Αθλητικά

Λεπτομέρειες και διευκρινίσεις για την ορεινή ποδηλασία

Τις λεπτομέρειες διεξαγωγής αλλά και άλλες διευκρινίσεις σχετικά με το αγώνισμα της ορεινής ποδηλασίας, ανακοίνωσε με εγκύκλιο της η Ελληνική Ομοσπονδία Ποδηλασίας. Η αιτία έκδοσης εγκυκλίου είναι αφενός η απήχηση του αγωνίσματος, αφού διοργανώνονται δεκάδες αγώνες στην ελληνική επικράτεια, και η ταυτόχρονη έλλειψη ειδικών κανονισμών του αγωνίσματος αυτού. Ισχύουν γενικότερα, οι κανονισμοί για το Cross Country Ολυμπιακής απόστασης, παρόλα αυτά οι παρακάτω διευκρινίσεις κρίνονται απολύτως αναγκαίες:

ΟΡΕΙΝΗ ΠΟΔΗΛΑΣΙΑ-ΤΜΗΜΑ 2ο ΑΓΩΝΕΣ CROSS COUNTRY

Χαρακτηριστικά των αγώνων

CROSS COUNTRY ΣΙΡΚΟΥΙ (SHORT-TRACK) – XCC

Πρόκειται για διαδρομές με ίδιο σημείο εκκίνησης και τερματισμού. Η διαδρομή δεν θα είναι μεγαλύτερη από 2 χιλιόμετρα, και η διάρκεια του αγώνα είναι 20 με 60 λεπτά. Αγώνες XCC μπορούν να διεξάγονται ως διασυλλογικοί και/ή Τοπικά πρωταθλήματα, εφόσον μια Ένωση ή Τοπική Επιτροπή αδυνατεί να προβεί σε διεξαγωγή Τοπικού Πρωταθλήματος σε διαδρομή με χαρακτηριστικά XCO.

Διευκρινήσεις:

-Άνδρες, Νέοι και Έφηβοι αγωνίζονται σε κοινή κατάταξη (κανονισμοί UCI 4.1.005). Η κατηγορία ονομάζεται: Άνδρες 17+

-Γυναίκες και Νεάνιδες αγωνίζονται σε κοινή κατάταξη (κανονισμοί UCI 4.1.005). Η κατηγορία ονομάζεται: Γυναίκες 17+

-Μάστερς, όλες οι υποκατηγορίες αγωνίζονται σε κοινή κατάταξη. Η διάρκεια του αγώνα να μην ξεπερνά τα 45’

-Παίδες και Κορασίδες. Η διάρκεια του αγώνα να μην ξεπερνά τα 40’

-Παμπαίδες και Παγκορασίδες. Η διάρκεια του αγώνα να μην ξεπερνά τα 30’

-Μίνι. Η διάρκεια του αγώνα να είναι στα 20’, δηλ. το κατώτατο χρονικό όριο για αγώνα XCC.

-Μέγιστο συμμετοχών ανά αγώνα. Ορίζεται αυστηρώς οι σαράντα (40) συμμετέχοντες, ανά εκκίνηση. Σε περίπτωση που σε κάποια κατηγορία δηλώσουν συμμετοχή περισσότεροι των 40 αθλητών, θα διεξάγονται προκριματικές σειρές, με διάρκεια το μισό της μέγιστης διάρκειας των τελικών της κατηγορίας.

Μέσα από την διαδικασία των προκριματικών σειρών θα προκρίνονται για τους τελικούς 25 μέχρι 40 ποδηλάτες. Ο αριθμός θα αποφασίζεται από τον Αλυτάρχη των αγώνων και θα ανακοινώνεται στο Τεχνικό Συνέδριο.

-Εάν η διαδρομή είναι ιδιαίτερα τεχνική ή η απόσταση της μιας στροφής είναι σχετικά μικρή (γύρω στα 1000μ. ή λιγότερο), ο Αλυτάρχης των αγώνων μπορεί να αποφασίσει:

Να εφαρμόσει το όριο χρόνου 80% και σε κάθε στροφή, πλην την τελευταία στροφή και οι ποδηλάτες που δεν καλύπτονται από το όριο χρόνου να αποσύρονται και να διεξαχθούν προκριματικές σειρές τόσες, όσες απαιτούνται να διεξαχθεί ο αγώνας με ασφάλεια, ακόμα και αν οι συμμετοχές είναι κάτω των 40.

-Γύροι. Ο αριθμός των στροφών, που θα καλυφθούν για κάθε κατηγορία, θα αποφασίζεται από τον Αλυτάρχη και θα ανακοινώνεται από τον στροφομέτρη, το αργότερο με την συμπλήρωση της δεύτερης στροφής από την εκκίνηση της κατηγορίας. Παρόλα αυτά η διάρκεια του αγώνα ανά κατηγορία θα ακολουθεί αυτήν, που έχει ανακοινωθεί στην προκήρυξη των αγώνων, και δεν θα ξεπερνά τα ανώτατα χρονικά όρια ανά κατηγορία.

-Εκκινήσεις. Προτείνεται αυστηρώς να διεξάγεται κάθε κατηγορία χωριστά. Παρόλα αυτά και για οργανωτικούς λόγους της εκάστοτε εκδήλωσης, μπορούν να ξεκινήσουν μέχρι δυο κατηγορίες μαζί, κατά προτίμηση ίδιας ηλικίας. (πχ. Παίδες με Κορασίδες), εφόσον το πρόγραμμα των αγώνων έχει εγκριθεί από την Τεχνική Επιτροπή της Ε.Ο.Π. Η διάταξη αυτή δεν θα εφαρμόζεται, αν το άθροισμα των συμμετοχών δυο κατηγοριών, που διεξάγονται ταυτόχρονα, είναι πάνω από 40 αθλητές. Η χρονική διαφορά μεταξύ των κατηγοριών στην εκκίνηση θα είναι το ελάχιστο 30’’ και το μέγιστο 1’30’’.

Φυσικά και/ή τεχνητά εμπόδια δεν επιτρέπονται παρά μόνο αν εγκριθούν από τον Αλυτάρχη των αγώνων, ο οποίος θα λάβει ιδιαίτερα υπόψη την ασφάλεια των αγωνιζομένων.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου