Τοπικές Ειδήσεις

Συζητείται σήμερα αγωγή της Τράπεζας Πειραιώς κατά του πρώην διευθυντή του κεντρικού καταστήματός της

Για σήμερα έχει προγραμματιστεί η συζήτηση ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ρόδου αγωγής της τράπεζας Πειραιώς εις βάρος του πρώην διευθυντή στο κεντρικό υποκατάστημά της στη Ρόδο, που βρέθηκε στο επίκεντρο του σκανδάλου παρατραπεζικής δραστηριότητας, συνεπεία αδικοπρακτικής συμπεριφοράς του.
Όπως εκθέτει η τράπεζα ως εκ της θέσεώς του, όφειλε να επιδεικνύει υψηλή αίσθηση καθήκοντος έναντι της τράπεζας και των πελατών της αλλά προέβη σε σοβαρές παραβάσεις των συμβατικών του υποχρεώσεων κατά την άσκηση των καθηκόντων του, οι οποίες συνιστούν ποινικά κολάσιμες πράξεις.
Με εντολή της διοικήσεως της Τράπεζας διενεργήθηκε Ειδικός Ελεγχος από την Διεύθυνση Εσωτερικού Ελέγχου, αναφορικά με τις συναλλαγές του εναγομένου για το διάστημα από 26/3/13 μέχρι 21/7/15.
Τα βασικά συμπεράσματα στα οποία κατέληξε ο ειδικός έλεγχος σχετικά με την πρακτική που ακολουθούσε για τη διάπραξη των υπεξαιρέσεων (modus operandi), όπως αποτυπώνονται στην από 24/10/2016 έκθεση, είναι τα εξής:
– Επιλογή πελατών με σχετική οικονομική επιφάνεια και σε αρκετές περιπτώσεις μεγάλης ηλικίας ή/και ομογενείς , με τους οποίους φρόντιζε να αναπτύσσει και να διατηρεί στενές σχέσεις , να δημιουργεί κλίμα εμπιστοσύνης και να έχει την αποκλειστική εξυπηρέτησή τους.
– Διενέργεια χρεώσεων (αναλήψεις και μεταφορές ) σε λογαριασμούς πελατών από τα κεφάλαια που οι πελάτες θεωρούσαν ότι έχουν επενδυμένα σε προθεσμιακή κατάθεση,με παραστατικά που φέρουν υπογραφή πελάτη, η οποία σε αρκετές περιπτώσεις τείνει να μοιάσει με το δείγμα υπογραφής τους ή συνοδεύονται από παραποιημένες εντολές που έχουν ληφθεί μέσω τηλεομοιοτυπίας (fax).
– Κατασκευή και παράδοση σε αρκετές περιπτώσεις, στους πελάτες πλαστών αποδείξεων Π/Κ, οι οποίες δεν λογιστικοποιούνταν στο σύστημα της Τράπεζας και οι οποίες έφεραν επιτόκια και αποδόσεις υψηλότερες από αυτές που ίσχυαν στην Τράπεζα τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο.
Τις συγκεκριμένες αποδείξεις παρουσίαζε και παρέδιδε στους πελάτες ως γνήσιες και ενεργές στα συστήματα.
Στις περισσότερες των περιπτώσεων αυτές φέρουν υπογραφή λειτουργού του καταστήματος που μοιάζει με το δείγμα υπογραφής του και σε πολλές περιπτώσεις σφραγίδα με το ονοματεπώνυμο του, καθώς και υπογραφή και σφραγίδα δεύτερου λειτουργού.
– Κατασκευή και παράδοση στους πελάτες πλαστών κινήσεων των λογαριασμών τους σε σχετικά βιβλιάρια που απεικόνιζαν τα στοιχεία των πλαστών προθεσμιακών καταθέσεων.
– Διενέργεια περιοδικών καταθέσεων ποσών μέσω του ταμείου ή του αυτόματου μηχανήματος καταθέσεων/πληρωμών (APS) του καταστήματος στους λογαριασμούς των προαναφερόμενων πελατών ή εξωτραπεζικά στους πελάτες είτε κατά την λήξη των πλαστών προθεσμιακών καταθέσεων που κατείχαν, με στόχο τη διαμόρφωση των τόκων που αναφέρονται σε αυτές και ανέμενε να εισπράξει ο πελάτης είτε στην περίπτωση που οι πελάτες χρειάζονταν μέρος από το κεφάλαιο που θεωρούσαν ότι είχαν επενδύσει σε Π/Κ.
– Παραλαβή μετρητών σε ευρώ από πελάτες, τα οποία τις περισσότερες φορές είχαν αναλάβει οι ίδιοι από το ταμείο της τράπεζας, προκειμένου να τα επενδύσει σε προ’ι’όν υψηλής απόδοσης βασιζόμενο στη συναλλαγματική διαφορά EURO/USD ή EURO/GBP ανάλογα με το νόμισμα μετατροπής.
Προς εξασφάλιση των παραπάνω ενεργειών οι πελάτες παρέλαβαν πλαστά σχετικά έγγραφα ή υπεύθυνες δηλώσεις οι οποίες ανέφεραν την συγκεκριμένη δοσοληψία και οι οποίες φέρουν υπογραφή που μοιάζει με το δείγμα υπογραφής του Κάπρου και σφραγίδα της Τράπεζας Πειραιώς.
Σε ορισμένες περιπτώσεις κατασκευή και παράδοση στους πελάτες πλαστών κινήσεων των λογαριασμών τους σε σχετικά βιβλιάρια που απεικόνιζαν τη συγκεκριμένη δοσοληψία.
– Παραλαβή μετρητών σε ευρώ από πελάτες, τα οποία είχαν αναλάβει οι ίδιοι από το ταμείο της τράπεζας, προκειμένου είτε να τα καταθέσει σε λογαριασμό του ιδίου ή τρίτου είτε να τα φυλάξει με ενυπόγραφη σχετική δήλωση επί των παραστατικών και σχετικών δικαιολογητικών ανάληψης και υπογραφή που μοιάζει με το δείγμα υπογραφής του ή /και παραποιημένα έγγραφα σχετικά με το χαρτοφυλάκιο του πελάτη και παραστατικά κατάθεσης.
Η συγκεκριμένη αγωγή, αφορά σε επτά αναλήψεις μετρητών συνολικού ποσού €106.500 και μία πίστωση €30.000, καθώς και από το λογαριασμό πελάτισσας σε AUD επτά αναλήψεις συνολικού ποσού $325.785 δολαρίων Αυστραλίας.
Η πελάτισσα είναι μόνιμος κάτοικος Αυστραλίας και έδινε εντολές με φαξ στο κατάστημα Ρόδου υπόψη του εναγόμενου. Οι αμφισβητούμενες συναλλαγές στην πλειοψηφία τους συνοδεύονται από παραποιημένες εντολές φαξ υπόψη του.
Την υπόθεση χειρίζεται ο δικηγόρος κ. Σάββας Παυλίδης.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου