Συνεντεύξεις

Στ. Καραταπάνης: «Η πανδημία όχι μόνο δεν έχει λήξει αλλά θα κρατήσει και άλλο»

Την προσοχή των συμπολιτών μας με σημείο αιχμής την τήρηση των μέτρων προστασίας και φυσικά, τους εμβολιασμούς –κυρίως τις τρίτες δόσεις- εφιστά ο κ. Στέλιος Καραταπάνης, διευθυντής της Α’ Παθολογικής Κλινικής στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου, πρόεδρος της Επιτροπής Νοσοκομειακών Λοιμώξεων και διευθυντής της ιατρικής υπηρεσίας.
Σε συνέντευξή του στην «δημοκρατική» κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την εξέλιξη της επιδημιολογικής κατάστασης στην Ρόδο και στο Νοσοκομείο, λέγοντας πως «δεν έχουμε τελειώσει ακόμη με την επιδημία του κορωνοϊού» και ζητά από τους συμπολίτες μας, να εφαρμόζουν, αυστηρά, τα ατομικά μέτρα προστασίας αλλά και να προσέχουν στους κλειστούς χώρους, όπου υπάρχει συνωστισμός.
«Ο κόσμος νομίζει ότι η πανδημία έχει φτάσει στο τέλος της, αλλά είναι λάθος. Η πανδημία όχι μόνον δεν έχει λήξει αλλά θα κρατήσει κι άλλο. Βέβαια, βρισκόμαστε σε μια πολύ καλύτερη κατάσταση σε σχέση με τότε που ξεκινήσαμε, κι ύστερα. Ωστόσο, οι ευάλωτες κι ευπαθείς ομάδες, πρέπει να προσέχουν. Εάν ο κορωνοϊός, σε βρει απροετοίμαστο και να ανήκεις σε ευπαθή ομάδα μπορεί να δημιουργήσει πολύ σοβαρά προβλήματα ή να στοιχίσει ακόμη και την ζωή σου. Επίσης υπάρχει και το σύνδρομο του μετά-κορωνοϊού ή long-covid που είναι επίσης επικίνδυνο…», αναφέρει μεταξύ άλλων ο κ. Καραταπάνης.

• Κύριε Καραταπάνη, πώς εκτιμάτε να εξελίσσεται η επιδημιολογική κατάσταση με τον κορωνοϊό στην Ρόδο και ειδικότερα για το Νοσοκομείο του νησιού;
Αυτή την περίοδο και ειδικότερα τις τελευταίες δέκα ημέρες, παρατηρούμε μια άνοδο των κρουσμάτων που μεταφράζεται τόσο σε εξωτερικούς ασθενείς που έρχονται στην κλινική Covid, όσο και σε εισαγωγές στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου. Σίγουρα δεν είναι οι αριθμοί που είχαμε μέχρι και πριν από ένα μήνα, ωστόσο η δραστηριότητα παρουσιάζεται αυξημένη. Αυτό συμβαίνει και σε ολόκληρη την χώρα. Τα αυξημένα κρούσματα, οι εισαγωγές αλλά και οι θάνατοι που καταγράφονται ακόμη, ενισχύουν το κλίμα ανησυχίας. Σε αυτή την διαμορφωθείσα κατάσταση, συνέβαλαν πολλοί παράγοντες. Από την μία είναι ο καιρός και από την άλλη, είχαν αρχίσει να χαλαρώνουν τα μέτρα, πράγμα που δημιούργησε μια ευφορία -θα λέγαμε- και μια χαλαρότητα στον τρόπο με τον οποίο άρχισαν να αντιμετωπίζουν οι πολίτες την κατάσταση με την πανδημία. Από ό,τι βλέπουμε τα μέτρα ΔΕΝ πρέπει να χαλαρώσουν ακόμη. Αποδείχθηκε στην πράξη, ότι αυτή η απόφαση ήταν λάθος.
• Η αλήθεια είναι ότι προηγήθηκαν πολλές εορτές, με αργίες, τριήμερα κ.λπ. οπότε πολλοί το είδαν σαν ευκαιρία να κάνουν μαζώξεις και ίσως να χαλάρωσαν λίγο παραπάνω.
Ο κόσμος νομίζει ότι η πανδημία έχει φτάσει στο τέλος της, αλλά είναι λάθος. Η πανδημία όχι μόνον δεν έχει λήξει αλλά θα κρατήσει κι άλλο. Βέβαια, βρισκόμαστε σε μια πολύ καλύτερη κατάσταση σε σχέση με τότε που ξεκινήσαμε, κι ύστερα. Ωστόσο, οι ευάλωτες κι ευπαθείς ομάδες, πρέπει να προσέχουν. Οι εμβολιασμοί πρέπει να συνεχιστούν και ο κόσμος να μην αδιαφορεί για τις δεύτερες και τρίτες δόσεις. Είναι σημαντικό και αναγκαίο. Εάν ο κορωνοϊός, σε βρει απροετοίμαστο και να ανήκεις σε ευπαθή ομάδα μπορεί να δημιουργήσει πολύ σοβαρά προβλήματα ή να στοιχίσει ακόμη και την ζωή σου. Επίσης υπάρχει και το σύνδρομο μετά-κορωνοϊού ή long-covid που είναι επίσης επικίνδυνο.
Επαναλαμβάνω, πως είναι αναγκαίο να συνεχίσουμε να τηρούμε τα προσωπικά μέτρα προστασίας και να φοράμε μάσκες σε κλειστούς χώρους. Έχω δει φωτογραφίες από διάφορα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, όπου η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη, σα να έχει λήξει η πανδημία –ενώ δεν διενεργούνται ούτε αυστηροί έλεγχοι, πλέον. Αυτά είναι λάθος. Δεν έχουμε τελειώσει με την πανδημία…
• Πάντως κύριε Καραταπάνη, βλέπουμε ότι και οι εμβολιασμένοι κολλάνε τον ιό. Ίσως πιο ελαφρά αλλά αποδεικνύεται, πως κανένας δεν είναι εντελώς άτρωτος.
Δυστυχώς, ο κορωνοϊός δεν κάνει διακρίσεις. Και το πρόβλημα είναι ότι μπορεί να κολλήσει κάποιος και να νοσήσει πιο σύντομα ή να ξανακολλήσει τον ιό. Σίγουρα το εμβόλιο, μπορεί να προφυλάξει από σοβαρή νόηση με βαριά συμπτώματα, αλλά αυτό δε σημαίνει πως εμείς, πρέπει να εφησυχάζουμε.
• Μιλήστε μας για το σύνδρομο του μετα-κορωνοϊού. Τι προβλήματα μπορεί να προκαλέσει;
Δυστυχώς, δεν έχουμε μια απολύτως ξεκάθαρη εικόνα. Μπορεί να έχεις περάσει ελαφρά τον κορωνοϊό και μετά, να εμφανιστεί στην καρδιά σοβαρό πρόβλημα ή στους πνεύμονες. Δεν έχει σχέση με το πώς νόσησε κάποιος, βαριά ή ελαφριά. Μπορεί να αφήσει σοβαρά προβλήματα. Τα ποσοστά δεν είναι μεγάλα, αλλά είναι σημαντικά. Όταν νοσήσει σχεδόν όλος ο πληθυσμός, ανεβαίνουν τα νούμερα. Είναι γεωμετρική η άνοδος.
• Συνεπώς, τα μέτρα δεν πρέπει να χαλαρώσουν ακόμη.
Κατηγορηματικά όχι και κυρίως στους κλειστούς χώρους. Να φοράμε μάσκες και να συνεχιστεί ο εμβολιασμός. Από τον προσεχή Οκτώβριο θα δούμε εάν θα πρέπει να κάνουμε και τέταρτη δόση ενώ περιμένουμε και το τροποποιημένο εμβόλιο. Αλλά και πάλι, σας λέω πως ακόμη και να είμαστε πλήρως εμβολιασμένοι, δεν σημαίνει ότι είμαστε απόλυτα προστατευμένοι.
• Ποια είναι τα φάρμακα που διατίθενται τώρα, στις περιπτώσεις του κορωνοϊού;
Υπάρχει το νέο χάπι της Pfizer το οποίο έχει πολύ καλά αποτελέσματα. Το θέμα όμως είναι να μην αρρωστήσουμε διότι υπάρχουν αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα. Δεν είναι τοξικό αλλά κάποια άτομα που είναι πολύ μεγαλύτερης ηλικίας, ίσως να μην πρέπει να το πάρουν.
Το πρώτο χάπι που βγήκε, είχε επίσης μια αποτελεσματικότητα της τάξης του 30% περίπου. Το δεύτερο, έχει κοντά στο 90% -αλλά θέλει προσοχή. Όσον αφορά στα μονοκλωνικά είναι μόνον σε λίγες περιπτώσεις.
• Μας λέτε πάντως, ότι δεν πιέζεται πολύ το Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου αλλά μπορεί να επανεμφανιστεί η πίεση.
Δεν πιέζεται τώρα, όπως στις αρχές. Εάν όμως έχουμε αυξητικές τάσεις, θα αρχίσει πάλι η πίεση. Επίσης να αναφέρουμε ότι αυτή την περίοδο, άρχισαν να έρχονται περιστατικά και από άλλες λοιμώξεις που δεν είχαμε μέχρι πρότινος. Συνεπώς, πιέζεται και η Παθολογική Κλινική με πολλά περιστατικά.
• Συνεπώς, οι μεταλλάξεις της Όμικρον, κάνουν την… ζημιά τους.
Μπορεί σε ποσοστά, τα περιστατικά και τα κρούσματα να είναι σε πιο ελαφριά κατάσταση, αλλά όταν έχουμε πολύ μεγάλα νούμερα θα υπάρξει πρόβλημα. Για παράδειγμα εάν είχαμε νούμερα όπως στην μετάλλαξη Δέλτα, θα είχαμε… καταρρεύσει. Επειδή όμως προσβάλλει μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού, δεν ξέρουμε πώς θα εξελιχθεί.
• Στην Ρόδο πώς είναι το επίπεδο της ανοσίας;
Είναι σε πολύ καλά επίπεδα, αλλά επιμένω ότι δεν πρέπει να χαλαρώνουμε. Να τηρούμε τα ατομικά μέτρα προστασίας και οι ευπαθείς ομάδες, να τηρούν το πρόγραμμα του εμβολιασμού.
Πάντως, η επόμενη εβδομάδα θα μας δείξει σημαντικά στοιχεία για την συνέχεια της πανδημίας και κυρίως για τα επόμενα βήματα.
• Σίγουρα λοιπόν, θα κρατήσει ακόμη η πανδημία. Ποιες είναι οι δικές σας εκτιμήσεις;
Σίγουρα θα κρατήσει. Το ζητούμενο είναι να γίνει ο ιός ενδημικός, κάτι σαν την γρίπη. Να κάνουμε εμβόλια, να μπορούμε να αντιμετωπίζουμε τον ιό υπό καλύτερες συνθήκες και να μην χάνονται ζωές. Ελπίζουμε μόνον, να μην προκύψει ξαφνικά κάποιο καινούργιο στέλεχος που να είναι χειρότερο από τα προηγούμενα!

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου