ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ανοιχτό το ενδεχόμενο για αύξηση στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια έως 10% – Σπαζοκεφαλιά στο υπουργείο η μείωση του ΦΠΑ

news room 1 λεπτό ανάγνωση
πλοιο
Μέγεθος γραμμάτων

Προ­βλη­μα­τι­σμό και συ­ζη­τή­σεις στις διοι­κή­σεις των ακτο­πλοϊ­κών εται­ρειών έχει προ­κα­λέ­σει η νέα επι­βά­ρυν­ση στο κό­στος των ναυ­τι­λια­κών καυ­σί­μων, μειω­μέ­νη πε­ριε­κτι­κό­τη­τας σε θείο (σσ. από το 3,5% στο 0,5%) από 01/01/2020, κατά εφαρ­μο­γή σχε­τι­κού κα­νο­νι­σμού του Διε­θνούς Ναυ­τι­λια­κού Ορ­γα­νι­σμού ΙΜΟ. Σύμ­φω­να με τους ακτο­πλό­ους η επι­βά­ρυν­ση αυτή αγ­γί­ζει πε­ρί­που το 25%.

Στό­χος του νέου Κα­νο­νι­σμού του ΙΜΟ είναι η μεί­ω­ση της ατμο­σφαι­ρι­κής ρύ­παν­σης και η προ­στα­σία της αν­θρώ­πι­νης υγεί­ας μέσω της χρή­σης, από όλα τα πλοία, του συ­γκε­κρι­μέ­νου τύπου καυ­σί­μου.

Σύμ­φω­να με πλη­ρο­φο­ρί­ες, οι διοι­κή­σεις των ακτο­πλοϊ­κών εται­ρειών, οι οποί­ες στα πε­ρισ­σό­τε­ρα πλοία τους ήδη χρη­σι­μο­ποιούν το νέο καύ­σι­μο πριν από τη νέα χρο­νιά, δεν απο­κλεί­ουν μία πι­θα­νή αύ­ξη­ση της τιμής τού ακτο­πλοϊ­κού ει­σι­τη­ρί­ου από 7 έως 10% το αμέ­σως προ­σε­χές διά­στη­μα.

Ωστό­σο, πα­ρά­γο­ντες του κλά­δου τό­νι­ζαν -από την άλλη πλευ­ρά- ότι οι ακτο­πλοϊ­κές δεν θα μπο­ρού­σαν να με­τα­κυ­λή­σουν και όλο το κό­στος από την επι­βά­ρυν­ση του νέου καυ­σί­μου στον επι­βά­τη ιδιαί­τε­ρα τη χει­με­ρι­νή πε­ρί­ο­δο που η κί­νη­ση είναι μειω­μέ­νη. Ως εκ τού­του μία αύ­ξη­ση στις τιμές των ει­σι­τη­ρί­ων, κατά πε­ρί­πτω­ση, από τις αμέ­σως επό­με­νες εβδο­μά­δες μπο­ρεί να κρι­θεί ανα­γκαία από τις διοι­κή­σεις των εται­ρειών προ­κει­μέ­νου να πε­ριο­ρι­σθεί η ζημιά, από τη χρήση του νέου καυ­σί­μου.

Στε­λέ­χη των ναυ­τι­λια­κών εται­ρειών μι­λώ­ντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ δή­λω­ναν ότι η τιμή ανά τόνο του νέου καυ­σί­μου 0,5% πε­ριε­κτι­κό­τη­τας σε θείο, σύμ­φω­να με τα δε­δο­μέ­να των τε­λευ­ταί­ων ημε­ρών και πριν από το κλεί­σι­μο της χρο­νιάς, ήταν κοντά στα 575 ευρώ ο τόνος όταν το αντί­στοι­χο καύ­σι­μο που έκαι­γαν μέχρι την 31/12/2019 τα πλοία (3,5% σε θείο) ήταν στα 450 ευρώ ο τόνος.

Κα­τα­γρά­φη­κε μία αύ­ξη­ση πάνω από 25%. Οι ακτο­πλό­οι προ­κει­μέ­νου να κα­λυ­φθεί το λει­τουρ­γι­κό κό­στος από τη νέα χρήση του ναυ­τι­λια­κού καυ­σί­μου χωρίς μία πι­θα­νή αύ­ξη­ση στην τιμή των ει­σι­τη­ρί­ων, είχαν ζη­τή­σει πα­λαιό­τε­ρα από την πο­λι­τι­κή ηγε­σία του υπουρ­γεί­ου Ναυ­τι­λί­ας μεί­ω­ση των συ­ντε­λε­στών ΦΠΑ.

Πηγές από το υπουρ­γείο Ναυ­τι­λί­ας ανέ­φε­ραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι ο αρ­μό­διος υπουρ­γός Ναυ­τι­λί­ας, Γιάν­νης Πλα­κιω­τά­κης έχει θέσει το θέμα της επι­βά­ρυν­σης του κό­στους των ναυ­τι­λια­κών καυ­σί­μων στο υπουρ­γείο Οι­κο­νο­μι­κών. Το θέμα, σύμ­φω­να με τις ίδιες πηγές, είναι υπό εξέ­τα­ση καθώς υπάρ­χει εν­δοια­σμός ως προς το γε­γο­νός ότι αν παρ­θεί μία από­φα­ση για μεί­ω­ση του ΦΠΑ στην ακτο­πλο­ΐα θα πρέ­πει να υπάρ­ξει συ­νο­λι­κά για όλες τις με­τα­φο­ρές κάτι που θα αυ­ξή­σει το συ­γκε­κρι­μέ­νο κό­στος.

Ση­μειώ­νε­ται ότι οι εται­ρεί­ες με τη εφαρ­μο­γή του νέου κα­νο­νι­σμού στα ναυ­τι­λια­κά καύ­σι­μα έχουν τη δυ­να­τό­τη­τα να χρη­σι­μο­ποιούν και πα­λαιού τύπου καύ­σι­μα (3,5%, η 1,5% σε θείο) αρκεί να έχουν εγκα­τα­στή­σει συ­στή­μα­τα που θα τα κα­θα­ρί­ζουν (scrubbers).

Η το­πο­θέ­τη­ση Scrubbers,θα επι­τρέ­ψει στο πλοίο μίας ναυ­τι­λια­κής εται­ρεί­ας να συ­νε­χί­σει να καίει καύ­σι­μο υψη­λής πε­ριε­κτι­κό­τη­τας σε θείο, ενώ πα­ράλ­λη­λα θα συμ­μορ­φώ­νε­ται με το νέο όριο του 0,5% που έχει θέσει ο ΙΜΟ. Ωστό­σο, η το­πο­θέ­τη­σή του έχει υψηλό και απα­γο­ρευ­τι­κό κό­στος για πολ­λούς καθώς αγ­γί­ζει για το κάθε πλοίο τα 5 εκατ. ευρώ πε­ρί­που.

Η πρώτη ακτο­πλοϊ­κή εται­ρεία η οποία σε όλα τα πλοία της έχει προ­χω­ρή­σει στην εγκα­τά­στα­ση συ­σκευών κα­θα­ρι­σμού καυ­σα­ε­ρί­ων (SCRUBBERS) και συμ­μορ­φώ­νε­ται στο νέο κα­νο­νι­σμό καυ­σί­μων είναι οι Μι­νω­ι­κές Γραμ­μές. Η δια­δι­κα­σία ολο­κλη­ρώ­θη­κε στα πλοία KNOSSOSPALACE, FESTOS PALACE και MYKONOS PALACE.

Σύ­ντο­μα και η Attica Group που δρα­στη­ριο­ποιεί­ται στην επι­βα­τη­γό ναυ­τι­λία σε Ελ­λά­δα και εξω­τε­ρι­κό μέσω των SUPERFAST FERRIES, BLUE STAR FERRIES, HELLENIC SEAWAYS και AFRICA MOROCCO LINK με συ­νο­λι­κά 31 πλοία ανα­μέ­νε­ται να προ­χω­ρή­σει στην το­πο­θέ­τη­ση (SCRUBBERS) σε κά­ποια από αυτά.

Σύμ­φω­να με πλη­ρο­φο­ρί­ες, η αρχή θα γίνει για οκτώ πλοία της εται­ρεί­ας που αυτή τη στιγ­μή δρα­στη­ριο­ποιού­νται στις γραμ­μές της Ιτα­λί­ας και των Κυ­κλά­δων και κά­νουν τα πε­ρισ­σό­τε­ρα μίλια κα­τα­να­λώ­νο­ντας πε­ρισ­σό­τε­ρο πε­τρέ­λαιο.

Τα πλοία αυτά ανα­μέ­νε­ται να οδη­γη­θούν στα­δια­κά σε ναυ­πη­γείο στη Μάλτα.

Σύμ­φω­να με στε­λέ­χη ναυ­τι­λια­κών εται­ρειών, δεν είναι σί­γου­ρη η από­σβε­ση για το­πο­θέ­τη­ση SCRUBBERS σε πλοία προ­χω­ρη­μέ­νης ηλι­κί­ας. Γι’ αυτό και πολ­λές ει­σηγ­μέ­νες ακτο­πλοϊ­κές εται­ρεί­ες, εκτε­θει­μέ­νες στις πιο ενερ­γο­βό­ρες γραμ­μές, αξιο­λο­γούν την προ­ο­πτι­κή υλο­ποί­η­σης προ­γραμ­μά­των αντι­κα­τά­στα­σης των πλοί­ων με χρη­μα­το­δό­τη­ση από την ΕΕ, αλλά και την υπο­γρα­φή πο­λυ­ε­τών συμ­βά­σε­ων για τις άγο­νες γραμ­μές.

Ανα­φο­ρι­κά με την κρουα­ζιε­ρό­πλοιο ναυ­τι­λία πολ­λές εται­ρεί­ες από τη χρήση του νέου τύπου καυ­σί­μου θα επι­βα­ρυν­θούν με επι­πλέ­ον κό­στος χρή­σης, κάτι που ανα­μέ­νε­ται και εδώ το κό­στος να με­τα­κυ­λι­στεί με­τα­ξύ του κα­τα­να­λω­τή και της εται­ρεί­ας.

πηγή newpost.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.