Ειδήσεις

«Μπαίνουν μέσα» επτά στις 10 εταιρείες εστίασης – Στήριξη ζητά η ΕΠΟΕΣ

Μία στις τέσσερις επιχειρήσεις του κλάδου εξετάζουν σοβαρά τη διατήρηση του «λουκέτου» για φέτος. Στήριξη αντίστοιχη με αυτή των τουριστικών επιχειρήσεων ζητά η ΕΠΟΕΣ, με μείωση των μισθωμάτων έως τα τέλη του έτους.

Στήριξη αντίστοιχη με αυτή που θεσπίστηκε για τις τουριστικές επιχειρήσεις ζητά με ανακοίνωσή της η Ελληνική Ενωση Επιχειρήσεων Οργανωμένης Εστίασης.

Οπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση η ΕΠΟΕΣ, βρισκόμαστε 10 ημέρες μετά την επαναλειτουργία του κλάδου της εστίασης και παρά τα θετικά μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, προκειμένου να αυξήσει τη δυναμικότητα των επιχειρήσεων στους εξωτερικούς χώρους, είναι πλέον ξεκάθαρο σε όλους ότι η κανονικότητα θα αργήσει να επιστρέψει. Και θα αργήσει ακόμα περισσότερο, όσο η αβεβαιότητα σε παγκόσμιο επίπεδο σε σχέση με την εξέλιξη της πανδημίας της Covid-19 επιδρά ανασταλτικά στη λειτουργία του τουρισμού και μάλιστα στην καρδιά της τουριστικής περιόδου.

Πέρυσι, η Ελλάδα υποδέχτηκε πάνω από 30 εκατ. επισκέπτες, περίπου τρεις φορές τον πληθυσμό της. H απουσία αυτών των επισκεπτών φέτος προκαλεί ανεπανόρθωτη ζημιά στους κλάδους που σχετίζονται άμεσα με τον τουρισμό, όπως η εστίαση, η οποία πλήττεται τόσο στις μεγάλες πόλεις όσο και στα αεροδρόμια, στα νησιά και στους άλλους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τουλάχιστον 1 στις 4 επιχειρήσεις εστίασης, σε κλειστές ή ανοιχτές αγορές, εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο να μην λειτουργήσουν καθόλου φέτος. Όσο για τις υπόλοιπες, θα είναι ζημιογόνες σε ποσοστό άνω του 70%.

Η Ελληνική Ένωση Επιχειρήσεων Οργανωμένης Εστίασης (ΕΠΟΕΣ), από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε αυτή η πρωτοφανής υγειονομική κρίση, έθεσε ως βασικές προτεραιότητές της:

  • την υγεία και την ασφάλεια καταναλωτών και εργαζομένων,
  • τη διατήρηση των χιλιάδων θέσεων εργασίας που προσφέρει ο κλάδος και
  • τη διάσωση των επιχειρήσεων που παράγουν τον Εθνικό Πλούτο.

Η αντίδραση της κυβέρνησης, ήδη από την αρχή της κρίσης και πέρα από το υγειονομικό μέτωπο, στη στήριξη της οικονομίας, υπήρξε έγκαιρη και προς τη σωστή κατεύθυνση. Ωστόσο, είναι φανερό ότι ο προσωρινός χαρακτήρας των μέτρων, το μεγαλύτερος μέρος των οποίων ειδικά για τον κλάδο της εστίασης ολοκληρώνεται στο τέλος του Ιουνίου, δεν συμβάλλει στη μεσο-μακροπρόθεσμη στήριξη που τόσο ανάγκη έχει ο κλάδος, καθώς τα προβλήματά του θα επεκταθούν και πέρα από το τέλος του έτους.

Γι’ αυτό είναι απαραίτητο να υπάρξει περαιτέρω στήριξη της εστίασης προς δύο κατευθύνσεις:

1. Εξομοίωση των μέτρων στήριξης της εργασίας στον κλάδο με τα αντίστοιχα μέτρα για τον τουρισμό, του οποίου άλλωστε η εστίαση αποτελεί σημαντικό κομμάτι. Αρχικά, με επέκταση των μέτρων για την εστίαση έως τον Σεπτέμβριο, όπως ισχύει για τον τουρισμό, και στη συνέχεια με νέα ρύθμιση, η οποία θα θωρακίζει τους κλάδους αυτούς για την περίοδο έως το καλοκαίρι του 2021.

2. Μείωση έως 31/12/2020 των μισθωμάτων που καταβάλλουν οι επιχειρήσεις εστίασης ανάλογη με τη μείωση των εισπράξεών τους σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019, με ταυτόχρονη προστασία των ενοικιαστών και οικονομική ενίσχυση των ιδιοκτητών για το συγκεκριμένο διάστημα.

Οι παρεμβάσεις αυτές είναι αναγκαίες ώστε:

  • να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας στον κλάδο και να μην προστεθούν ακόμα περισσότεροι άνεργοι στους χιλιάδες που ήδη βρίσκονται εκτός εποχικής αγοράς εργασίας, και
  • να μείνουν ζωντανές οι επιχειρήσεις και να μην επαναληφθούν φαινόμενα των περασμένων ετών, με άδεια καταστήματα που ρήμαζαν.

Η έως τώρα εκφρασμένη βούληση του κ. Πρωθυπουργού αλλά και η έμπρακτη αντίδραση των συναρμόδιων υπουργών, με την εκπόνηση στοχευμένων μέτρων, θεωρούμε πως αποτελούν εγγυήσεις ότι η έκκληση αυτή θα εισακουστεί και θα στηριχτεί αποτελεσματικά ο κλάδος της εστίασης, ο οποίος αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους εργοδότες και βασικό πυλώνα της οικονομίας της χώρας, καταλήγει η ανακοίνωση.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου