Συνεντεύξεις

Λ. Aυγενάκης: «Τα συμφέροντα της χώρας υπηρετεί πολιτική αλλαγή εδώ και τώρα»!

«Η 25η Ιανουαρίου ήταν μια δύσκολη και στενάχωρη μέρα για την Ελλάδα» δηλώνει στην “δ” σε συνέντευξή του, ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ. και βουλευτής Ηρακλείου, κ. Λευτέρης Αυγενάκης, με αφορμή την Συμφωνία των Πρεσπών που πέρασε από την Ελληνική Βουλή –διαβεβαιώνοντας πως «η ΝΔ θα αγωνιστεί με όλες της τις δυνάμεις για να αμβλύνει τις αρνητικές συνέπειες που είναι βέβαιο ότι θα προκύψουν από μια προβληματική συμφωνία».
Επιπλέον, μιλάει για τις εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και τις Ευρωεκλογές, τις αλλαγές στο οργανωτικό σχήμα της Ν.Δ., την αυτοδυναμία στις εθνικές εκλογές αλλά και το απαράδεκτο σχόλιο Τσίπρα που έκανε στην Λευκωσία σχετικά με τους Έλληνες που εξέφρασαν την διαφωνία τους στην Συμφωνία των Πρεσπών.
Η συνέντευξη αναλυτικά:
• Κύριε Αυγενάκη, θα ήθελα το σχόλιό σας για την κύρωση της Συμφωνίας της Πρεσπών. Με την στάση της ελληνικής κυβέρνησης και συγκεκριμένων βουλευτών, για πολλούς ήταν αναπόφευκτο. Οι Έλληνες, ωστόσο δεν την αποδέχονται. Μπορούμε να ελπίζουμε ότι κάτι θα αλλάξει;
Η 25η Ιανουαρίου ήταν μια δύσκολη και στενάχωρη μέρα για την Ελλάδα. Η κυβέρνηση με μία ευκαιριακή πλειοψηφία ψήφισε την επιζήμια Συμφωνία των Πρεσπών. H κύρωσή της σημαίνει την επίσημη αναγνώριση “μακεδονικής” γλώσσας και ταυτότητας στους κατοίκους των Σκοπίων για πρώτη φορά από Ελληνική κυβέρνηση. Εγκαταλείπεται έτσι μια εθνική γραμμή δεκαετιών. Ο κ. Τσίπρας είπε “ναι” εκεί που όλοι οι προκάτοχοι του είπαν “όχι”. Τους λόγους τους γνωρίζει μόνο ο ίδιος. Κι αυτό μπορεί να γίνει αρχή νέων δεινών. Δυστυχώς, τα κομματικά παζάρια και ο κυνισμός του ΣΥΡΙΖΑ επικράτησαν του εθνικού συμφέροντος.
Η Ν.Δ. έδωσε τη μεγάλη μάχη για να μην περάσει αυτή η εθνικά επιζήμια συμφωνία, που θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από όσα θα λύσει και δεσμευτήκαμε ότι θα μείνουμε σταθεροί στο εθνικό καθήκον και δεν πρόκειται να απεμπολήσουμε το δικαίωμα της Ελλάδας για βέτο στην ένταξη των Σκοπίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν είναι δυνατόν η συμφωνία αυτή να δεσμεύει την Ελλάδα ώστε να κλείνει άνευ όρων κάθε κεφάλαιο αξιολόγησης της γειτονικής χώρας στην ενταξιακή της πορεία.
Πέραν αυτού η ΝΔ θα αγωνιστεί με όλες της τις δυνάμεις για να αμβλύνει τις αρνητικές συνέπειες που είναι βέβαιο ότι θα προκύψουν από μια προβληματική συμφωνία, ιδίως στο σκέλος των οικονομικών σχέσεων.
• Η εν λόγω Συμφωνία, πυροδότησε μια σειρά ανακατατάξεων και εξελίξεων στην πολιτική σκηνή. Αποχώρηση Καμμένου, μετακινήσεις βουλευτών κ.λπ. Κατά την εκτίμησή σας, πώς θα διαμορφωθεί το σκηνικό με τα μικρά και πολύ μικρά κόμματα μέχρι την κάλπη;
Όσα παρακολουθούμε είναι το αποτέλεσμα ενός εξόφθαλμου πια εκβιασμού προκειμένου ο κ. Καμμένος να μην χάσει την καρέκλα του αρχηγού της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των ΑΝΕΛ. Είναι προφανές ότι ο κ. Τσίπρας τρέμει όσα ο πρώην εταίρος του απειλεί να αποκαλύψει και είναι πρόθυμος να κάνει όποια παραχώρηση του ζητήσει ο κ. Καμμένος.
Αυτά που συμβαίνουν στη Βουλή επιβεβαιώνουν όσα εξαρχής λέγαμε: ότι η Ελλάδα εδώ και 15 μέρες κυβερνάται για πρώτη φορά στη Μεταπολίτευση από μια κυβέρνηση μειοψηφίας η οποία εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να μακροημερεύσει. Οδηγηθήκαμε στην τραγελαφική κατάσταση να ζητά το κυβερνών κόμμα ονομαστική ψηφοφορία προκειμένου να βρεθούν και κάποιοι part time πρόθυμοι βουλευτές της αντιπολίτευσης να της δώσουν χείρα βοηθείας.
Η εικόνα του Κοινοβουλίου σήμερα δεν ταιριάζει στη χώρα, δεν αξίζει στους Έλληνες. Ο Πρωθυπουργός δεν διστάζει να υφαρπάζει βουλευτές, ώστε να έχει την πλειοψηφία και να εξυπηρετεί τις κομματικές του προτεραιότητες. Η Ελλάδα χρειάζεται μια ισχυρή κυβέρνηση με σχέδιο και συνοχή. Αυτό το συνονθύλευμα που παριστάνει την κυβέρνηση σαν μια κουρελού που αναζητεί σε κάθε νομοσχέδιο δύο τρεις προθύμους για να νομοθετεί, δεν είναι εικόνα σοβαρού κράτους.
• Βρισκόμαστε στην πορεία προς τις εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τις Ευρωεκλογές. Είστε αισιόδοξος ότι η Ν.Δ. θα βγει ενισχυμένη από αυτές τις εκλογικές αναμετρήσεις -παρά το γεγονός πως σε δήμους και περιφέρειες θα ισχύσει η απλή αναλογική;
Ασφαλώς και η Νέα Δημοκρατία θα βγει ενισχυμένη. Οι πολίτες θα πάρουν τον λόγο και θα εκφραστούν σε όλες τις κάλπες, απέναντι σε μια κυβέρνηση που επιδεικτικά αδιαφορεί, τους αγνοεί, τους διχάζει και τους λοιδορεί.
Εμείς αυτό που λέμε στα στελέχη μας είναι ότι η απόρριψη της Κυβέρνησης πρέπει να εκφραστεί σε κάθε ευκαιρία, σε κάθε ψηφοδέλτιο, σε κάθε κάλπη, όπου και αν αυτή στηθεί. Στις τοπικές εκλογές, στις Ευρωεκλογές και -πάνω από όλα- και κυρίως, στη “Μητέρα των Μαχών”, στις εθνικές εκλογές! Και σε όλες αυτές τις αναμετρήσεις, πρέπει να είμαστε ενωμένοι.
Σε πολλούς δήμους οι δυνάμεις μας είναι ενωμένες γύρω από μία υποψηφιότητα κι εκεί ασφαλώς δίνουμε όλοι μαζί τη μάχη για τη νίκη. Σε δήμους, όμως όπου υπάρχουν περισσότερα στελέχη που διεκδικούν το δημαρχιακό αξίωμα θα πρέπει να υπάρχει σεβασμός στους κανόνες και στο ήθος της παράταξης, και αίσθηση ευθύνης και αλληλεγγύης στο 2ο γύρο. Αυτό απαιτούμε από τα στελέχη μας.
Δεν είναι η ώρα να σκεφτούμε τι κάνει το κόμμα για εμάς ή τι έκανε το κόμμα για εμάς ή τι πικρία μπορεί να έχουμε. Είναι η ώρα να σκεφτούμε τι θα κάνουμε εμείς για το κόμμα. Και εμείς ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε. Πρέπει και επιβάλλεται να δουλέψουμε όλοι μας για τη μεγάλη νίκη και την επικράτηση της ΝΔ.
Στόχος μας και οι 13 περιφέρειες να είναι γαλάζιες. Στόχος μας και οι 13 Περιφέρειες να έχουν περιφερειάρχες που θα συνεργαστούν αρμονικά και αποτελεσματικά με τον επόμενο Πρωθυπουργό της Χώρας, τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
• Τι σημαίνουν οι ανακοινώσεις που έγιναν αυτές τις ημέρες για το οργανωτικό σχήμα της Ν.Δ.;
Η Ν.Δ. κάνει πράξη την πλήρη ανανέωση του οργανωτικού της σχήματος ενόψει των επικείμενων εκλογών. Η ριζική ανανέωση – που σπάει στεγανά και προκαταλήψεις – γίνεται πράξη στη Νέα Δημοκρατία. Μια φρέσκια, ισχυρή και με προσόντα ομάδα, είναι έτοιμη να αγωνιστεί δίπλα στον πρόεδρό μας κ. Κυριάκο Μητσοτάκη και τα στελέχη του κόμματος. Οι νέοι γραμματείς και οι αναπληρωτές τους, θα δώσουν από την πρώτη γραμμή τις εκλογικές μάχες που έρχονται.
Πρόκειται για τους 15 γραμματείς της και τους 140 αναπληρωτές τους, το 73% των οποίων δεν έχει αναλάβει ποτέ στο παρελθόν ανάλογη θέση.
Επιπλέον, δε, το 20% εξ αυτών δεν είχε ποτέ στο παρελθόν ενεργό ανάμειξη στα κομματικά δρώμενα της Νέας Δημοκρατίας.
Τα βιογραφικά τους ανταποκρίνονται πλήρως στο αίτημα της κοινωνίας να μπουν στην πολιτική πρόσωπα που έχουν διανύσει μια αυτόνομη επαγγελματική διαδρομή, με συμμετοχή στην κοινωνία των πολιτών. Το 95% έχουν πτυχία ανώτατης ή ανώτερης εκπαίδευσης, το 97% προέρχεται από τον ιδιωτικό τομέα και ο μέσος όρος ηλικίας τους είναι τα 42 έτη.
Από πλευράς μου εύχομαι καλή επιτυχία, καλή και αποτελεσματική συνεργασία στα νέα στελέχη του κόμματός μας που αναλαμβάνουν θέσεις ευθύνης και ευχαριστώ θερμά για την εξαιρετική και αποτελεσματική συνεργασία με όλους όσοι συνεργαστήκαμε μέχρι σήμερα. Εύχομαι από καρδιάς, καλή δύναμη και καλή επιτυχία στα απερχόμενα στελέχη και υποψήφιους -πλέον- βουλευτές του κόμματός μας.
Οι δημοσκοπήσεις φέρνουν πολύ μπροστά τη Ν.Δ. Θα καταφέρετε την αυτοδυναμία στην κάλπη -όποτε γίνουν εκλογές;
Πράγματι οι δημοσκοπήσεις είναι πολύ ενθαρρυντικές. Η διαφορά είναι πλέον μεγάλη και έχει παγιωθεί. Ανεξαρτήτως αποτελέσματος, αυτό που υπηρετεί τα συμφέροντα της χώρας είναι -εδώ και τώρα- πολιτική αλλαγή και στη συνέχεια μια ευρεία κοινωνική και κοινοβουλευτική συμμαχία. Όπως άλλωστε έχει δηλώσει πολλές φορές και ο Πρόεδρος της Ν.Δ. κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, είμαστε ανοιχτοί σε μετεκλογικές συνεργασίες, τις οποίες, μάλιστα θα επιδιώξουμε ακόμη και στην περίπτωση αυτοδυναμίας. Στόχος μας είναι με αφετηρία τα κοινά σημεία μας με άλλες πολιτικές δυνάμεις, να “συναντηθούμε” σε ένα κοινό μέτωπο, ώστε να κάνουμε πράξη το μεταρρυθμιστικό μας πρόγραμμα που ξεφεύγει από την μνημονιακή ή αντιμνημονιακή ατζέντα. Το δικό μας πρόγραμμα έχει το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον. Είμαστε βέβαιοι για τη νίκη, η οποία δεν είναι αυτοσκοπός. Είναι το μέσο για να πάμε τη χώρα μπροστά.
Πώς κρίνετε τα όσα είπε ο κ. Τσίπρας στη Λευκωσία, χαρακτηρίζοντας το 70% των Ελλήνων που διαφωνούν με τη Συμφωνία των Πρεσπών όχι μόνο ακροδεξιούς, αλλά και ηλίθιους;
Περιμένουμε κι εμείς εξηγήσεις για όλα αυτά και πολλά άλλα, αλλά όπως φαίνεται στο Μαξίμου έχουν πάει επιλεκτική κώφωση.
Δεν μας έχουν πει τι ακριβώς εννοούσε ο κ. Τσίπρας όταν είπε ότι οι σκεπτόμενοι πολίτες στηρίζουν τη Συμφωνία των Πρεσπών; Το 70% των Ελλήνων που διαφωνούν, εκτός από ακροδεξιοί, είναι και ηλίθιοι κατά τον πρωθυπουργό;
Όπως επίσης δεν λένε κουβέντα εάν είναι ή δεν είναι αλήθεια ότι η κ. Θάνου εκτελεί εντολές του κ. Τσίπρα για να χειραγωγήσει τη Δικαιοσύνη, όπως κατήγγειλε ο κ. Καμμένος; Προσέφερε ή όχι ο κ. Τσίπρας στον κ. Καμμένο θέση στο ψηφοδέλτιο επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ;
Και σημαντικότερο όλων: Τι φοβάται ο κ. Τσίπρας και δεν απαντά στην ευθεία απειλή Καμμένου ότι αν διαλύσει την κοινοβουλευτική ομάδα των ΑΝΕΛ, η κυβέρνησή του δεν θα φτάσει στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου;

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου