Ειδήσεις

9,2 δισ. τα ληξιπρόθεσμα προς το Δημόσιο το 2013

Επιβεβαιώνονται οι ανησυχίες της τρόικας για τη μη-διατηρησιμότητα των Δημοσίων εσόδων, από τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, τα οποία δείχνουν εκρηκτική αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο στα 9,278 δισ. μόνο για το 2013, ενώ συνολικά ανέρχονται στα 62,2 δισ. Τα στοιχεία αποκαλύπτουν την έλλειψη πολιτικής βούλησης για την πάταξη της φοροδιαφυγής. Παράλληλα τα στοιχεία αποκαλύπτουν εξάντληση της φοροδοτικής ικανότητας των Ελλήνων και οδηγούν σε ανατροπή των προβλέψεων του προϋπολογισμού, διευρύνοντας το χάσμα με την τρόικα, τόσο ποσοτικά όσο και σε επίπεδο δράσεων.

Σύμφωνα με τα απολογιστικά στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών για την πορεία των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο, τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη του 2013 ανήλθαν στα 9.278 δις ευρώ, φτάνοντας συνολικά τα 62,295 δις ευρώ.

Αν σε αυτά συνυπολιγιστεί η ολιγωρεία των ελέγχων στη λίστα Λαγκάρντ καθώς και σε άλλες σχετικές λίστες καθώς και η έλλειψη πολιτικής βούλησης για την επίτευξη συμφωνίας με την Ελβετία για τη φορολόγηση καταθέσεων, όπως και με το Λουξεμβούργο, τότε είναι προφανές ότι οι έλεγχοι δεν παράγουν ουσιαστικά αποτελέσματα καθώς δεν εστιάζουν στις εστίες της φοροδιαφυγής.

Παράλληλα ενισχύεται η άποψη, που υποστηρίζει η τρόικα, ότι η φοροδοτική ικανότητα των Ελλήνων έχει εξαντληθεί και πως πλέον κάθε φόρος που επιβάλλεται λειτουργεί αντίστροφα, περιορίζοντας τις εισπράξεις και από τους προηγούμενους.

Τα ίδια στοιχεία αναδεικνύουν την ολιγωρία του οικονομικού επιτελείου όσον αφορά στους φορολογικούς ελέγχους. Συγκεκριμένα, το 2013 θα έπρεπε να έχουν γίνει 680 προσωρινοί έλεγχοι, όμως έγιναν 561, ενώ θα έπρεπε επίσης να είχαν ολοκληρωθεί 596 τακτικοί έλεγχοι μεγάλων επιχειρήσεων, έναντι 324 που πραγματοποιήθηκαν τελικά.

Σε ό,τι αφορά τον ΦΠΑ, διενεργήθηκαν 9.932 έλεγχοι, έναντι στόχου για 11.000 ελέγχους, ενώ στους φορολογούμενους μεγάλου πλούτου αντί για 910 έγιναν 454 έλεγχοι. Ακόμη, από τους 110 ελέγχους σε προϊσταμένους, διευθυντές και επόπτες του ελεγκτικού μηχανισμού που προέβλεπε το πρόγραμμα, ολοκληρώθηκαν λιγότεροι από τους μισούς (54).

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου