό, είναι ένα θέμα που το έχουμε θέσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Θέλουμε να απελευθερώσουμε την βίζα –αν και είναι δύσκολο προς το παρόν. Βεβαίως, όποιος θέλει να ταξιδέψει από το Καζακστάν μπορεί να κάνει αίτηση, αλλά χρειάζεται μία ή δύο εβδομάδες για να εκδοθεί. Θα το συζητήσουμε ξανά και θα αναζητήσουμε μια πιο εύκολη διαδικασία.
Από την στιγμή που το Καζκστάν διατηρεί πολύ καλές διπλωματικές σχέσεις με την Ελλάδα, θα συνεχίσουμε τις συζητήσεις για να βρούμε διευκολύνσεις.
Επιπρόσθετα, το Καζακστάν είναι μια επίσης ενδιαφέρουσα χώρα για τους Έλληνες να την επισκεφτούν. Οπότε αναζητούμε λύσεις για να μπορέσουμε να αναπτύξουμε τον τουρισμό ανάμεσα στις δύο χώρες.
Ήδη το ενδιαφέρον από το Καζακστάν για ταξίδια προς τους ελληνικούς προορισμούς, είναι πολύ δυναμικό. Θα προσπαθήσουμε και σαν κυβέρνηση, να βρούμε περιθώρια συνεννόησης και βοήθειας για τους πολίτες μας, να ταξιδεύουν πιο εύκολα πιο γρήγορα προς την Ελλάδα.
Τα πακέτα είναι ελκυστικά από το Καζακστάν προς την Ελλάδα;
Μπορώ να σας πω ότι οι τιμές είναι πολύ ανταγωνιστικές και υπάρχουν ελκυστικά πακέτα για όποιον θέλει να ταξιδέψει από το Καζακστάν προς την Ελλάδα. Τα ταξίδια, δεν είναι πολύ ακριβά και οι επισκέπτες μας, θέλουν να γνωρίσουν τους ελληνικούς τουριστικούς προορισμούς. Η επιθυμία τους, είναι να έχουν πρόσβαση σε διαφορετικές εμπειρίες όπως η γαστρονομία, η θάλασσα, τα αξιοθέατα και οι εκδρομές. Γι’ αυτό και υπάρχουν πολλές προοπτικές για την ανάπτυξη του τουριστικού ρεύματος προς την Ελλάδα και ειδικά προς Ρόδο.
Στο Καζακστάν, ο χειμώνας είναι πολύ βαρύς και κρατάει πολύ. Δηλαδή, έχουμε έως και… -40 βαθμούς Κελσίου για έξι μήνες (!!!) γι αυτό και οι άνθρωποι θέλουν να κάνουν διακοπές σε θερμά κλίματα, με ήλιο και θάλασσα.
Γι’ αυτό και κατά την προσωπική μου εκτίμηση, οι προοπτικές για τουρισμό από το Καζακστάν προς την Ελλάδα και κυρίως προς την Ρόδο, είναι πολύ μεγάλες.
-Συνήθως, ποιους μήνες ταξιδεύουν περισσότερο για διακοπές, οι επισκέπτες από το Καζακστάν;
Δεν είναι όπως οι Ευρωπαίοι. Δεν περιμένουν μόνον τους καλοκαιρινούς μήνες για να έρθουν στην Ελλάδα. Στο Καζακστάν, δεν έχουμε περίοδο διακοπών όπως σε άλλες χώρες. Προτιμούν να ταξιδέψουν όλο τον χρόνο για να βρουν πιο ζεστά κλίματα. Είναι σημαντικό να ξεκινήσουμε τις απ’ ευθείας πτήσεις προς την Ρόδο, οπότε θα έχουμε την ευκαιρία να γνωριστούμε καλύτερα, να έρθουμε στην Ελλάδα, κι εσείς, οι Έλληνες να επισκεφθείτε την δική μας χώρα για διαφορετικές εμπειρίες.
Και βέβαια, την ίδια ώρα, οι δύο χώρες έχουν την δυνατότητα να αναπτύξουν και άλλες δραστηριότητες όπως το εμπόριο, οι επενδύσεις και η επιχειρηματικότητα. Είμαστε μια χώρα με πολλές εξαγωγές, οπότε μπορούμε να βρούμε κι άλλες διόδους επικοινωνίας. Συνεπώς, υπάρχει πολύ καλή προοπτική για να αναπτυχθούν οι διμερείς σχέσεις σε πολλά επίπεδα, μέσα από τον Τουρισμό!

Σημειώνεται πως το Καζακστάν, είναι μια πολυπολιτισμική χώρα αποτελούμενη από 130 εθνοτικές ομάδες. Είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός ουρανίου, ενώ είναι μια από τις τέσσερις χώρες του κόσμου που αποπυρηνικοποιήθηκαν εθελοντικά!
Το Καζακστάν δεν έχει θάλασσα, αλλά έχει ναυτικές δυνάμεις που επιχειρούν στην Κασπία Θάλασσα. Επίσης, έχει τα μεγαλύτερα συνεχή σύνορα στον κόσμο (είναι η μεγαλύτερη περίκλειστη χώρα στον κόσμο).

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου