Ειδήσεις

Ηλεκτρονικά πλέον οι δηλώσεις για γονικές παροχές

Την ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων φόρου δωρεών-γονικών παροχών χρηματικών ποσών προαναγγέλλει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων με εγκύκλιο που απέστειλε πρόσφατα σε όλες τις ΔΟΥ της χώρας.

Επιπλέον, με την ίδια εγκύκλιο διευκρινίζεται ότι από δω και στο εξής κάθε δήλωση φόρου δωρεάς-γονικής παροχής θα υποβάλλεται και από τους δύο συμβαλλόμενους. Δηλαδή η δήλωση φόρου δωρεάς θα υποβάλλεται και από το δότη και από το δέκτη της δωρεάς, ενώ η δήλωση φόρου γονικής παροχής θα υποβάλλεται και από το γονέα και από το τέκνο.

Τι αλλάζει

Με την υπ’ αριθμόν Ε2001/2018 εγκύκλιο του διοικητή της ΑΑΔΕ Γ. Πιτσιλή, που υπεγράφη στις 28 Δεκεμβρίου 2018 κοινοποιήθηκαν στις ΔΟΥ, μεταξύ άλλων, οι διατάξεις του άρθρου 60 του πρόσφατα ψηφισθέντος νόμου 4583/2018, με τις οποίες προβλέπεται η κατάργηση της διαδικασίας της χειρόγραφης συμπλήρωσης και υποβολής στις ΔΟΥ έντυπων δηλώσεων φόρου δωρεάς-γονικής παροχής και ορίζεται ότι η διαδικασία αυτή θα καθοριστεί, πλέον, με απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ που θα προβλέπει την ηλεκτρονική υποβολή μέσω εφαρμογής του συστήματος ΤΑΧΙSnet.

Με βάση τα όσα διευκρινίζονται στην εγκύκλιο, οι διατάξεις του άρθρου 60 του ν. 4583/2018 τροποποιούν τις διατάξεις των άρθρων 85, 88 και 89 του Κώδικα Διατάξεων Φορολογίας Κληρονομιών, Δωρεών, Γονικών Παροχών, Προικών και Κερδών από Τυχερά Παίγνια, οι οποίες αφορούν την υποβολή των δηλώσεων φόρου δωρεών και γονικών παροχών.

Οι τροποποιήσεις αφορούν στην καθιέρωση της διαδικασίας ηλεκτρονικής υποβολής των δηλώσεων φόρου για χρηματικές δωρεές/γονικές παροχές μέσω μηχανογραφικής εφαρμογής του TAXISnet καθώς και στην καθιέρωση της υποχρέωσης υποβολής κάθε δήλωσης φόρου δωρεάς-γονικής παροχής και από τους δύο συμβαλλομένους, ανεξάρτητα αν για τη σύσταση αυτής συντάσσεται συμβολαιογραφικό έγγραφο.

Αυτόματη εκκαθάρισηΑξίζει να σημειωθεί ότι από τη στιγμή που θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά μέσω TAXISnet οι δηλώσεις φόρου δωρεάς-γονικής παροχής χρηματικών ποσών, οι αναλογούντες φόροι θα υπολογίζονται και θα εκκαθαρίζονται αυτόματα.

Πηγή: eleftherostypos.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου