Συνεντεύξεις

Ευα Καϊλή : «Οι Ευρωπαίοι είναι ακόμα επιφυλακτικοί με την κυβέρνηση»

«Το κλίμα για την Ελλάδα είναι πάντα καλό. Για την κυβέρνηση όμως,  οι ευρωπαίοι είναι επιφυλακτικοί και τελούν σε  αναμονή. Αν είναι ζήτημα λέξεων, θα αποδεχτούν τις αλλαγές… αλλά επί της ουσίας μόνο αν υπάρξουν ισοδύναμα μέτρα και  όχι γενικολογίες».
Αυτό υπογραμμίζει, σε συνέντευξή της στη «δ», η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Εύα Καϊλή με αφορμή την συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης και των δανειστών.
«Το πρόβλημα του χρέους θα  πρέπει να αντιμετωπιστεί με  σοβαρότερη παρουσία των πολιτικών μας στις διαπραγματεύσεις. Με δουλειά και  πράξεις και επίσης  χωρίς επίδειξη πατριωτισμού που προσβάλλει τον πατριωτισμό των υπολοίπων συμμάχων μας. Αυτό αρκεί», δηλώνει η κ. Εύα Καϊλή.
Σχετικά με τα πρώτα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, η κ. Εύα Καϊλή δηλώνει:
«Αυτά απαιτούν χρόνια για να αποδώσουν. Χρειάζεται   συστηματική προσπάθεια για να έχουν αποτέλεσμα καθώς συσσωρεύτηκαν λάθη δεκαετιών. Όσο για το  σχέδιο αντιμετώπισης της κρίσης, περιμένουμε και  ελπίζουμε όλοι, να είναι ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, και όχι λιγότερο από εκείνο που προσφάτως είχαμε και  εμείς καταθέσει».
Σε ερώτηση αν θα τεθεί θέμα ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ, η κ.  Εύα Καϊλή δηλώνει:
«Πρέπει  να τεθούν όλα  σε  συζήτηση με προτεραιότητα όμως να μην μπούμε σε έναν κύκλο εσωστρέφειας μπροστά  στον κίνδυνο η χώρα να βρεθεί  σε ασφυξία ή  νέο αδιέξοδο».
Η συνέντευξή της κ. Εύας  Καϊλή, αναλυτικά:
• Πώς θα καταλήξουν οι κατά την κρίση σας διαπραγματεύσεις μεταξύ της κυβέρνησης και των δανειστών της χώρας; Πως εξηγείτε ειδικά τη στάση της Γερμανίας που απέρριψε τις ελληνικές θέσεις πριν από τη συνεδρίαση του  Eurogroup;
Είδαμε πως υπάρχει μεγάλη προσπάθεια να στηριχθεί η  Ελλάδα και να κερδηθεί χρόνος για να προσαρμοστεί η νέα κυβέρνηση στην καινούργια  πραγματικότητα.
• Ποιό είναι το κλίμα που επικρατεί τώρα για την  Ελλάδα στο ευρωκοινοβούλιο;
Ανήσυχο αλλά σταθερό. Θεσμικά θα λειτουργήσουν όλοι εφόσον  και εμείς αποδεχτούμε την συνέχεια του κράτους και των δεσμεύσεων μας. Το κλίμα για την Ελλάδα είναι πάντα καλό. Για την κυβέρνηση όμως,  οι ευρωπαίοι είναι επιφυλακτικοί και τελούν σε  αναμονή. Αν είναι ζήτημα λέξεων, θα αποδεχτούν τις αλλαγές… αλλά επί της ουσίας μόνο αν υπάρξουν ισοδύναμα μέτρα και  όχι γενικολογίες.
• Υπάρχει τάση δυσφήμισης της χώρας στο εξωτερικό εξαιτίας της διένεξης για το χρέος και πως θα πρέπει να αντιμετωπιστεί το συγκεκριμένο πρόβλημα;
Με σοβαρότερη παρουσία των πολιτικών μας στις διαπραγματεύσεις. Με δουλειά και  πράξεις και επίσης  χωρίς επίδειξη πατριωτισμού που προσβάλλει τον πατριωτισμό των υπολοίπων συμμάχων μας. Αυτό αρκεί.
• Πώς είδατε τα πρώτα μέτρα που έχει θέσει σε εφαρμογή η νέα κυβέρνηση; Πιστεύετε πως θα αντιμετωπιστεί η ανθρωπιστική κρίση και θα παταχθεί και η φοροδιαφυγή;
Αυτά απαιτούν χρόνια για να αποδώσουν. Χρειάζεται   συστηματική προσπάθεια για να έχουν αποτέλεσμα καθώς συσσωρεύτηκαν λάθη δεκαετιών. Όσο για το  σχέδιο αντιμετώπισης της κρίσης, περιμένουμε και  ελπίζουμε όλοι, να είναι ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, και όχι λιγότερο από εκείνο που προσφάτως είχαμε και  εμείς καταθέσει.
• Πώς αποτιμήθηκε  στο ΠΑΣΟΚ η ήττα των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου και τι θα πρέπει να γίνει στο συνέδριο;
Με αυτοκριτική αλλά και  προσπάθεια αυτογνωσίας και  νέου αυτοπροσδιορισμού σε ένα νέο ηθικό πλαίσιο αρχών. Μεγάλη συζήτηση που θα συνεχίζεται για αρκετό καιρό. Χρειάζεται διαφάνεια και θεσμική λειτουργία  του κόμματος, με αλήθεια και  μακριά από νοοτροπίες κρατικοδίαιτων κληρονόμων και  εξαρτημένων από τον κυβερνητισμό.
 • Θα πρέπει να τεθεί θέμα ηγεσίας στο συνέδριο ή δεν είναι αυτό το μείζον θέμα για το ΠΑΣΟΚ;
Πρέπει  να τεθούν όλα  σε  συζήτηση με προτεραιότητα όμως να μην μπούμε σε έναν κύκλο εσωστρέφειας μπροστά  στον κίνδυνο η χώρα βρεθεί  σε ασφυξία ή  νέο αδιέξοδο.
• Τι απαντάτε σε εκείνους που σπεύδουν να προεξοφλήσουν το τέλος του κόμματος εξαιτίας της ίδρυσης του νέου κινήματος από τον κ. Γιώργο Παπανδρέου;
Τα αποτελέσματα έστειλαν το μήνυμα αλλαγής σελίδας με την προϋπόθεση  να γίνει με εκείνους  που στα δύσκολα έμειναν εδώ. Και με σκληρή αυτοκριτική που ορισμένοι επιδίωξαν να αποφύγουν για προσωπικούς λόγους  και στρατηγική αλλά και  με καιροσκοπισμό.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου