Συνεντεύξεις

Νεκτάριος Σαντορινιός: «Ο κ. Μητσοτάκης ‘μυρίζει’ εκλογές, αλλά μάλλον έχει ξεχάσει ότι οφείλει να τις προκηρύσσει κιόλας!»

Συνέντευξη στην
Πέγκυ Ντόκου
Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση και στον ίδιο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την πολιτική που ακολουθεί, ασκεί ο κ. Νεκτάριος Σαντορινιός, βουλευτής Δωδεκανήσου και τομεάρχης Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ.
Σε συνέντευξή του στην «δ» μιλάει για το καυτό θέμα των υποκλοπών, για τα σοβαρά προβλήματα και τις ανάγκες των νησιών, την Υγεία, ενώ σχετικά με το ψηφισθέν νομοσχέδιο για το ΕΣΥ, υπογραμμίζει πως «η Ν.Δ. διέλυσε το ΕΣΥ και άνοιξαν τρύπες στον θεσμό της Δημόσιας Υγείας».
• «Το κλίμα ήδη μυρίζει εκλογές», ανέφερε ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης πριν λίγες μέρες -αν και επέμενε ότι θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας. Πώς σχολιάζετε τις εξελίξεις;
Ναι, ο κ. Μητσοτάκης «μυρίζει» εκλογές, αλλά μάλλον έχει ξεχάσει ότι ο ίδιος είναι ο πρωθυπουργός και άμα τις μυρίζει… οφείλει να τις προκηρύσσει κιόλας!
Πέρα όμως από τις επικοινωνιακές και χωρίς καμία ουσία «βόλτες» και δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη, η κοινωνία ζει την δική της σκληρή πραγματικότητα: Η Ελλάδα έχει την πιο ακριβή βενζίνη σε ολόκληρη την ΕΕ. Ήμασταν η πρώτη χώρα σε επίπεδο Ευρώπης με την πιο ακριβή τιμή ηλεκτρικής ενέργειας για το Α΄ εξάμηνο του 2022. Το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Ελλάδας είναι το δεύτερο χαμηλότερο στην ΕΕ. Φέτος τα νοικοκυριά με μηνιαίο εισόδημα μέχρι 750 ευρώ, έχουν χάσει έως και το 40% της αγοραστικής τους δύναμης. Από τον Απρίλιο του 2022, ο κατώτατος μισθός έχει χάσει το 19% της αγοραστικής του δύναμης. Ο πραγματικός μισθός μειώθηκε κατά 12% μόνο στο πρώτο τρίμηνο του 2022. Και ακόμη πιο τραγικά: Από το 2019 και μετά αυξάνεται ο πληθυσμός σε κίνδυνο φτώχειας, ενώ στην τελευταία τριετία τα χρέη της ελληνικής κοινωνίας προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία αυξάνονται διαρκώς με αποτέλεσμα η συνολική αύξηση του ιδιωτικού χρέους να έχει φτάσει τα 38 δις. Αύξηση έχουν και τα «κόκκινα» δάνεια την ώρα, που σφίγγουν σαν μέγγενη τα νοικοκυριά.
Όλος ο κόσμος αντιλαμβάνεται πια ότι ο κύριος παράγοντας της πολιτικής αστάθειας είναι ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης. Αυτή η Κυβέρνηση που ζει εκτός κοινωνίας, που δεν λαμβάνει μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, που χτυπάει στην πλάτη στους «Πάτσηδες» και κλείνει το μάτι στις απευθείας αναθέσεις σε κολλητούς, έχει ημερομηνία λήξης.
Η καλύτερη δυνατή εξέλιξη για τον τόπο και την οικονομία είναι η προκήρυξη εκλογών και η ανάδειξη μιας Κυβέρνησης με την συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων.
• Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία τι αντιπροτείνει σε όλα αυτά;
Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, έτσι όπως παρουσιάστηκαν από τον Αλέξη Τσίπρα στην πρόσφατη ΔΕΘ έχουν σαν άμεσο στόχο την τόνωση του κοινωνικού κράτους και την αναστροφή των αρνητικών συνθηκών διαβίωσης που έχει επιφέρει στα νοικοκυριά η διακυβέρνηση Μητσοτάκη. Έχουμε ένα ρεαλιστικό και πλήρως κοστολογημένο πρόγραμμα.
Μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης καυσίμων στον κατώτερο συντελεστή ΕΕ. Μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα στον χαμηλότερο συντελεστή 6%. Μη καταβολή ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο. Αύξηση κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ. Τιμαριθμική αναπροσαρμογή στους μισθούς δημοσίων υπαλλήλων (1,3 δις για το 2023 με πληθωρισμό 8,9% για το 2022). Επαναφορά της 13ης σύνταξης. Αναπροσαρμογή συντάξεων. Αύξηση αφορολόγητου στις 10.000 για όσους ήδη καλύπτονται από αφορολόγητο και θέσπιση για ελεύθερους επαγγελματίες – αυτοαπασχολούμενους. Κατάργηση τέλους επιτηδεύματος. Ενίσχυση ρευστότητας για Πολύ Μικρές και Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις με ανακατεύθυνση μέρους των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης.
Αυτές οι εκλογές θα κριθούν ανάμεσα σε όσους βάζουν την κοινωνία πρώτα και επιζητούν δικαιοσύνη σε όλους τους τομείς. Και σε αυτούς που έχουν εξαπολύσει τις γαλάζιες ακρίδες σε όλο το Δημόσιο και ζητάνε μια δεύτερη θητεία για να αποτελειώσουν τα ελληνικά νοικοκυριά.


• Το θέμα των υποκλοπών είναι εξαιρετικά κρίσιμο ζήτημα που αφορά στην ίδια την Δημοκρατία. Ωστόσο η κυβέρνηση προσπαθεί να το υποβαθμίσει εδώ και καιρό. Θα ήθελα το σχόλιό σας.
Όσο και να προσπαθεί να το υποβαθμίσει ο κ. Μητσοτάκης, τα στοιχεία είναι αδιάψευστα και δυστυχώς για την Δημοκρατία μας, οδηγούν όλα σε αυτόν. Τα ρεπορτάζ έγκριτων πια εφημερίδων αποδεικνύουν ότι το Μαξίμου έφερε το Predator στην Ελλάδα. Το ενιαίο κέντρο ΕΥΠ – Predator ήταν υπό την καθοδήγηση του πρωθυπουργικού γραφείου, αφού μάλιστα και ο ίδιος είχε ορίσει τον εαυτό του επικεφαλής της ΕΥΠ. Ο πρωθυπουργός της χώρας, όπως αποδεικνύεται μέσα από την έρευνα των ΜΜΕ, παρακολουθούσε την εισαγγελέα της ΕΥΠ, τον οικονομικό εισαγγελέα, τον αρχηγό της ΕΛΑΣ και σχεδόν όλη του την Κυβέρνηση και το κόμμα του. Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης κρύβεται από τον κοινοβουλευτικό έλεγχο και απέχει εδώ και 4 βδομάδες από την Βουλή για να μην απαντήσει στις ερωτήσεις του Αλέξη Τσίπρα. Αυτά είναι ανήκουστα και πρωτόγνωρα για μια σύγχρονη Δημοκρατία. Πόσο ακόμη θα ανεχόμαστε αυτό το αντιδημοκρατικό και ζοφερό σύστημα Μητσοτάκη που για να μείνει στη θέση του είχε στήσει ολόκληρο δίκτυο παραβίασης δικαιωμάτων και του Συντάγματος;
Τέλος, και πρέπει να τονίσω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ κάθε ζήτημα που σπιλώνει το αίτημα για Δικαιοσύνη σε όλα τα επίπεδα αυτής της χώρας και κάθε θέμα που αμαυρώνει την Δημοκρατία μας, θα το πάμε μέχρι τέλους. Δεν θα αφήσουμε τίποτα στο σκοτάδι.
• Πολλοί όμως ισχυρίζονται ότι ο κόσμος δεν νοιάζεται για τα θέματα των υποκλοπών; Εσείς τι απαντάτε;
Θέλω να πω ότι μπορεί να ζητήματα των υποκλοπών να μην λύνουν άμεσα τα υπαρκτά οικονομικά αδιέξοδα που βιώνει ένα μεσαίο νοικοκυριό, αλλά συνδέονται με τον τρόπο που γενικότερα αυτή η Κυβέρνηση αντιμετωπίζει το Κράτος, τους Θεσμούς, την Δημοκρατία και άρα σε τελική ανάλυση τον ίδιο τον λαό. Όταν βρισκόμαστε μπροστά σε μια γενικευμένη κρίση που ο κύριος ιθύνων νους είναι ο ίδιος ο πρωθυπουργός, πώς μπορούμε να διεκδικούμε Κράτος Πρόνοιας, Κοινωνική Ισότητα και μέτρα ανακούφισης; Πώς μπορούμε να προσβλέπουμε σε οικονομική ανάπτυξη και σταθερότητα;
Αν κάνουμε ότι τα θέματα των υποκλοπών είναι δευτερεύοντα στην ατζέντα είναι σα να μην αντιλαμβανόμαστε ότι είμαστε αντιμέτωποι με ένα καθεστώς που το μόνο του μέλημα είναι να διατηρήσει την εξουσία του με κάθε τρόπο, φτωχοποιώντας, ποδοπατώντας και υποτιμώντας την κοινωνία και την ίδια την Δημοκρατία.
• Έχετε καλέσει την κυβέρνηση επανειλημμένα να ενσκήψει πάνω από τα σοβαρά προβλήματα και τις ανάγκες των νησιών στην Υγεία. Βλέπουμε και βιώνουμε όλοι μας τις ελλείψεις σε προσωπικό αλλά και εξοπλισμό σε νοσοκομεία και δομές υγείας. Τι πρέπει να γίνει;
Τα τελευταία χρόνια η Υγεία των νησιών έχει εγκαταλειφθεί και οι νησιώτες αποδεδειγμένα ζουν μέσα στην ανασφάλεια και τον φόβο. Η υποστελέχωση των νησιωτικών δομών και η απουσία βασικών ειδικοτήτων όπως αναισθησιολόγοι, παθολόγοι, παιδίατροι, καρδιολόγοι- όχι μόνο από τα ΚΥ αλλά και από τα μεγάλα Νοσοκομεία των νησιών- θέτουν σε κίνδυνο τη λειτουργία των δομών και δημιουργούν συνθήκες υποβάθμισης της ζωής των κατοίκων των νησιών. Πολλοί, δε, νησιώτες αναγκάζονται πια να απευθύνονται σε ιδιωτικές δομές, ξοδεύοντας υπέρογκα ποσά ή στην καλύτερη υποχρεώνονται, για να βρουν αξιοπρεπή περίθαλψη, να μετακινούνται συνεχώς.
Η Κυβέρνηση αντιμετώπισε την Υγεία των νησιών με προχειρότητα, απαξίωση και εμβαλωματικές λύσεις, όπως αυτές των μετακινήσεων ιατρονοσηλευτικού προσωπικού από μια δομή σε μια άλλη, με στόχο την προσωρινή κάλυψη κάποιου κενού. Καμία μόνιμη πρόσληψη, καμία ενίσχυση των νησιωτικών δομών Υγείας, κανένα ολιστικό σχέδιο για την στήριξή τους.
Είναι σημαντικό να θυμίσουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είχε προτεραιοποιήσει την Υγεία των νησιών, στο πλαίσιο στοχευμένων πολιτικών που εφάρμοσε για την Νησιωτικότητα. Επί ημερών μας θεσπίστηκε ο οπλίτης γιατρός ο οποίος παράλληλα με την θητεία του στελέχωνε ΠΠΙ και Κ.Υ σε μικρά νησιά. Δόθηκαν οικονομικά κίνητρα σε συνεργασία με τις Περιφέρειες προκειμένου οι θέσεις γιατρών σε νοσοκομεία των νησιών να γίνουν ελκυστικότερες. Θεσπίσαμε την υποχρεωτική 5ετή παραμονή των γιατρών στα νησιά και αμέσως μετά την μετάθεσή τους σε νοσοκομείο επιλογής τους. Εξοπλίσαμε το ΕΚΑΒ με τα πλωτά ασθενοφόρα και το ενισχύσαμε στα νησιά με προσωπικό.
Όλα τα παραπάνω αλλά και μια σειρά από άλλα μέτρα που είχαμε αφήσει έτοιμα για εφαρμογή (όπως τα ολοκληρωμένα θεσμικά κίνητρα για τους γιατρούς της υπαίθρου) αποδεικνύουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ –ΠΣ είχε συγκεκριμένο σχέδιο για τα νησιά και για τη στήριξη του ΕΣΥ. Αυτό που συμβαίνει στα τελευταία χρόνια στα Νοσοκομεία και στα Κέντρα υγείας των νησιών μας είναι κατάντια και ντροπή αυτό που συμβαίνει. Οι νησιώτες δεν είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Είναι φρουροί και φύλακες και πρέπει να αντιμετωπίζονται με σεβασμό, όχι με απαξίωση.

• Θα ήθελα ένα σχόλιο για το νέο νομοσχέδιο του ΕΣΥ που ψηφίστηκε μέσω πολλών αντιδράσεων, όχι μόνο από την αντιπολίτευση, αλλά και από φορείς.
Πριν απαντήσω στην ερώτησή σας, θα ήθελα να θυμίσω στους αναγνώστες μας ότι πριν περίπου ένα χρόνο οι τοπικές κοινωνίες είχαν και πάλι ξεσηκωθεί για την έλλειψη γιατρών και υποδομών Υγείας. Τότε η κα. Γκάγκα είχε πει το αμίμητο για τα νησιωτικά ιατρεία: «δεν είναι χρηστή διαχείριση η πρόσληψη μόνιμων γιατρών στα νησιά. Δηλαδή τι να κάνουμε; Να προσλάβουμε γιατρούς που 8 μήνες θα κάθονται και θα πληρώνονται ή να πάμε με επιλογές από τον ιδιωτικό τομέα και να καλύψουμε τις προσωρινές ανάγκες;».
Αυτή είναι η λογική της ΝΔ για την Υγεία των νησιών μας και αυτό ακριβώς εφάρμοσε στο πρόσφατο Νομοσχέδιο – έκτρωμα. Διέλυσαν το ΕΣΥ και άνοιξαν τρύπες στον θεσμό της Δημόσιας Υγείας. Πρώτα θύματα αυτής της ακραίας νεοφιλελεύθερης πολιτικής που οδηγεί στην ιδιωτικοποίηση να είστε σίγουροι ότι θα είναι τα νησιά και οι νησιώτες. Η Υγεία δέχεται μια άνευ προηγουμένου επίθεση και πολύ φοβάμαι ότι με αυτό το νομοσχέδιο το μόνο που θα επανέλθει είναι η υγειονομική φτώχεια και ο αποκλεισμός των αδύναμων συμπολιτών μας από την πρόσβαση σε ένα αξιοπρεπές δημόσιο σύστημα υγείας. Η ΝΔ ήρθε για να διαλύσει κάθε κύτταρο του κοινωνικού κράτους και αυτό τα νησιά μας το έχουν από καιρό καταλάβει.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου