Ειδήσεις

Γολγοθά ανεβαίνουν οι ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας στα μικρά νησιά

Τον δικό τους Γολγοθά ανεβαίνουν οι ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας στα Δωδεκάνησα, αφού είναι αναγκασμένοι να έρχονται κάθε μήνα στη Ρόδο ή να μεταβαίνουν στην Κω για να συνταγογραφήσουν τα φάρμακά τους.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Ατόμων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας Δωδεκανήσου κ. Κώστα Θανόπουλο, για την συνταγογράφηση των σκευασμάτων απαιτείται να ακολουθηθεί συγκεκριμένη διαδικασία και η διάθεσή τους γίνεται αποκλειστικά μέσω του ΕΟΠΥΥ, με αποτέλεσμα δεκάδες ασθενείς από τα μικρά νησιά να ταλαιπωρούνται και να χρειάζεται να ξοδεύουν χρόνο και χρήμα για τα αυτονόητα. Πολλοί δε από αυτούς, αντιμετωπίζουν σοβαρά κινητικά προβλήματα και παρά την αναπηρία τους είναι υποχρεωμένοι να μπουν στο καράβι ή στο αεροπλάνο, με δικά τους έξοδα, και να μετακινηθούν για να διεκπεραιώσουν ένα διαδικαστικό ζήτημα, όπως η συνταγογράφηση και παραλαβή των φαρμάκων τους.
Όπως λέει ο κ. Κ. Θανόπουλος, πολλοί από τους ασθενείς δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα για να καλύψουν τα έξοδα της μετακίνησης και της διαμονής, τα οποία, σε πολλές περιπτώσεις, αναλαμβάνει ο Σύλλογος.
«Ο ασθενής που διαμένει στη νησιωτική χώρα, και ειδικά στα μικρά νησιά, είναι σε μειονεκτικότερη θέση από τον συνασθενή του στην ηπειρωτική Ελλάδα, ο οποίος μπορεί να μετακινηθεί παντού με το αυτοκίνητο. Εδώ, μεσολαβεί η θάλασσα. Εξαρτώνται τα πάντα από το καράβι και καταλαβαίνετε ότι τον χειμώνα η μετακίνηση είναι δύσκολη και οι ασθενείς εξαρτώνται από τον καιρό. Πολλές φορές δεν υπάρχει πλοίο για να μετακινηθούν προς Ρόδο ή Κω και να συνταγογραφήσουν τα φάρμακά τους, να περάσουν από επιτροπή ή ακόμα και να πάρουν ένα συγκεκριμένο φάρμακο που εγχέεται στον οργανισμό και είναι μια διαδικασία που πρέπει να γίνει στο Νοσοκομείο. Άλλες φορές μπορεί να αποκλειστούν στη Ρόδο ή στην Κω… Δεν είναι εύκολο να είσαι ασθενής σε μικρό νησί, πολύ δε περισσότερο όταν αντιμετωπίζεις κινητικά προβλήματα, όταν είσαι ανάπηρος, όπως είναι πολλοί ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας. Σκεφτείτε τους ασθενείς από τους Λειψούς, την Τήλο, την Αστυπάλαια, την Χάλκη, την Σύμη ή το Καστελόριζο σε τι διαδικασία θα πρέπει να μπουν για να μπορέσουν να πάρουν τα φάρμακά τους. Οι νησιώτες ασθενείς δεν είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας, ή τουλάχιστον δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζονται έτσι», λέει ο κ. Κ. Θανόπουλος.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα έσοδα του Συλλόγου Ατόμων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας Δωδεκανήσου, με τα οποία καλύπτει ανάγκες των οικονομικά αδύναμων ασθενών του, συγκεντρώνονται αποκλειστικά από τις δράσεις και τις εκδηλώσεις που διοργανώνει σε τακτά χρονικά διαστήματα, όπως θεατρικές παραστάσεις και ενημερωτικές ημερίδες, έναντι χαμηλού τιμήματος.
Στο πλαίσιο αυτό, στις 11 Φεβρουαρίου, στις 7 το απόγευμα στην αίθουσα του Ροδινιού, συνδιοργανώνει μουσικοχορευτική εκδήλωση με τον Σύλλογο Αεροσφαίρισης Ρόδου, για την κοπή της βασιλόπιτας. Η είσοδος στην εκδήλωση θα είναι ελεύθερη και όσοι επιθυμούν να συνεισφέρουν οικονομικά και να στηρίξουν το έργο του Συλλόγου, θα υπάρχει κουμπαράς για την συγκέντρωση χρημάτων που διατίθενται αποκλειστικά για τις ανάγκες των ασθενών, οι οποίες όπως επισημαίνει ο κ. Θανόπουλος είναι τεράστιες αφού πολλοί από αυτούς αδυνατούν να εργαστούν και δεν έχουν ασφάλιση ή έχουν βιβλιάριο της πρόνοιας από το οποίο δεν μπορεί να καλυφθούν εξ ολοκλήρου τα έξοδα της ασθένειάς τους.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο Σύλλογος Ατόμων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας Δωδεκανήσου αριθμεί περισσότερα από 1.700 μέλη σε όλα τα Δωδεκάνησα, με τον μικρότερο ασθενή να είναι μόλις 10 ετών.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου