Τοπικές Ειδήσεις

Στην Ετήσια Γενική Συνέλευση του Διεθνούς Ιπποκρατείου Ιδρύματος Κω συμμετείχε ο Περιφερειάρχης

Με το ποσό των 500.000,00 ευρώ, από πόρους της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, θα υλοποιηθεί  το  Περιβαλλοντικό Πάρκο Ιστορίας της Ιατρικής στην Κω

Στην Ετήσια Γενική Συνέλευση του Διεθνούς Ιπποκτατείου Ιδρύματος Κω, η οποία πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του Ιδρύματος, με μεγάλη συμμετοχή μελών, παρέστη ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος.

Κατά τον απολογισμό πεπραγμένων, ιδιαίτερη αναφορά έγινε στη συνεργασία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου με το Διεθνές Ιπποκράτειο Ίδρυμα Κω, που στόχο έχει  την παγκόσμια διάδοση της κληρονομιάς του Ιπποκράτη , μέσω της  δημιουργίας περιβαλλοντικού πάρκου ιστορίας της Ιατρικής, έργο το οποίο θα υλοποιηθεί με πόρους της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, ύψους 500.000,00 €.

Ο Περιφερειάρχης, Γιώργος Χατζημάρκος.  χαιρετίζοντας τις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης, δήλωσε μεταξύ άλλων:

“Αυτό που διαχειρίζεται το ΔΙΙΚ, είναι μια βαριά κληρονομιά που μας αφορά όλους. Με την χρηματοδότηση του Ιδρύματος, από πλευράς μας, ανατρέπουμε μια μακρά περίοδο αδιαφορίας και έλλειψης αντανακλαστικών. Στην πολιτική σηματοδοτούμε, ιδιαίτερα όταν κινούμαστε έξω από τα στενά όρια των αρμοδιοτήτων που κάποτε ήταν το άλλοθι της απραξίας”.

Η συνεργασία  της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου με το  Διεθνές Ιπποκράτειο Ίδρυμα της Κω, που στόχο έχει να αναδείξει και να αξιοποιήσει το μοναδικό σε παγκόσμια εμβέλεια πολιτιστικό κεφάλαιο της κληρονομιάς του Ιπποκράτη, επισημοποιήθηκε με  τη σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης, στα τέλη του περασμένου Δεκεμβρίου, στην οποία προέβησαν  ο Περιφερειάρχης, Γιώργος Χατζημάρκος, ο τέως Συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, Νίκος Θεοδωρίδης και ο τέως Υπουργός και Πρόεδρος του Διεθνούς Ιπποκρατείου Ιδρύματος, Αριστοτέλης Παυλίδης.

Η Προγραμματική Σύμβαση, αντικείμενο της οποίας είναι η «Δημιουργία περιβαλλοντικού πάρκου ιστορίας της Ιατρικής στη νήσο Κω», ανέρχεται στο ύψος των 500.000,00 ευρώ – το μεγαλύτερο ποσό με το οποίο έχει χρηματοδοτηθεί ποτέ το Ίδρυμα από της ιδρύσεώς του – με φορέα υλοποίησης του έργου την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, η οποία και το χρηματοδοτεί από ίδιους πόρους, με σκοπό την ίδρυση ενός παγκόσμιας εμβέλειας κέντρου κατανόησης και διάδοσης της Ιπποκράτειας θεραπευτικής φιλοσοφίας, μέσω της δημιουργίας Ιπποκράτειου Περιβαλλοντικού Πάρκου.

 

Στο πλαίσιο του κεντρικού αυτού στόχου, το Ιπποκράτειο Ίδρυμα θεωρεί αναγκαίο να επιτύχει προσέλευση διευρυμένου, ελληνικού και διεθνούς κοινού στο χώρο του, προκειμένου να είναι δυνατή η εξασφάλιση ολοκληρωμένης εμπειρίας της Ιπποκράτειας θεραπευτικής φιλοσοφίας, ενημέρωσης και αναψυχής για τον επισκέπτη.

Οι παρεμβάσεις που απαιτούνται, στον 35 στρεμμάτων χώρο του Ιπποκρατείου Ιδρύματος , για την επίτευξη του παραπάνω στόχου, σύμφωνα με τη μελέτη που έχει εκπονηθεί,  είναι:

 

  • Δημιουργία υποδομών υποστήριξης της επισκεψιμότητας του Πάρκου και χώρων υπαίθριας αναψυχής (μονοπάτια, καθιστικά, πέργκολες, κρήνες κλπ).
  • Συστηματικά οργανωμένο και μεγάλης έκτασης Ιπποκράτειο Θεραπευτικό Κήπο, που θα περιλαμβάνει τα θεραπευτικά φυτά του Ιπποκράτη.
  • Στοιχεία πληροφόρησης του κοινού για την Ιπποκράτειο Ιατρική
  • Πρόβλεψη χώρου μελλοντικής δημιουργίας οικολογικής Παιδικής χαράς
  • Ποδηλατόδρομο
  • Αναβάθμιση του υπάρχοντος Ιπποκρατείου Μελάθρου.

 

 

Μετά την ολοκλήρωση του έργου που περιγράφεται στην Προγραμματική Σύμβαση, φορέας λειτουργίας του περιβαλλοντικού πάρκου θα είναι το Διεθνές Ιπποκράτειο Ίδρυμα της Κω.

 

Υπενθυμίζεται ότι η συνεργασία της Περιφέρειας με το Διεθνές Ιπποκράτειο Ίδρυμα της Κω,  έχει την αρωγή των τοπικών επιστημονικών φορέων και συγκεκριμένα, του Ιατρικού Συλλόγου Ρόδου,  του Φαρμακευτικού Συλλόγου Δωδεκανήσου,  καθώς και του Οδοντιατρικού Συλλόγου Δωδεκανήσου.

 

 

Το Γραφείο Τύπου

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου