ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τα νέα «δρομολόγια» των διακινητών προς τις ακτές της Ρόδου

news room 1 λεπτό ανάγνωση
μεταναστ

Νέα, εναλ­λα­κτι­κά δρο­μο­λό­για προς τα Δω­δε­κά­νη­σα ή απευ­θεί­ας στην Ιτα­λία ψά­χνουν τα κυ­κλώ­μα­τα δου­λε­μπό­ρων που δρα­στη­ριο­ποιού­νται στα πα­ρά­λια της Τουρ­κί­ας. Τα τε­λευ­ταία ει­κο­σι­τε­τρά­ω­ρα κα­τα­γρά­φο­νται προ­σπά­θειες δια­κι­νη­τών να με­τα­φέ­ρουν με φου­σκω­τές βάρ­κες πα­ρά­τυ­πους με­τα­νά­στες από τη Μαρ­μα­ρί­δα ή το λι­μά­νι Φε­τι­γιέ προς τις ακτές της Ρόδου.

Στις 23 Ιου­λί­ου στε­λέ­χη του το­πι­κού λι­με­ναρ­χεί­ου συ­νέ­λα­βαν σε κε­ντρι­κό δρόμο 15 αλ­λο­δα­πούς, που είχαν κα­τα­φέ­ρει να απο­βι­βα­στούν στο νησί. Βρέ­θη­καν κρυμ­μέ­νοι σε φορ­τη­γό που οδη­γού­σε 65χρο­νος Ελ­λη­νας, ο οποί­ος επί­σης συ­νε­λή­φθη. Στις αρχές της εβδο­μά­δας αντί­στοι­χα στε­λέ­χη του Κε­ντρι­κού Λι­με­ναρ­χεί­ου Ρόδου εντό­πι­σαν θα­λα­μη­γό με πε­ρί­που 70 επι­βά­τες να κι­νεί­ται εντός τουρ­κι­κών χω­ρι­κών υδά­των με κα­τεύ­θυν­ση τη Ρόδο. Ει­δο­ποι­ή­θη­κε και τε­λι­κά πα­ρε­νέ­βη η τουρ­κι­κή ακτο­φυ­λα­κή, εμπο­δί­ζο­ντας τη θα­λα­μη­γό να συ­νε­χί­σει το τα­ξί­δι της προς τα ελ­λη­νι­κά χω­ρι­κά ύδατα.

Σε ορι­σμέ­νες ακόμα πε­ρι­πτώ­σεις το Λι­με­νι­κό εμπό­δι­σε, τα τε­λευ­ταία ει­κο­σι­τε­τρά­ω­ρα, βάρ­κες με με­τα­νά­στες να προ­σεγ­γί­σουν τις ακτές της Ρόδου, όπως επί­σης και μια θα­λα­μη­γό να συ­νε­χί­σει μέσω ελ­λη­νι­κών και διε­θνών υδά­των την πο­ρεία της με προ­ο­ρι­σμό την Ιτα­λία.

Στη διάρ­κεια του τε­λευ­ταί­ου μήνα εξάλ­λου, πε­ρισ­σό­τε­ρα από 10 με­γά­λα ιστιο­πλοϊ­κά σκάφη και θα­λα­μη­γοί που είχαν απο­πλεύ­σει από λι­μά­νια της νο­τιο­δυ­τι­κής Τουρ­κί­ας κα­τά­φε­ραν να φτά­σουν στις ακτές της Ιτα­λί­ας πλέ­ο­ντας νότια της Ρόδου και στη συ­νέ­χεια νότια της Κρή­της. Το θέμα έχουν θέσει σε αξιω­μα­τι­κούς του Λι­με­νι­κού οι Ιτα­λοί ομό­λο­γοί τους. Μία από τις προ­τά­σεις που έχει συ­ζη­τη­θεί είναι τα ιτα­λι­κά σκάφη και ένα –επί­σης ιτα­λι­κό– αε­ρο­σκά­φος που πε­ρι­πο­λούν υπό την ομπρέ­λα του Frontex στο Ιόνιο για τον έλεγ­χο των λε­γό­με­νων δευ­τε­ρο­γε­νών ροών (με­τα­κι­νή­σεις με­τα­να­στών από Δυ­τι­κή Ελ­λά­δα προς την Ιτα­λία) να με­τα­σταθ­μεύ­σουν στο Νο­τιο­α­να­το­λι­κό Αι­γαίο.

Τα τε­λευ­ταία πε­ρι­στα­τι­κά συν­δυά­ζο­νται με πλη­ρο­φο­ρί­ες από αρ­μό­διες αρχές για με­τα­κι­νή­σεις με­τα­να­στών προς τα νο­τιο­δυ­τι­κά πα­ρά­λια της Τουρ­κί­ας, δίχως προς το παρόν το φαι­νό­με­νο να έχει πα­γιω­θεί ή να έχει λάβει ανη­συ­χη­τι­κές δια­στά­σεις. Η αλ­λα­γή στα δρο­μο­λό­για των δια­κι­νη­τών οφεί­λε­ται στο δόγμα της «επι­θε­τι­κής επι­τή­ρη­σης» των συ­νό­ρων και της στρα­τη­γι­κής «απο­τρο­πών» που εφαρ­μό­ζει το Λι­με­νι­κό Σώμα τους τε­λευ­ταί­ους πέντε μήνες, κα­τό­πιν από­φα­σης του Κυ­βερ­νη­τι­κού Συμ­βου­λί­ου Εξω­τε­ρι­κών και Αμυ­νας (ΚΥΣΕΑ).

Τους τε­λευ­ταί­ους μήνες κατά μήκος της οριο­γραμ­μής πε­ρι­πο­λούν 65 σκάφη του Λι­με­νι­κού, επτά ή οκτώ του Πο­λε­μι­κού Ναυ­τι­κού, καθώς επί­σης εννέα πλωτά και τρία αε­ρο­πλά­να που έχει δια­θέ­σει ο Frontex. Σε πάνω από 15 ανέρ­χο­νται τα πλωτά που πε­ρι­πο­λούν στη Λέσβο έπει­τα από αλ­λε­πάλ­λη­λα πε­ρι­στα­τι­κά αφί­ξε­ων πα­ρά­τυ­πων με­τα­να­στών το δι­ή­με­ρο 19-20 Ιου­λί­ου.

Σύμ­φω­να με τα τε­λευ­ταία στα­τι­στι­κά, τον Ιού­λιο του 2020 κα­τα­γρά­φε­ται μεί­ω­ση 94% στις αφί­ξεις πα­ρά­τυ­πων με­τα­να­στών σε σχέση με τον αντί­στοι­χο μήνα πέ­ρυ­σι.

Τα απο­τε­λέ­σμα­τα απο­τι­μώ­νται θε­τι­κά τόσο από την ηγε­σία του Λι­με­νι­κού όσο και σε ανώ­τα­το κυ­βερ­νη­τι­κό επί­πε­δο.

Προ δε­κα­πεν­θη­μέ­ρου, μά­λι­στα, ο υπουρ­γός Ναυ­τι­λί­ας Γιάν­νης Πλα­κιω­τά­κης κα­τό­πιν συ­νεν­νό­η­σης με συ­ναρ­μό­δια υπουρ­γεία απέ­στει­λε επι­στο­λή στον εκτε­λε­στι­κό διευ­θυ­ντή του Frontex Φα­μπρίς Λε­τζε­ρί πα­ρέ­χο­ντας πλήρη κά­λυ­ψη στις επι­χει­ρη­σια­κές πρα­κτι­κές που εφαρ­μό­ζει το Λι­με­νι­κό και έχουν προ­κα­λέ­σει αντι­δρά­σεις ευ­ρω­βου­λευ­τών και ΜΚΟ.

Της απα­ντη­τι­κής επι­στο­λής του κ. Πλα­κιω­τά­κη είχε προη­γη­θεί αρχές Μαΐου ανα­φο­ρά του κ. Λε­τζε­ρί προς τις ελ­λη­νι­κές αρχές για ύπο­πτο πε­ρι­στα­τι­κό επα­να­προ­ώ­θη­σης προ­σφύ­γων, το οποίο είχε κα­τα­γρά­ψει κά­με­ρα βρε­τα­νι­κού αε­ρο­σκά­φους που πε­ρι­πο­λού­σε για λο­γα­ρια­σμό του Frontex στο Ανα­το­λι­κό Αι­γαίο.

Πηγή: kathimerini.gr

ΓΙΑΝ­ΝΗΣ ΣΟΥ­ΛΙΩ­ΤΗΣ

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.