ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Νέο πακέτο 4,5 δισ. στήριξης της οικονομίας το φθινόπωρο

news room 1 λεπτό ανάγνωση
εστιατοριο κορωνοϊός

Με τέ­ταρ­το γύρο επι­στρε­πτέ­ας προ­κα­τα­βο­λής αλλά και ένα ευ­ρύ­τα­το πρό­γραμ­μα επι­δό­τη­σης των επο­χι­κών απα­σχο­λού­με­νων, με προ­τε­ραιό­τη­τα σε αυ­τούς που θα μεί­νουν εκτός αγο­ράς ερ­γα­σί­ας για ολό­κλη­ρο το κα­λο­καί­ρι, σχε­διά­ζει να «εμπλου­τί­σει» η κυ­βέρ­νη­ση το φθι­νο­πω­ρι­νό πα­κέ­το στή­ρι­ξης της οι­κο­νο­μί­ας. Για τους επο­χι­κούς, κρί­νε­ται απα­ραί­τη­τη η άμεση ει­σο­δη­μα­τι­κή ενί­σχυ­ση καθώς οι ετή­σιες απο­δο­χές τους κιν­δυ­νεύ­ουν πλέον με από­λυ­τη κα­τάρ­ρευ­ση. Αυτή μπο­ρεί να έρθει ακόμη και μέσω ενός ανα­σχε­δια­σμέ­νου προ­γράμ­μα­τος κα­τάρ­τι­σης, σύμ­φω­να με τα σχέ­δια που έχουν ήδη πέσει στο τρα­πέ­ζι μετά και τις προ­τά­σεις της επι­τρο­πής Πισ­σα­ρί­δη για με­τα­τρο­πή των επι­δο­μά­των ανερ­γί­ας σε επι­δό­μα­τα κα­τάρ­τι­σης. Για τους τε­λευ­ταί­ους μήνες του χρό­νου, σχε­διά­ζε­ται να πέ­σουν στην αγορά του­λά­χι­στον 4,5 δισ. ευρώ κρα­τι­κού χρή­μα­τος, σε μια προ­σπά­θεια να συ­γκρα­τη­θεί το πο­σο­στό της ύφε­σης έστω και εις βάρος του δη­μο­σί­ου χρέ­ους, του δη­μο­σιο­νο­μι­κού ελ­λείμ­μα­τος αλλά και των τα­μεια­κών δια­θε­σί­μων της χώρας.

Ενώ πλη­σιά­ζει η ημε­ρο­μη­νία ανα­κοί­νω­σης του πο­σο­στού ύφε­σης με το οποίο θα βρε­θεί αντι­μέ­τω­πη η χώρα –στις 4 Σε­πτεμ­βρί­ου η ΕΛ­ΣΤΑΤ ανα­μέ­νε­ται να ανα­κοι­νώ­σει πτώση-ρεκόρ για το β΄ τρί­μη­νο, η οποία ανα­μέ­νε­ται να κυ­μαν­θεί από 12% έως 16%–, η κυ­βέρ­νη­ση θε­ω­ρεί πλέον επι­βε­βλη­μέ­νο να υπάρ­ξει άλλο ένα πα­κέ­το στή­ρι­ξης. Αλ­λω­στε, είναι συ­νε­χείς οι το­πο­θε­τή­σεις των αρ­μό­διων υπουρ­γών αλλά και του πρω­θυ­πουρ­γού για την ανα­γκαιό­τη­τα να κρα­τη­θούν «πυ­ρο­μα­χι­κά» για τους τε­λευ­ταί­ους μήνες του έτους. Οι υπο­λο­γι­σμοί έχουν ήδη γίνει: προς το παρόν, έχουν δια­τε­θεί περί τα 12,5-13 δισ. ευρώ για τη χρη­μα­το­δό­τη­ση των μέ­τρων που έχουν ήδη εφαρ­μο­στεί. Ο ανα­θε­ω­ρη­μέ­νος στό­χος, μετά και την από­φα­ση για την εντός του έτους κα­τα­βο­λή των ανα­δρο­μι­κών στους συ­ντα­ξιού­χους, είναι ο λο­γα­ρια­σμός των μέ­τρων να φτά­σει στα 17 δισ. ευρώ, ποσό που οδη­γεί το πρω­το­γε­νές έλ­λειμ­μα της χώρας κοντά ή και λίγο πάνω από το 6%.

Με αυτά τα 4,5 δισ. ευρώ ανα­μέ­νε­ται να χρη­μα­το­δο­τη­θούν:

• Ενα ευρύ πρό­γραμ­μα οι­κο­νο­μι­κής ενί­σχυ­σης των επο­χι­κών υπαλ­λή­λων, με έμ­φα­ση σε αυ­τούς που δεν θα κα­τα­φέ­ρουν να βρουν δου­λειά καθ’ όλη τη διάρ­κεια της του­ρι­στι­κής πε­ριό­δου. Στο οι­κο­νο­μι­κό επι­τε­λείο αντι­λαμ­βά­νο­νται ότι επο­χι­κοί υπάλ­λη­λοι, οι οποί­οι θα βγά­λουν όλο το κα­λο­καί­ρι με μόνο ει­σό­δη­μα τα 534 ευρώ, δεν θα είναι εφι­κτό να επι­βιώ­σουν μέχρι του χρό­νου τον Μάιο μόνο με τα 360 ευρώ του επι­δό­μα­τος ανερ­γί­ας. Στα σχέ­δια της κυ­βέρ­νη­σης είναι ένα ευρύ, «γεν­ναιό­δω­ρο», αλλά και αυ­στη­ρό πρό­γραμ­μα κα­τάρ­τι­σης, μέσω του οποί­ου οι επο­χι­κοί υπάλ­λη­λοι θα μπο­ρούν να εξα­σφα­λί­σουν και πρό­σθε­τες γνώ­σεις οι οποί­ες θα «πι­στο­ποι­η­θούν», αλλά και ένα ση­μα­ντι­κό ει­σό­δη­μα. Οι υπο­στη­ρι­κτές αυτής της λύσης στην κυ­βέρ­νη­ση το­νί­ζουν ότι το επί­δο­μα κα­τάρ­τι­σης θα πρέ­πει να είναι πολύ «γεν­ναίο», ακόμη και δι­πλά­σιο του επι­δό­μα­τος ανερ­γί­ας, ώστε το κί­νη­τρο συμ­με­το­χής να είναι πολύ ισχυ­ρό. Από την άλλη βέ­βαια, θα πρέ­πει να στη­θεί και ένας αξιό­πι­στος μη­χα­νι­σμός εκ­παί­δευ­σης και πι­στο­ποί­η­σης γνώ­σε­ων προ­κει­μέ­νου να μην επα­να­λη­φθούν τα φαι­νό­με­να του «σκοιλ-ελι­κι­κού», που «πλή­γω­σαν» την προη­γού­με­νη προ­σπά­θεια κα­τάρ­τι­σης (σ.σ.: αυτή των επι­στη­μό­νων), οδη­γώ­ντας στην πλήρη ακύ­ρω­ση.

• Ο 3ος αλλά και ο 4ος γύρος επι­στρε­πτέ­ας προ­κα­τα­βο­λής, ο οποί­ος θα ενερ­γο­ποι­η­θεί το φθι­νό­πω­ρο. Η επι­στρε­πτέα προ­κα­τα­βο­λή έχει κερ­δί­σει έδα­φος ως μέτρο, καθώς εν­σω­μα­τώ­νει δύο βα­σι­κά χα­ρα­κτη­ρι­στι­κά: άμεση από­δο­ση των χρη­μά­των στην αγορά χωρίς γρα­φειο­κρα­τι­κά εμπό­δια αλλά και αντι­κει­με­νι­κό και αδιά­βλη­το τρόπο υπο­λο­γι­σμού του ποσού που δι­καιού­ται η κάθε επι­χει­ρη­μα­τι­κή μο­νά­δα. Συ­νο­λι­κά, για τον τρίτο και τον τέ­ταρ­το γύρο της επι­στρε­πτέ­ας προ­κα­τα­βο­λής, θα δια­τε­θεί περί το 1,5-1,7 δισ. ευρώ. Οπως έχει ανα­κοι­νω­θεί, ο 3ος γύρος της επι­στρε­πτέ­ας προ­κα­τα­βο­λής θα συ­μπε­ρι­λά­βει και τις οι­κο­νο­μι­κές επι­δό­σεις των επι­χει­ρή­σε­ων κατά τους μήνες Ιού­νιο και Ιού­λιο. Η υπο­βο­λή των αι­τή­σε­ων προ­γραμ­μα­τί­ζε­ται για το τέλος Αυ­γού­στου ή τις αρχές Σε­πτεμ­βρί­ου, προ­κει­μέ­νου να έχει ολο­κλη­ρω­θεί η υπο­βο­λή των φο­ρο­λο­γι­κών δη­λώ­σε­ων. Ο 4ος γύρος θα «στο­χεύ­ει» κυ­ρί­ως στην ενί­σχυ­ση των του­ρι­στι­κών επι­χει­ρή­σε­ων.

• Η επι­δό­τη­ση των στε­γα­στι­κών δα­νεί­ων. Στον φε­τι­νό προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό, η κυ­βέρ­νη­ση έχει προ­ϋ­πο­λο­γί­σει ποσό της τά­ξε­ως των 200 εκατ. ευρώ. Εκτι­μά­ται όμως ότι η δα­πά­νη μπο­ρεί να φτά­σει σε υψη­λό­τε­ρα επί­πε­δα, δε­δο­μέ­νου ότι τα κρι­τή­ρια είναι αρ­κε­τά «ανοι­κτά», κάτι που ση­μαί­νει ότι μπο­ρεί να συ­γκε­ντρω­θεί πολύ με­γά­λος αριθ­μός αι­τή­σε­ων καθώς το οι­κο­νο­μι­κό κί­νη­τρο είναι πολύ ισχυ­ρό, ει­δι­κά για τους «πρά­σι­νους» δα­νειο­λή­πτες, όπου το πο­σο­στό της επι­δό­τη­σης φτά­νει ακόμη και στο 90% κατά το πρώτο τρί­μη­νο της επι­δό­τη­σης.

• Η κα­τα­βο­λή των ανα­δρο­μι­κών στους συ­ντα­ξιού­χους. Η διά­θε­ση των 900 εκατ. ευρώ στους συ­ντα­ξιού­χους του ιδιω­τι­κού τομέα θα πρέ­πει να θε­ω­ρεί­ται δε­δο­μέ­νο ότι θα γίνει μέσα στο έτος, καθώς η κυ­βέρ­νη­ση αυ­το­δε­σμεύ­τη­κε με την τρο­πο­λο­γία ότι θα πλη­ρώ­σει μέχρι το τέλος του χρό­νου. Η πο­λι­τι­κή δέ­σμευ­ση προ­βλέ­πει ότι φέτος θα κα­τα­βλη­θούν και τα ανα­δρο­μι­κά στους συ­ντα­ξιού­χους του Δη­μο­σί­ου, παρά το γε­γο­νός ότι υπάρ­χει η εκ­κρε­μό­τη­τα με την έκ­δο­ση της από­φα­σης του Ελεγ­κτι­κού Συ­νε­δρί­ου.

Η κρίση της παν­δη­μί­ας δεν είναι για όλους


Ερ­γα­ζό­με­νοι στον ιδιω­τι­κό τομέα που χά­νουν τη θέση ερ­γα­σί­ας τους, επο­χι­κοί ερ­γα­ζό­με­νοι, αλλά και επι­τη­δευ­μα­τί­ες και ελεύ­θε­ροι επαγ­γελ­μα­τί­ες είναι ήδη αντι­μέ­τω­ποι με κα­τα­κό­ρυ­φη μεί­ω­ση απο­δο­χών. (Φωτ. INTIME)

Ιδιαί­τε­ρο προ­βλη­μα­τι­σμό προ­κα­λεί στην κυ­βέρ­νη­ση και στο οι­κο­νο­μι­κό επι­τε­λείο το γε­γο­νός ότι οι συ­νέ­πειες της ύφε­σης δεν δια­χέ­ο­νται στο σύ­νο­λο της οι­κο­νο­μί­ας αλλά εστιά­ζο­νται σε συ­γκε­κρι­μέ­νες κοι­νω­νι­κές ομά­δες προ­κα­λώ­ντας πολύ με­γά­λο πρό­βλη­μα. Με τα μέχρι τώρα δε­δο­μέ­να, συ­ντα­ξιού­χοι, δη­μό­σιοι υπάλ­λη­λοι αλλά και ση­μα­ντι­κός αριθ­μός ιδιω­τι­κών υπαλ­λή­λων φαί­νε­ται να δια­νύ­ουν τη χρο­νιά χωρίς ση­μα­ντι­κή μεί­ω­ση δια­θέ­σι­μου ει­σο­δή­μα­τος ή χωρίς και κα­θό­λου μεί­ω­ση δια­θέ­σι­μου ει­σο­δή­μα­τος. Από την άλλη, ερ­γα­ζό­με­νοι στον ιδιω­τι­κό τομέα που χά­νουν τη θέση ερ­γα­σί­ας τους, επο­χι­κοί ερ­γα­ζό­με­νοι που μέ­νουν χωρίς με­ρο­κά­μα­το αλλά και επι­τη­δευ­μα­τί­ες και ελεύ­θε­ροι επαγ­γελ­μα­τί­ες που δρα­στη­ριο­ποιού­νται σε «ευαί­σθη­τους κλά­δους» (π.χ. εστί­α­ση και του­ρι­σμό) είναι ήδη αντι­μέ­τω­ποι με κα­τα­κό­ρυ­φη μεί­ω­ση απο­δο­χών, η οποία σε πολ­λές πε­ρι­πτώ­σεις υπερ­βαί­νει ακόμη και το 60%-70%.

Αυτή η άνιση κα­τα­νο­μή των συ­νε­πειών της ύφε­σης –η οποία εκτι­μά­ται ότι θα κι­νη­θεί πλέον ανά­με­σα στο 8% και το 10%, δε­δο­μέ­νου ότι η παν­δη­μία επι­μέ­νει και στην καρ­διά της του­ρι­στι­κής πε­ριό­δου υπο­χρε­ώ­νο­ντας την κυ­βέρ­νη­ση να λάβει πρό­σθε­τα μέτρα– είναι που κα­θι­στά επι­τα­κτι­κή την ανά­γκη με­γά­λο κομ­μά­τι του νέου πα­κέ­του των 4,5 δισ. ευρώ να είναι όσο το δυ­να­τόν πιο «στο­χευ­μέ­νο». Στον 3ο γύρο της επι­στρε­πτέ­ας προ­κα­τα­βο­λής έχει ήδη ανα­κοι­νω­θεί ότι θα μπο­ρούν να λά­βουν μέρος ακόμη και ελεύ­θε­ροι επαγ­γελ­μα­τί­ες χωρίς τα­μεια­κές μη­χα­νές και κα­θό­λου προ­σω­πι­κό, κάτι που ση­μαί­νει ότι «απλώ­νε­ται» το πεδίο εφαρ­μο­γής του μέ­τρου σχε­δόν στο σύ­νο­λο των επαγ­γελ­μα­τιών. Δε­δο­μέ­νου μά­λι­στα ότι από το ποσό του 3ου γύρου θα αφαι­ρεί­ται το ποσό του 2ου, ου­σια­στι­κά τα χρή­μα­τα που θα μοι­ρα­στούν (του­λά­χι­στον 1 δισ. ευρώ) θα κα­τευ­θυν­θούν σχε­δόν εξ ολο­κλή­ρου σε επαγ­γελ­μα­τί­ες και επι­χει­ρή­σεις που θα είναι σε θέση να απο­δεί­ξουν κα­τα­κό­ρυ­φη μεί­ω­ση εσό­δων και στο δί­μη­νο Ιου­νί­ου – Ιου­λί­ου. Οσο για τον 4ο γύρο, μπο­ρεί το ποσό που θα μοι­ρα­στεί να είναι μι­κρό­τε­ρο, ωστό­σο θα είναι ακόμη πιο στο­χευ­μέ­νο στις επο­χι­κές επι­χει­ρή­σεις, δε­δο­μέ­νου ότι θα χρη­σι­μο­ποι­η­θούν και τα οι­κο­νο­μι­κά στοι­χεία των μηνών Ιου­λί­ου και Αυ­γού­στου.

Αντί­στοι­χη είναι η λο­γι­κή και με το σχέ­διο του προ­γράμ­μα­τος κα­τάρ­τι­σης επο­χι­κών υπαλ­λή­λων. Η «απο­ζη­μί­ω­ση» προ­τεί­νε­ται να είναι πολύ υψηλή ει­δι­κά γι’ αυ­τούς που δεν θα κα­τα­φέ­ρουν να συ­γκε­ντρώ­σουν πολλά με­ρο­κά­μα­τα μέσα στο κα­λο­καί­ρι.

Πηγή: kathimerini.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.