ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Προβλέψεις ΣΕΤΕ-Eurobank: 35 εκατ. τουρίστες σε μια εξαετία-Απαραίτητη η διατήρηση της ανταγωνιστικότητας

news room 5 λεπτά ανάγνωση
τουρισμός

Οι προ­κλή­σεις και οι ευκαι­ρίες για τον ελλη­νικό του­ρι­σμό, τον κλάδο που συνει­σφέ­ρει άμεσα ή έμμεσα το 18,5% του ΑΕΠ και αντί­στοιχο ποσοστό θέσεων εργα­σίας στην Ελλάδα, βρέ­θη­καν στο επί­κε­ντρο του 1ου συνε­δρίου Ελλη­νι­κού Του­ρι­σμού, που διορ­γά­νωσε η τράπεζα Eurobank σε συνερ­γα­σία με τον Σύν­δε­σμο Ελλη­νι­κών Του­ρι­στι­κών Επι­χει­ρή­σεων (ΣΕΤΕ), με μεγάλη συμ­με­τοχή επι­χει­ρη­μα­τιών από όλους τους τομείς της του­ρι­στι­κής βιο­μη­χα­νίας, καθώς εκπρο­σώ­πους φορέων, ακα­δη­μαϊ­κών κ.α.

Αφίξεις 35 εκατ. του­ρι­στών από το εξω­τε­ρικό και συνο­λικά έσοδα της τάξεως των 20 δισ. ευρώ είναι οι στόχοι που τίθε­νται για το 2021 σύμφωνα με τον ανα­θε­ω­ρη­μένο Οδικό Χάρτη για τον ελλη­νικό του­ρι­σμό.

Αυτό ανέφερε χθες ο πρό­ε­δρος του Συν­δέ­σμου Ελλη­νι­κών Του­ρι­στι­κών Επι­χει­ρή­σεων (ΣΕΤΕ), Ανδρέας Ανδρε­ά­δης στην ομιλία του κατά τη διάρ­κεια του 1ου συνε­δρίου Ελλη­νι­κού Του­ρι­σμού που διορ­γά­νωσε η Eurobank σε συνερ­γα­σία με τον ΣΕΤΕ. Ο κ. Ανδρε­ά­δης επι­σή­μανε ότι ο ανα­θε­ω­ρη­μέ­νος Οδικός Χάρτης (σ.σ. η πρώτη έκδοση είχε κατα­τε­θεί το 2013) θα παρου­σια­στεί πολύ σύντομα, ενώ τόνισε ότι για να επι­τευ­χθούν οι στόχοι του 2021 θα πρέπει να υλο­ποιού­νται ετήσιες συνο­λι­κές επεν­δύ­σεις ύψους 2 δισ. ευρώ, αρχής γενο­μέ­νης από το 2016 με συμ­με­τοχή του ιδιω­τι­κού τομέα κατά 80% και του δημό­σιου κατά 20%. Επίσης, ο πρό­ε­δρος του ΣΕΤΕ είπε ότι θα πρέπει να δοθούν περισ­σό­τερα κίνητρα για επεν­δύ­σεις, προ­κει­μέ­νου να αντι­σταθ­μι­στούν τα φορο­λο­γικά αντι­κί­νη­τρα και το υψη­λό­τερο χρη­μα­το­οι­κο­νο­μικό κόστος που αντι­με­τω­πί­ζουν οι επεν­δυ­τές στην Ελλάδα σε σχέση με άλλες αντα­γω­νί­στριες χώρες.

Στην παρέμ­βαση του, ο επι­κε­φα­λής οικο­νο­μο­λό­γος της Eurobank Πλάτων Μονο­κρού­σος, παρου­σί­ασε μελέτη που εκπο­νή­θηκε από τη Διεύ­θυνση Οικο­νο­μι­κής Ανά­λυ­σης και Έρευνας Διεθνών Κεφα­λαια­γο­ρών της Eurobank για τις ευκαι­ρίες, τις προ­κλή­σεις και τις προ­ο­πτι­κές του ελλη­νι­κού του­ρι­στι­κού κλάδου. Σύμφωνα με τη μελέτη, το 2016 ανα­μέ­νε­ται να είναι μια καλή χρονιά για τον ελλη­νικό του­ρι­σμό, ωστόσο και παρά τις προ­σπά­θειες που έχουν ήδη γίνει, είναι απα­ραί­τητο όλοι να συμ­βάλ­λουν στην δια­σφά­λιση των συν­θη­κών και των προ­ϋ­πο­θέ­σεων που θα επι­τρέ­ψουν όχι μόνο τη διάθεση, αλλά και την δια­τή­ρηση ενός αντα­γω­νι­στι­κού προ­ϊ­ό­ντος.

Παρα­μέ­νο­ντας στα ευρή­ματα της έρευνας, τονί­στηκε ότι η συνο­λική συνει­σφορά του του­ρι­σμού στην ελλη­νική οικο­νο­μία ανέρ­χε­ται σε 18,5% του ΑΕΠ, σύμφωνα με το World Travel & Tourism Council, ενώ σύμφωνα με το ΣΕΤΕ εκτι­μά­ται στο 20 – 25% του ΑΕΠ. Παράλ­ληλα, σύμφωνα με το World Travel & Tourism Council, η συνο­λική συνει­σφορά του του­ρι­σμού στην απα­σχό­ληση ανήλθε σε 23,1% το 2015 και εκτι­μά­ται ότι θα φτάσει το 28% το 2026.

Την ίδια στιγμή υπο­γραμ­μί­στηκε ότι το παρα­δο­σιακό του­ρι­στικό προϊόν που βασί­ζε­ται στο τρί­πτυχο «ήλιος, άμμος και θάλασσα» είναι απα­ραί­τητο να δια­φυ­λα­χθεί και να ανα­βαθ­μι­στεί. Απο­τε­λεί άλλωστε, τον κύριο λόγο προ­σέλ­κυ­σης επι­σκε­πτών στην Ελλάδα. Κάτι τέτοιο μπορεί να επι­τευ­χθεί κυρίως μέσω της ποιο­τι­κής ανα­βάθ­μι­σης των προ­σφε­ρο­μέ­νων υπη­ρε­σιών. Σε ό,τι αφορά την προ­σέλ­κυση νέων επι­σκε­πτών προς την Ελλάδα, τονί­ζε­ται ότι η Ελλάδα θα πρέπει να στο­χεύ­σει σε ταξι­διώ­τες, από ταχέως ανα­πτυσ­σό­με­νες αγορές πχ. Ινδία και Κίνα, καθώς και γενι­κό­τερα, ταξι­διω­τών με υψηλό εισό­δημα και ροπή προς κατα­νά­λωση.

Στρα­τη­γι­κοί εταίροι

Από την πλευρά του ο διευ­θύ­νων σύμ­βου­λος της Eurobank Φωκίων Καρα­βίας, τόνισε σύμφωνα με το Αθη­ναϊκό Πρα­κτο­ρείο, μεταξύ άλλων ότι «Με τους επι­χει­ρη­μα­τίες του ελλη­νι­κού του­ρι­σμού δεν είμαστε απλώς συνερ­γά­τες. Είμαστε στρα­τη­γι­κοί εταίροι. Η συγκυ­ρία είναι κατάλ­ληλη και στο τρα­πε­ζικό σύστημα, αφή­νουμε πίσω τη δια­χεί­ριση συνεχών κρίσεων και μπο­ρούμε πλέον να στρα­φούμε στο κύριο αντι­κεί­μενό μας, στην χρη­μα­το­δό­τηση της ελλη­νι­κής οικο­νο­μίας. Για την προ­ο­πτική της κοινής πορείας του τρα­πε­ζι­κού και του του­ρι­στι­κού τομέα, επι­ση­μαίνω ως στρα­τη­γικά ζητή­ματα την χρη­μα­το­δό­τηση υγιών επι­χει­ρη­μα­τι­κών σχεδίων με γερό business plan και την δια­χεί­ριση των κόκ­κι­νων δανείων, που απο­τε­λεί μεγάλη πρό­κληση για τις τρά­πε­ζες αλλά όχι μόνον γι’ αυτές. Χρειά­ζε­ται ανα­διάρ­θρωση επι­χει­ρή­σεων και κλάδων με αιχμή τη συνέ­νωση δυνά­μεων και την προ­σέλ­κυση σημα­ντι­κών επεν­δυ­τι­κών κεφα­λαίων. Στο πεδίο αυτό, οι τρά­πε­ζες μπορούν να είναι ο κατα­λύ­της. Για την Eurobank, ο ελλη­νι­κός του­ρι­σμός, οι μεγα­λύ­τε­ροι συντε­λε­στές του και οι χιλιά­δες μικρο­με­σαίες επι­χει­ρή­σεις που βάζουν τη δική τους ψηφίδα στο μεγάλο μωσαϊκό της του­ρι­στι­κής Ελλάδας βρί­σκο­νται συνεχώς στο επί­κε­ντρο του ενδια­φέ­ρο­ντός της».

Να ανα­δει­χθεί ένα δυνατό branding για την χώρα

Στον χαι­ρε­τι­σμό του ο πρό­ε­δρος του διοι­κη­τι­κού συμ­βου­λίου της Eurobank Νίκος Καρα­μού­ζης, ανα­φέρ­θηκε στο ρόλο που έχει επι­λέ­ξει η Eurobank, αυτόν του «δια­χρο­νι­κού, στρα­τη­γι­κού, οικο­νο­μι­κού εταίρου του ελλη­νι­κού του­ρι­σμού που στήριξε με συνέ­πεια και κατα­νό­ηση τις του­ρι­στι­κές επι­χει­ρή­σεις παρά τις δυσκο­λίες και τις αβε­βαιό­τη­τες που αντι­με­τω­πί­σαμε τα τελευ­ταία χρόνια. Η επι­τυ­χής αξιο­λό­γηση του ελλη­νι­κού προ­γράμ­μα­τος μπορεί να αλλάξει τα δεδο­μένα για την ελλη­νική οικο­νο­μία. Σε αυτό το νέο τοπίο, έχουμε ακόμα πολλά να κάνουμε: Να ανα­δεί­ξουμε ένα δυνατό branding της χώρας, να βελ­τιώ­σουμε σημα­ντικά τις υπο­δο­μές, να δια­μορ­φώ­σουμε ισχυρές επι­χει­ρή­σεις στον του­ρι­στικό κλάδο, να βελ­τιώ­σουμε την ποιό­τητα των παρε­χό­με­νων υπη­ρε­σιών, να επι­τα­χύ­νουμε με σχέδιο την ανά­πτυξη του παρα­λια­κού μετώπου με αιχμή το Ελλη­νικό και την Ανά­βυσσο, να λύσουμε τα θέματα της έντονης επο­χι­κό­τη­τας, να ανα­πτύ­ξουμε δυνα­μικά το θεμα­τικό του­ρι­σμό, την κρουα­ζιέρα, την του­ρι­στική κατοι­κία. Όλα αυτά σε συν­δυα­σμό με ένα ευνοϊκό πλαίσιο για από­κτηση φορο­λο­γι­κής και μόνιμης κατοι­κίας από μη κατοί­κους στην Ελλάδα αλλά και ριζο­σπα­στι­κές παρεμ­βά­σεις για την εξυ­γί­ανση των επι­χει­ρή­σεων και τη δια­μόρ­φωση ίσων όρων αντα­γω­νι­σμού».

Ο του­ρι­σμός μπορεί να δώσει άμεσα απτά απο­τε­λέ­σματα

Ο πρό­ε­δρος του Συν­δέ­σμου Ελλήνων Του­ρι­στι­κών Επι­χει­ρή­σεων Ανδρέας Ανδρε­ά­δης, κεντρι­κός ομι­λη­τής του Συνε­δρίου επε­σή­μανε: «Με το δια­φαι­νό­μενο κλεί­σιμο της αξιο­λό­γη­σης, ευελ­πι­στούμε ότι θα κλείσει και ο κύκλος της υπέρ­με­τρης φορο­λό­γη­σης της ελλη­νι­κής επι­χει­ρη­μα­τι­κό­τη­τας. Πρέπει να εκμε­ταλ­λευ­τούμε στο έπακρο την του­ρι­στική περίοδο και να δια­σφα­λί­σουμε ότι ο του­ρι­σμός θα συνε­χί­σει να υπο­στη­ρί­ζει τις τοπικές κοι­νω­νίες με θέσεις απα­σχό­λη­σης και την οικο­νο­μία με έσοδα. Είναι απο­λύ­τως ανα­γκαίο, η κυβέρ­νηση να επα­να­φέ­ρει τα επίπεδα της φορο­λο­γίας σε φυσιο­λο­γικά και αντα­γω­νι­στικά επίπεδα και να προ­χω­ρή­σει σε δέσμη αντι­σταθ­μι­στι­κών μέτρων, που θα περι­λαμ­βά­νουν την πάταξη της φορο­δια­φυ­γής, φορο­α­πο­φυ­γής και εισφο­ρο­δια­φυ­γής, την ταχεία διόρ­θωση και εφαρ­μογή του ανα­πτυ­ξια­κού νόμου, την άρση κάθε μορφής γρα­φειο­κρα­τι­κών εμπο­δίων για επεν­δύ­σεις μικρής ή μεγάλης κλί­μα­κας, την πλήρη επίλυση των προ­βλη­μά­των χορή­γη­σης βίζας και την δια­σφά­λιση των συν­θη­κών στα­θε­ρό­τη­τας, ώστε να επα­νεκ­κι­νή­σει η ομαλή χρη­μα­το­δό­τηση, από το τρα­πε­ζικό σύστημα. Ο ελλη­νι­κός του­ρι­σμός παρα­μέ­νει ο εν ενερ­γεία τομέας επι­χει­ρη­μα­τι­κό­τη­τας στην Ελλάδα, που μπορεί άμεσα να δώσει απτά απο­τε­λέ­σματα για την ανάταση της ελλη­νι­κής οικο­νο­μίας, υπο­στη­ρί­ζο­ντας τους στόχους ανά­πτυ­ξης της χώρας».

Έχει πληγεί η αντα­γω­νι­στι­κό­τητα

Στην παρέμ­βαση του ο πρό­ε­δρος της Πανελ­λή­νιας Ομο­σπον­δίας Ξενο­δό­χων Γιάννης Ρέτσος, ανέ­δειξε το γεγονός ότι η αντα­γω­νι­στι­κό­τητα του συνόλου του ελλη­νι­κού του­ρι­σμού έχει πληγεί και πώς η συνε­χι­ζό­μενη τακτική της υπερ­φο­ρο­λό­γη­σης, επι­βα­ρύ­νει την βιω­σι­μό­τητα των επι­χει­ρή­σεων, όπως είπε. Ανα­φέρ­θηκε δε στο γεγονός ότι πλέον πρέπει να κατα­βλη­θεί υπερ­προ­σπά­θεια από όλους και να ανα­πτυ­χθεί ένα πλέγμα ισο­δύ­να­μων μέτρων που θα θωρα­κί­σουν την αντα­γω­νι­στι­κό­τητα του τομέα.

enikonomia.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.