Ειδήσεις

Νοσεί ανιάτως ο τομέας της υγείας στο νησί της Ρόδου

Μήνυμα ηχηρό στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας ώστε να αντιμετωπίσει με τη δέουσα σοβαρότητα τα προβλήματα και τις ελλείψεις που υπάρχουν στη Νότια Ρόδο και σε άλλες πρώην δημοτικές ενότητες του νησιού, ετοιμάζεται να στείλει ο Δήμος.

Αφορμή για την παρέμβαση αυτή έδωσε η απόφαση των κατοίκων της Νότιας Ρόδου να καταθέσουν σχετικό υπόμνημα στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών κ. Κωνσταντίνο Μπούτσικο και να καταστήσουν τους πάντες υπευθύνους, αν χαθούν ανθρώπινες ζωές, εξαιτίας των σοβαρών ελλείψεων που παρουσιάζει ο τομέας της Υγείας.

Αίτημα των κατοίκων της Νότιας Ρόδου ήταν να γίνει συζήτηση για το θέμα αυτό στη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.

Κατά τη συζήτηση του θέματος έγινε γνωστό πως και οι κάτοικοι του Έμπωνα θα αντιδράσουν στην πολιτική που ακολουθείται και έχουν ήδη αποφασίσει να καταθέσουν τις ταυτότητες τους και να μην ψηφίσουν στις ευρωεκλογές και στις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης!

Την απόφαση των κατοίκων του Έμπωνα μετέφερε στα μέλη του δημοτικού συμβουλίου ο πρώην δήμαρχος Αταβύρου και αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Νίκος Τσουκαλάς.

Ομιλώντας στη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου ο δήμαρχος κ. Στάθης Κουσουρνάς αναφέρθηκε στις ενέργειες στις οποίες προτίθεται να προβεί ο Δήμος για να βοηθήσει τους κατοίκους.
«Οι κάτοικοι στη Νότια Ρόδο αγωνιούν γιατί δεν έχουν γιατρό. Στην σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη Ρόδο με τη συμμετοχή του αντιπροέδρου του ΕΚΑΒ συμφωνήσαμε να συμβάλει ο Δήμος σε κάποια πράγματα. Αυτό θα γίνει στα πλαίσια των δυνατοτήτων μας. Ήδη παρέχουμε βοήθεια για την λειτουργία του ιατρείου στη Νότια Ρόδο.

Ζητήσαμε να εδρεύει ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Γεννάδι και προσφερθήκαμε να παρέχουμε στέγη και τροφή στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, που θα έρθει από την Αθήνα. Να στείλουμε ένα ηχηρό μήνυμα πως για μας η υγεία είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα. Έγιναν πολλές συζητήσεις και συσκέψεις και ήρθε η ώρα να εκφράσουμε την αγωνία και τη δυσαρέσκειά μας για την απαξίωση που υφίσταται ο τόπος μας», τόνισε στην εισήγησή του ο κ. Στάθης Κουσουρνάς.

Στο γεγονός ότι πριν λίγα χρόνια εγκαινιάστηκε ο 2ος τομέας του ΕΚΑΒ στον Εμπωνα και μετά αποσπάστηκαν όλοι οι γιατροί και δημιουργήθηκε πρόβλημα αναφέρθηκε ο αντιδήμαρχος κ. Νίκος Τσουκαλάς.

«Αν οι υποψήφιοι δήμαρχοι δεν μπορούν να βρουν υποψηφίους συμβούλους στον Έμπωνα οφείλεται στην δυσαρέσκεια των κατοίκων που είναι έτοιμοι να καταθέσουν τις ταυτότητές τους. Δηλώνουν ήδη πως δεν επιθυμούν να ψηφίσουν στις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης και στις ευρωεκλογές», δήλωσε ο κ. Νίκος Τσουκαλάς και πρόσθεσε πως τη θερινή περίοδο στο νησί μας θα πρέπει να υπάρχουν πέντε ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ για την κάλυψη των αναγκών.

«Η υγεία σήμερα με τον συγκεκριμένο υπουργό βάλλεται και έχει θιγεί βάναυσα. Το δίκτυο του ΕΚΑΒ έχει αποδυναμωθεί. Πρέπει να εξετάσουμε το πρόβλημα σε όλη του τη διάσταση», τόνισε μεταξύ άλλων, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης “Ρόδο Κόκκινο”, βουλευτής κ. Δημήτρης Γάκης.

«Στην περίπτωση αυτή χρειάζεται να ληφθούν δραστικές αποφάσεις», δήλωσε ο δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας κ. Ηλίας Μπούκλας.

Τελικά αποφασίστηκε, το όλο θέμα να συζητηθεί ξανά στην επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, που θα πραγματοποιηθεί στις 14 ή 15 Απριλίου.
«Θα έχουμε εισήγηση από τους αρμόδιους φορείς για να μπορέσουμε στη συνέχεια να προχωρήσουμε στις παρεμβάσεις που πρέπει», δήλωσε ο κ. Στάθης Κουσουρνάς.

Στο υπόμνημα που κατατέθηκε στο δημοτικό συμβούλιο από την επιτροπή αγώνα των κατοίκων της Νότιας Ρόδου, αναφέρονται τα ακόλουθα:

«Μετά τη λαϊκή συνέλευση, που έγινε την Δευτέρα 24/03/2014 στην έδρα της Δ.Ε. Νότιας Ρόδου για το γνωστό πλέον θέμα της έλλειψης γιατρών και ασθενοφόρου στην περιοχή μας αποφασίσαμε:

Λόγω έλλειψης αγροτικών γιατρών στις Τ.Κ. Γενναδίου και Κατταβιάς, το Περιφερειακό Ιατρείο Γενναδίου δεν εφημερεύει τις 14 ημέρες του μήνα. Επειδή οι θέσεις των αγροτικών γιατρών δεν έχουν καλυφθεί και η διαδικασία μέσω του Υπουργείου φαίνεται να είναι χρονοβόρα, ζητούμε από το δημοτικό συμβούλιο να σκύψει στο πρόβλημα της υγείας στην Νότια Ρόδο και να δώσει λύσεις με την άμεση πρόσληψη γιατρών μέσα από τις αναπτυξιακές εταιρείες του Δήμου, ώστε να καλυφθούν οι παραπάνω θέσεις και να λυθεί το πρόβλημα.

Όπως γνωρίζετε το ΕΚΑΒ κατά την θερινή περίοδο, έχει έδρα την Τ.Κ. Πυλώνας. Για το οποιοδήποτε έκτακτο περιστατικό προκύψει στις απομακρυσμένες Τοπικές Κοινότητες Κατταβιάς και Απολακκιάς, οι χιλιομετρικές αποστάσεις είναι τόσο μεγάλες που θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές. Απαίτηση της λαϊκής συνέλευσης είναι να υπάρχει ασθενοφόρο με έδρα την Τ.Κ. Γενναδίου όλο το χρόνο και όλο το 24ωρο.

Σας επισυνάπτουμε την αναφορά μας προς τον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ρόδου κο Κ. Μπούτσικο και σας ενημερώνουμε ότι η απόφαση της λαϊκής συνέλευσης είναι: σε περίπτωση απώλειας ζωής, λόγω έλλειψης γιατρών και ασθενοφόρου θα στραφούμε κατά παντός υπευθύνου».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου