ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ασθενοφόρα που μεταφέρουν… σκάνδαλα

news room 5 λεπτά ανάγνωση
ασθενοφορο

Ιδιω­τι­κές εται­ρείες μετα­φο­ράς ασθενών ανθούν τα τελευ­ταία χρόνια εκμε­ταλ­λευό­με­νες τις ελλεί­ψεις στο ΕΣΥ – Καταγ­γε­λίες για τον τρόπο λει­τουρ­γίας τους προ­κά­λε­σαν ελέγ­χους των επι­θε­ω­ρη­τών Υγείας

Αναρχο το σκηνικό στον τομέα της μετα­φο­ράς ασθενών. Ιδιω­τι­κές εται­ρείες ασθε­νο­φό­ρων φυτρώ­νουν σαν μανι­τά­ρια, ανα­λαμ­βά­νο­ντας τον ρόλο του ΕΚΑΒ έναντι κομί­στρου. Διέρ­χο­νται τις πύλες υγειο­νο­μι­κών μονάδων και άλλων οργα­νι­σμών, όπως είναι ο Διεθνής Αερο­λι­μέ­νας Αθηνών, και δια­κο­μί­ζουν ασθε­νείς. Παράλ­ληλα, πραγ­μα­το­ποιού­νται αερο­δια­κο­μι­δές ασθενών με ιδιω­τικά πτητικά μέσα, χωρίς να υπάρχει σχετικό θεσμικό πλαίσιο που να καθο­ρί­ζει τη δρα­στη­ριό­τητα αυτή από ιδιω­τι­κούς φορείς. Την ίδια στιγμή, υπάρ­χουν ενδεί­ξεις ότι υπάλ­λη­λοι του ΕΚΑΒ εμπλέ­κο­νται σε αυτές τις δρα­στη­ριό­τη­τες είτε ως πλήρωμα ασθε­νο­φό­ρων είτε με άλλη ιδιό­τητα.

Πεπει­σμέ­νοι ότι «υπάρχει κάτι σάπιο στο βασί­λειο της Δανι­μαρ­κίας», οι επι­θε­ω­ρη­τές Υγείας, γνωστοί και ως «Ράμπο», ξεκί­νη­σαν ελέγ­χους στον τομέα των δια­κο­μι­δών ασθενών. Η ηγεσία του Σώματος Επι­θε­ω­ρη­τών Υπη­ρε­σιών Υγείας και Πρό­νοιας (ΣΕΥΥΠ) δείχνει, για μία ακόμη φορά τον τελευ­ταίο χρόνο, απο­φα­σι­σμένη να βάλει το μαχαίρι βαθιά στο κόκαλο και να απο­κα­λύ­ψει παι­χνί­δια συμ­φε­ρό­ντων που παί­ζο­νται χρόνια στις πλάτες των πολιτών.

Card visit στα… νοσο­κο­μεία

Το φαι­νό­μενο της ταχείας εξυ­πη­ρέ­τη­σης νοση­λευό­με­νων ασθενών, που πρέπει να δια­κο­μι­στούν σε άλλη υγειο­νο­μική μονάδα, από ιδιω­τι­κές εται­ρείες ασθε­νο­φό­ρων, ανθεί τα τελευ­ταία χρόνια. Κυκλο­φο­ρούν card visit, δηλαδή επαγ­γελ­μα­τι­κές κάρτες διά… πάσαν νόσον. Εκπρό­σω­ποι ιδιω­τι­κών επι­χει­ρή­σεων που δρα­στη­ριο­ποιού­νται στον τομέα της περί­θαλ­ψης εκμε­ταλ­λεύ­ο­νται τις ελλεί­ψεις που υπάρ­χουν σε όλα τα επίπεδα, κυρίως όμως προ­σω­πι­κού, και καλύ­πτουν κενά του συστή­μα­τος. Με το αζη­μί­ωτο βεβαίως…

«Εχω κάνει κλήση στο ΕΚΑΒ για μετα­φορά του πατέρα μου σε άλλο νοσο­κο­μείο αλλά μου είπαν ότι το ασθε­νο­φόρο θα αργήσει πολύ. Ενας υπάλ­λη­λος μου έδωσε κάρτα μιας ιδιω­τι­κής εται­ρείας για να εξυ­πη­ρε­τη­θούμε πιο γρήγορα» έλεγε νέα γυναίκα η οποία έπρεπε να μετα­φέ­ρει τον κατά­κοιτο πατέρα της σε άλλο νοσο­κο­μείο. Την τακτική αυτή εφαρ­μό­ζουν και πολλοί συγ­γε­νείς ασθενών, οι οποίοι δεν είναι περι­πα­τη­τι­κοί, και πρέπει να εξέλ­θουν του νοσο­κο­μείου και να οδη­γη­θούν στο σπίτι τους ή σε κάποια κλινική.

Τον ασκό του Αιόλου, για τη διε­νέρ­γεια ελέγχου από τους «Ράμπο» στον χώρο, άνοιξε καταγ­γε­λία που έγινε στο γραφείο του υπουρ­γού Υγείας σχετικά με τη λει­τουρ­γία των ιδιω­τι­κών ασθε­νο­φό­ρων. Παράλ­ληλα, υπήρξε έντονη φημο­λο­γία ότι σε αυτή την ιστορία εμπλέ­κο­νταν και ορι­σμέ­νοι υπάλ­λη­λοι του ΕΚΑΒ.

Ειδι­κό­τερα, στην καταγ­γε­λία γινόταν λόγος για τα εξής ζητή­ματα:

Υπαρξη φορ­τη­γών αυτο­κι­νή­των που μετα­φέ­ρουν ασθε­νείς χωρίς να έχουν νόμιμα δικαιο­λο­γη­τικά ασθε­νο­φό­ρου, δηλαδή χωρίς να έχουν ταξι­νο­μη­θεί ως ασθε­νο­φόρα, χωρίς να έχουν περάσει από τις δια­δι­κα­σίες έγκρι­σης καταλ­λη­λό­τη­τας από το ΕΚΑΒ και χωρίς να έχουν λάβει την αντί­στοιχη άδεια από το υπουρ­γείο Μετα­φο­ρών.

Επι­βα­τικά αυτο­κί­νητα τα οποία ενώ φέρουν νομό­τυ­πες δια­τυ­πώ­σεις (δηλαδή έχουν άδεια ασθε­νο­φό­ρου), εκτε­λούν δια­κο­μι­δές ασθενών με παρά­νομη αντι­κα­τα­βολή κομί­στρου και χωρίς την έκδοση νομίμων δικαιο­λο­γη­τι­κών και ΦΠΑ.

Φορο­δια­φυγή, τόσο εξαι­τίας της χρέωσης της δια­κο­μι­δής ασθενών χωρίς από­δειξη όσο και λόγω παρά­νο­μων δια­δι­κα­σιών από «κλι­νι­κάρ­χες», που αγο­ρά­ζουν εικο­νικά ασθε­νο­φόρα από εται­ρείες που δρα­στη­ριο­ποιού­νται σε αυτόν τον κλάδο, και ως εκ τούτου εκπί­πτουν της φορο­λο­γίας.

Παρά­τυπη απα­σχό­ληση προ­σω­πι­κού του ΕΚΑΒ σε ιδιω­τικά ασθε­νο­φόρα, χωρίς να έχουν λάβει νόμιμη άδεια από την υπη­ρε­σία τους για άσκηση ιδιω­τι­κού έργου.

Εται­ρείες ασθε­νο­φό­ρων οι οποίες φαί­νε­ται να έχουν άλλους ιδιο­κτή­τες, αλλά έχουν συστα­θεί και λει­τουρ­γούν από υπαλ­λή­λους του ΕΚΑΒ.

Μετα­φορά ασθενών, κυρίως του­ρι­στών, σε νησιά με οχήματα ιατρείων, χωρίς να υπάρχει θεσμικό-κανονιστικό πλαίσιο που να προ­βλέ­πει κάτι τέτοιο στην Ελλάδα, και χρέωση της σχε­τι­κής υπη­ρε­σίας μετα­φο­ράς ασθενών από και προς την υγειο­νο­μική μονάδα.

Οι «Ράμπο» έκαναν έλεγχο σε 19 ιδιω­τι­κές εται­ρείες σε όλη τη χώρα. Συμπέ­ρα­ναν ότι η δρα­στη­ριό­τητα της δια­κο­μι­δής ασθενών με ιδιω­τικά ασθε­νο­φόρα είναι ευρεία. Ο αριθμός των ασθε­νο­φό­ρων που έχουν λάβει έγκριση καταλ­λη­λό­τη­τας από το ΕΚΑΒ από το 2005 ως το 2014 ανέρ­χε­ται σε 323. Επίσης, δια­πί­στω­σαν τα ακό­λουθα:

Τι είδαν οι «Ράμπο»

Τα ασθε­νο­φόρα που εκμε­ταλ­λεύ­ο­νται οι εται­ρείες αυτές δεν ανήκουν στις ίδιες, αλλά προ­έρ­χο­νται από επι­χει­ρή­σεις που δικαιού­νται να έχουν ασθε­νο­φόρα (ιδιω­τι­κές κλι­νι­κές, δια­γνω­στικά κέντρα κ.λπ.).

Υπάρ­χουν απο­δεί­ξεις, για μία εκ των εται­ρειών που ελέγ­χθη­καν, ότι εισάγει ασθε­νο­φόρα και κατόπιν προ­χω­ρεί στην εικο­νική πώλησή τους έναντι χρη­μα­τι­κού ποσού που δεν αντι­στοι­χεί στην πραγ­μα­τική αξία των οχη­μά­των. Η πώληση γίνεται σε ιδιω­τι­κές κλι­νι­κές, δια­γνω­στικά κέντρα ή άλλες υγειο­νο­μι­κές μονάδες που δικαιού­νται να δια­τη­ρούν ασθε­νο­φόρα. Στη συνέ­χεια αυτά μετα­βι­βά­ζο­νται, με ιδιω­τικό συμ­φω­νη­τικό που αφορά την εκμε­τάλ­λευση του ασθε­νο­φό­ρου, στις αρχικές εται­ρείες. Τέλος, οι δικαιού­χοι έκδοσης άδειας κυκλο­φο­ρίας και λει­τουρ­γίας ασθε­νο­φό­ρων, αφού λάβουν τη σχετική άδεια, εκχω­ρούν με ιδιω­τικό συμ­φω­νη­τικό τη στε­λέ­χωση και την εκμε­τάλ­λευση των ασθε­νο­φό­ρων σε εται­ρείες που εμπο­ρεύ­ο­νται τις δια­κο­μι­δές. Οι εται­ρείες, στο όνομα των οποίων εκδί­δε­ται άδεια κυκλο­φο­ρίας ασθε­νο­φό­ρου, έχουν οχήματα σε τέτοιον αριθμό που δεν μπορεί να δικαιο­λο­γη­θεί η εξυ­πη­ρέ­τηση μόνο των δικών τους αναγκών.

Ελεγχος από το ΕΚΑΒ και πιστο­ποί­ηση σχετικά με την ύπαρξη προ­ϋ­πο­θέ­σεων καταλ­λη­λό­τη­τας ασθε­νο­φό­ρου γίνεται μία φορά. Επα­νέ­λεγ­χος σε περιο­δικά δια­στή­ματα ή σε κάθε ιδιο­κτη­σιακή μετα­βολή του οχή­μα­τος δεν γίνεται.

Ελεγχος στα ιδιω­τικά ασθε­νο­φόρα κατά την κυκλο­φο­ρία τους, σχετικά με τις προ­ϋ­πο­θέ­σεις καταλ­λη­λό­τη­τας και αν νομίμως μετα­φέ­ρουν ασθε­νείς, είναι ανύ­παρ­κτος.

Υπάρ­χουν ενδεί­ξεις ότι υπάλ­λη­λοι του ΕΚΑΒ εμπλέ­κο­νται με επαγ­γελ­μα­τική σχέση είτε ως πλήρωμα ασθε­νο­φό­ρου, είτε με άλλη ιδιό­τητα, χωρίς άδεια από την υπη­ρε­σία τους για αυτή τη δρα­στη­ριό­τητα.

Γίνο­νται αερο­δια­κο­μι­δές ασθενών με ιδιω­τικά πτητικά μέσα έναντι κομί­στρου, χωρίς να υπάρχει σχετικό θεσμικό-κανονιστικό πλαίσιο που να καθο­ρί­ζει αυτή τη δρα­στη­ριό­τητα από ιδιω­τι­κούς φορείς. Υπάρ­χουν εται­ρείες που στο κατα­στα­τικό τους ανα­φέ­ρουν την παρα­πάνω δρα­στη­ριό­τητα ως αντι­κεί­μενό τους. Ωστόσο, δεν γίνεται έλεγχος τήρησης των προ­δια­γρα­φών ασφα­λείας των ασθενών στα δια­φη­μι­ζό­μενα «αερο­α­σθε­νο­φόρα».

Οι επι­θε­ω­ρη­τές Υγείας καλούν τους αρμο­δί­ους να προ­χω­ρή­σουν σε επα­νε­κτί­μηση του κανο­νι­στι­κού πλαι­σίου λει­τουρ­γίας των ασθε­νο­φό­ρων. Επίσης, προ­τεί­νουν, μεταξύ άλλων, τον επα­νέ­λεγχο όλων των ιδιω­τι­κών ασθε­νο­φό­ρων από το ΕΚΑΒ, καθώς και να απο­στα­λεί το πόρισμα στην Εισαγ­γε­λία Πρω­το­δι­κών, στην Εισαγ­γε­λία Δια­φθο­ράς, στο Σώμα Επι­θε­ω­ρη­τών Ελεγ­κτών του υπουρ­γείου Μετα­φο­ρών και στο ΕΚΑΒ.

Το ΒΗΜΑ

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.