Ειδήσεις

Επιμένει η ΝΔ για τις offshore υπουργών: Υπάρχει υπουργός που μετέχει σε εξωχώρια εταιρεία;

Νέα διάσταση στο θέμα της σκανδαλώδους διάταξης των offshore υπουργών επιχειρεί να δώσει η Νέα Δημοκρατία ζητώντας παράλληλα απαντήσεις από το Μέγαρο Μαξίμου για το αν υπάρχει υπουργός με εξωχώρια εταιρεία και γιατί δεν έχουν δοθεί τα «πόθεν έσχες» των τελευταίων τριών ετών.
Συγκεκριμένα, με πρωτοβουλία του Λευτέρη Αυγενάκη κατατέθηκε επίκαιρη ερώτηση που συνυπογράφουν άλλοι 37 βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τίτλο «Δεν απαντά η Κυβέρνηση για την συμμετοχή μελών της σε εξωχώριες (offshore) εταιρείες». Οι βουλευτές μιλούν για «εκκωφαντική σιωπή» του Μεγάρου Μαξίμου ενώ επισημαίνουν ότι άλλη ερώτηση που είχαν καταθέσει για το αν υπάρχουν υπουργοί με offshore παραμένει αναπάντητη επι εννέα μήνες.
Στην ερώτησή τους αναφέρουν τα εξής:
«Τις τελευταίες ημέρες διαπιστώσαμε για μια ακόμη φορά το μέγεθος της δήθεν ηθικώς πλεονεκτούσας αριστεράς του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία νομοθέτησε με διάταξη που ψήφισε στο πολυνομοσχέδιο των χιλιάδων σελίδων τη δυνατότητα για πολιτικά πρόσωπα να έχουν εξωχώριες (offshore) εταιρείες.  Πιο συγκεκριμένα, με το άρθρο 178 του ν.4389/2016 αντικαταστάθηκε το άρθρο 8 του ν. 3123/2003, όπως αυτό ίσχυε μετά το ν.3849/2010. Ο εν λόγω νόμος, πριν την τροποποίησή του, προέβλεπε, κατά τρόπο σαφέστατο, ότι δεν ήταν επιτρεπτή η συμμετοχή Υπουργών και βουλευτών σε εξωχώριες εταιρείες, δηλαδή σε εταιρείες που έχουν έδρα σε Κράτη μη συνεργάσιμα (από φορολογικής άποψης) και με προνομιακό φορολογικό καθεστώς, το οποίο εξασφαλίζει, πέραν της πλήρους αδιαφάνειας, κραυγαλέα φοροδιαφυγή, έως και πλήρη φοροαποφυγή» αναφέρουν οι βουλευτές για να προσθέσουν «Το προηγούμενο, δηλαδή, καθεστώς απαγόρευε, τη φοροαποφυγή για όσους κατέχουν σημαντικά πολιτειακά αξιώματα. Προέβλεπε μάλιστα και αυστηρές κυρώσεις για τη συμμετοχή σε offshore εταιρείες, όπως την φυλάκιση τουλάχιστον 2 ετών και χρηματική ποινή από 10.000 έως 500.000 ευρώ.
Υποτίθεται, ότι με το άρθρο 178 του ν.4389/2016, η Κυβέρνηση αντικατέστησε, για λόγους δήθεν εκσυγχρονισμού, τον όρο “εξωχώριες εταιρείες” με τον όρο “εταιρείες που έχουν ως έδρα κράτος μη συνεργάσιμο στο φορολογικό τομέα”. Στην πραγματικότητα, όμως, άλλαξε εντελώς το νόημα της διάταξης κατά τρόπο απαράδεκτο.
Εν τέλει, μετά και την πολιτική και κοινωνική κατακραυγή, η Κυβέρνηση τροποποίησε εκ νέου το άρθρο 178 του ν.4389/2016, που όμως δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, παράγωντας, πανθομολογουμένως, νομικά αποτελέσματα, πηγαίνοντας στο άλλο άκρο, παραδεχόμενη ουσιαστικά ότι η εν λόγω διάταξη ήταν λανθασμένη, φροντίζοντας όμως να εξυπηρετήσει όσους το προηγούμενο διάστημα ήταν κάτοχοι ή συμμετείχαν σε εξωχώριες επιχειρήσεις (offshore) παρέχοντας τους μάλιστα και τη δυνατότητα να τις μεταβιβάσουν εντός εξήντα ημερών, νόμιμα.
Στην ουσία, η Κυβέρνηση, επιχείρησε να ξεπεράσει το ένα, σκόπιμο λάθος, με ένα μεγαλύτερο, καθώς η νέα ρύθμιση έχει πολλά προβλήματα από πλευράς συνταγματικής και ενωσιακής νομιμότητας.
Είναι σαφές, ότι για μια ακόμη φορά, η Κυβέρνηση δε λειτουργεί μόνο πανικόβλητη και με επιπολαιότητα, αλλά η νομοθετική τακτική που ακολουθεί εξυπηρετεί σκοπιμότητες και αμνηστεύει τους υπευθύνους.
Κατά τη συζήτηση της εν λόγω τροπολογίας, ο Αν/της Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Δ. Παπαγγελόπουλος τόνισε ότι “η προς αντικατάσταση διάταξη δεν είχε στόχο να καλύψει κάποιον δεν υπάρχει υπουργός με offshore, ίσως υπάρχουν κάποιοι στην αντιπολίτευση”.
Ωστόσο, προκαλεί εντύπωση ότι αυτή η βεβαιότητα που εκφράζει ο Αν/της Υπουργός Δικαιοσύνης δεν έχει εκφραστεί και γραπτώς, καθώς από τις 26/8/2015, δεν έχει απαντήσει κανείς από τους ερωτώμενους (Πρωθυπουργός κ. Α. Τσίπρας, Υπουργός Επικρατείας κ. Ν. Παππάς, Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Ν. Παρασκευόπουλος και Υπουργός Οικονομικών κ. Ε. Τσακαλώτος) σε ερώτηση 18 βουλευτών της ΝΔ με ΑΠ: 4600/26-8-2015, με θέμα έρευνα για την συμμετοχή μελών της Κυβέρνησης σε εξωχώριες (offshore) εταιρείες.
Η σιωπή της Κυβέρνησης γύρω από το θέμα αυτό, είναι εκκωφαντική. Εδώ και 9 μήνες δεν έχει δώσει καμία απάντηση και ξαφνικά νομοθέτησε τις προϋποθέσεις απαλλαγής εκείνων των πολιτικών, που κατά παράβαση του νόμου συμμετείχαν σε εξωχώριες (offshore) εταιρείες.
Οι πάντες αντιλαμβάνονται ότι η σιωπή της Κυβέρνησης και ο εν γένει χειρισμός της επί της υπόθεσης της αμνήστευτης των κατόχων offshore, συνδέονται.
Είναι απολύτως αναγκαίο τόσο για τη θωράκιση της δημοκρατίας και των πολιτικών θεσμών, όσο και για την ύπαρξη του αισθήματος δικαίου, ισότητας και ισονομίας, να υπάρξει πλήρης διαφάνεια και σαφής βούληση, με πράξεις, για την καταπολέμηση της διαφθοράς, και όχι με νομοθέτηση “διατάξεων – πλυντήριο”.
Είναι απολύτως σαφές ότι η δήθεν “αδιάφθορη αριστερή Κυβέρνηση” έχει απωλέσει διαπαντός το ηθικό πλεονέκτημα, την αξιοπιστία και έχει βυθίσει τη χώρα στη μεγαλύτερη ηθική, αξιακή και οικονομική κρίση.
Κατόπιν των ανωτέρω,
ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ
και οι ΑΡΜΟΔΙΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ
1. Για ποιο λόγο η κυβέρνηση δεν έχει απαντήσει στην από 26/8/2015 Ερώτηση 18 Βουλευτών της ΝΔ με ΑΠ: 4600 με θέμα έρευνα για την συμμετοχή μελών της Κυβέρνησης σε εξωχώριες (offshore) εταιρείες;
2. Υπάρχει ή δεν υπάρχει μέλος της Κυβέρνησης που συμμετέχει σε εξωχώρια (offshore) εταιρεία;
3. Ποιοι λόγοι κατεπείγοντος υποχρέωσαν την Κυβέρνηση να εντάξει το άρθρο 178 σε ένα πολυνομοσχέδιο χιλιάδων σελίδων;
4. Τι γνωρίζει η Κυβέρνηση για τα πόθεν έσχες των χρήσεων 2013, 2014 και 2015 και σπεύδει να νομοθετήσει αρχικά την δυνατότητα συμμετοχής αξιωματούχων σε εξωχώριες (offshore) εταιρείες και στη συνέχεια δίμηνη προθεσμία για τακτοποίηση των εκκρεμοτήτων;
Οι ερωτώντες Βουλευτές
1. Αυγενάκης Λευτέρης, Βουλευτής Ηρακλείου – Γραμματέας Π.Ε. Ν.Δ.
2. Τσιάρας Κωνσνταντίνος, Βουλευτής Καρδίτσας, Γραμματέας Κ.Ο. Ν.Δ.
3. Κακλαμάνης Νικήτας, Βουλευτής Ά Αθηνών, Δ΄ Αντιπρόεδρος Βουλής
4. Γεωργιάδης Σπυρίδων – Άδωνις, Βουλευτής Β΄ Αθήνας, Αντιπρόεδρος ΝΔ
5. Δένδιας Νικόλαος, Βουλευτής Β΄ Αθήνας, Κοιν/κος Εκπρόσωπος
6.  Βρούτσης Γιάννης, Βουλευτής Κυκλάδων, Κοιν/κος Εκπρόσωπος
7. Κουμουτσάκος Γιώργος, Βουλευτής Β΄ Αθηνών, Εκπρόσωπος Τύπου
8. Βορίδης Μάκης, Βουλευτής Αττικής
9. Παναγιωτόπουλος Νικόλαος, Βουλευτής Καβάλας
10. Αντωνίου Μαρία, Βουλευτής Καστοριάς
11. Φορτσάκης Θεόδωρος, Βουλευτής Επικρατείας
12. Κεδίκογλου Σίμος, Βουλευτής Ευβοίας
13. Καραμανλή Άννα, Βουλευτής Β΄ Αθηνών
14. Βαγιωνάς Γεώργιος, Βουλευτής Χαλκιδικής
15.Γεωργαντάς Γεώργιος, Βουλευτής Κιλκίς
16. Καράογλου Θεόδωρος, Βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης
17. Γιόγιακας Βασίλειος, Βουλευτής Θεσπρωτίας
18. Αναστασιάδης Σάββας, Βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης
19. Βλάσης Κωνσταντίνος, Βουλευτής Αρκαδίας
20. Μπουκώρος  Χρήστος, Βουλευτής Μαγνησίας
21. Γιαννάκης Στέργιος, Βουλευτής Πρεβέζης
22. Κατσανιώτης Ανδρέας, Βουλευτής Αχαΐας
23. Δημοσχάκης Αναστάσιος, Βουλευτής Έβρου
24. Γιακουμάτος Γεράσιμος, Βουλευτής Β΄ Αθήνας
25. Αθανασίου Χαράλαμπος, Βουλευτής Λέσβου
26. Αντωνιάδης Χρήστος, Βουλευτής Φλωρίνης
27. Αραμπατζή Φωτεινή, Βουλευτής Σερρών
28. Κόνσολας Μάνος, Βουλευτής Δωδεκανήσου
29. Ασημακοπούλου Άννα – Μισέλ, Βουλευτής Β΄ Αθηνών
30.  Βεσυρόπουλος Απόστολος, Βουλευτής Ημαθίας
31. Δαβάκης Αθανάσιος, Βουλευτής Λακωνίας
32. Κέλλας Χρήστος, Βουλευτής Λαρίσσης
33. Οικονόμου Βασίλης, Βουλευτής Αττικής
34. Κυριαζίδης Δημήτριος, Βουλευτής Δράμας
35. Καλαφάτης Σταύρος, Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης
36.  Στύλιος Γιώργος, Βουλευτής Άρτης
37. Καββαδάς Αθανάσιος, Βουλευτής Λευκάδας
38. Κεφαλογιάννης Ιωάννης, Βουλευτής Ρεθύμνου».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου