ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Deloitte: Τι περιμένουν οι εκπρόσωποι του τουρισμού του 2023 – Η διάκριση της Ελλάδας

news room 1 λεπτό ανάγνωση
ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Το αυ­ξα­νό­με­νο κό­στος, η έλ­λει­ψη ει­δι­κευ­μέ­νου ερ­γα­τι­κού δυ­να­μι­κού, το υψηλό κό­στος προ­σω­πι­κού και η αύ­ξη­ση των επι­το­κί­ων απο­τε­λούν τους ση­μα­ντι­κό­τε­ρους κιν­δύ­νους που απει­λούν την ανά­πτυ­ξη του κλά­δου του Του­ρι­σμού και της Φι­λο­ξε­νί­ας. Αυτό δια­πι­στώ­νε­ται από την έρευ­να της Deloitte “European Hotel Industry Survey 2022” η οποία κα­τα­γρά­φει τις τά­σεις του κλά­δου Του­ρι­σμού και Φι­λο­ξε­νί­ας που δια­φαί­νο­νται στην Ευ­ρώ­πη για το 2023. Στην έρευ­να συμ­με­τεί­χαν πε­ρισ­σό­τε­ροι από 100 εκ­πρό­σω­ποι της ξε­νο­δο­χεια­κής βιο­μη­χα­νί­ας, με­τα­ξύ των οποί­ων ιδιο­κτή­τες ξε­νο­δο­χεια­κών επι­χει­ρή­σε­ων, operators, developers και επεν­δυ­τές.

Συ­νε­πεία των προ­κλή­σε­ων που αντι­με­τω­πί­ζουν οι κύ­ριοι παί­κτες του του­ρι­σμού στρέ­φο­νται πλέον προς μία πιο αμυ­ντι­κή και συ­ντη­ρη­τι­κή πο­λι­τι­κή, εστιά­ζο­ντας στη βελ­τί­ω­ση της από­δο­σης και στη δια­χεί­ρι­ση των τα­μεια­κών ροών τους.

Επι­προ­σθέ­τως, το 85% των ερω­τη­θέ­ντων ανα­φέ­ρει τη «δια­χεί­ρι­ση των πλη­θω­ρι­στι­κών πιέ­σε­ων» ως τη νού­με­ρο ένα προ­τε­ραιό­τη­τα στην ατζέ­ντα τους, ενώ η πρό­σλη­ψη του κα­τάλ­λη­λου προ­σω­πι­κού και το reskilling/upskilling στον κλάδο απα­σχο­λεί σο­βα­ρά το 63% των ερω­τη­θέ­ντων.

Πα­ράλ­λη­λα, η οι­κο­νο­μι­κή ύφεση, η αδυ­να­μία ανα­προ­σαρ­μο­γής των τιμών προς τα πάνω παρά τις έντο­νες πλη­θω­ρι­στι­κές πιέ­σεις, οι επι­πτώ­σεις της κλι­μα­τι­κής αλ­λα­γής καθώς και η έλ­λει­ψη συμ­μόρ­φω­σης με την ατζέ­ντα και τη στρα­τη­γι­κή βιώ­σι­μης ανά­πτυ­ξης θέ­τουν σε κίν­δυ­νο την άν­θι­ση του κλά­δου μέσα στο επό­με­νο διά­στη­μα (1-3 έτη).

Ξε­νο­δο­χεια­κές επεν­δύ­σεις – Τop 10 πό­λε­ων

Σε ό, τι αφορά τις ξε­νο­δο­χεια­κές επεν­δύ­σεις, δια­μορ­φώ­νε­ται ένα Top 10 ευ­ρω­παϊ­κών πό­λε­ων που απο­τε­λούν ελ­κυ­στι­κούς προ­ο­ρι­σμούς για ξε­νο­δο­χεια­κές επεν­δύ­σεις. Η Αθήνα κα­τα­λαμ­βά­νει την 9η θέση με­τα­ξύ των δέκα πιο ελ­κυ­στι­κών πό­λε­ων για ξε­νο­δο­χεια­κές επεν­δύ­σεις ενώ το Άμ­στερ­νταμ πα­ρα­μέ­νει στην 1η θέση ως η πιο ελ­κυ­στι­κή ευ­ρω­παϊ­κή πόλη για ξε­νο­δο­χεια­κές επεν­δύ­σεις το 2023, με τη Λι­σα­βό­να να περνά στη δεύ­τε­ρη θέση και το Λον­δί­νο να πέ­φτει στην τρίτη θέση.

Σχε­τι­κά με τις κα­τη­γο­ρί­ες επεν­δύ­σε­ων, φαί­νε­ται ότι τα ξε­νο­δο­χεία απο­τε­λούν πιο ελ­κυ­στι­κή επεν­δυ­τι­κή ευ­και­ρία συ­γκρι­τι­κά με τα εξυ­πη­ρε­τού­με­να δια­με­ρί­σμα­τα (serviced apartments). Ως πηγές χρη­μα­το­δό­τη­σης των επεν­δύ­σε­ων αυτών, το 27% των ερω­τη­θέ­ντων εκτι­μά ότι τα ίδια κε­φά­λαια (private equity) θα πα­ρα­μεί­νουν η κύρια πηγή με­το­χι­κού κε­φα­λαί­ου για εξα­γο­ρές ξε­νο­δο­χεί­ων στην Ευ­ρώ­πη το 2023.

Από την άλλη πλευ­ρά, οι εναλ­λα­κτι­κοί δα­νει­στές (alternative lenders) απο­τε­λούν την πιο κοινή πηγή χρη­μα­το­δό­τη­σης χρέ­ους (debt financing) στην ευ­ρω­παϊ­κή ξε­νο­δο­χεια­κή αγορά για το 2023, ενώ όλες οι άλλες πηγές έχουν χάσει τη δυ­να­μι­κή τους συ­γκρι­τι­κά με ένα χρόνο πριν, με εξαί­ρε­ση την πα­ρα­δο­σια­κή χρη­μα­το­δό­τη­ση χρέ­ους (traditional debt financing) και τα κρα­τι­κά επεν­δυ­τι­κά τα­μεία (sovereign wealth funds).

Επι­πλέ­ον, τα 2/3 πε­ρί­που των ερω­τη­θέ­ντων (62%) ανα­μέ­νουν ότι το επεν­δυ­τι­κό εν­δια­φέ­ρον στον ευ­ρω­παϊ­κό ξε­νο­δο­χεια­κό κλάδο θα προ­έλ­θει κυ­ρί­ως από την Ευ­ρώ­πη, λι­γό­τε­ρο από το Ηνω­μέ­νο Βα­σί­λειο, ενώ αυ­ξη­μέ­νο εν­δια­φέ­ρον σε επεν­δύ­σεις εμ­φα­νί­ζε­ται αυτή τη στιγ­μή από τη Βό­ρεια Αμε­ρι­κή, τη Μέση Ανα­το­λή και τη Βό­ρεια Αφρι­κή σε σύ­γκρι­ση με το 2021.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τις ευ­ρω­παϊ­κές προ­ο­πτι­κές και τον επεν­δυ­τι­κό κύκλο, εκτι­μά­ται ότι το Ηνω­μέ­νο Βα­σί­λειο (37%), η Γερ­μα­νία (29%) και η Ιρ­λαν­δία (28%) βρί­σκο­νται σε πτω­τι­κή τάση ως ξε­νο­δο­χεια­κοί επεν­δυ­τι­κοί προ­ο­ρι­σμοί, ενώ η Ελ­λά­δα (31%) η Ισπα­νία (33%) και η Πορ­το­γα­λία (33%) σε ανο­δι­κή πο­ρεία.

Ο Βα­σί­λης Κα­φά­τος, Partner, Clients & Industries Leader και Tourism & Hospitality Sector Leader στην Deloitte δή­λω­σε σχε­τι­κά με την έρευ­να, αλλά και για τον ελ­λη­νι­κό του­ρι­σμό τα εξής: «Υπάρ­χει έντο­νο επεν­δυ­τι­κό εν­δια­φέ­ρον από το εξω­τε­ρι­κό για τον ελ­λη­νι­κό του­ρι­στι­κό κλάδο, τόσο από με­γά­λα funds όσο και από εδραιω­μέ­νες ξε­νο­δο­χεια­κές αλυ­σί­δες. Πιο συ­γκε­κρι­μέ­να, το με­γα­λύ­τε­ρο εν­δια­φέ­ρον πα­ρου­σιά­ζε­ται στη δη­μιουρ­γία ή/και ανα­κα­τα­σκευή πο­λυ­τε­λών θε­ρέ­τρων και boutique ξε­νο­δο­χεί­ων πόλης υψη­λού επι­πέ­δου τόσο σε εδραιω­μέ­νους του­ρι­στι­κούς προ­ο­ρι­σμούς όσο και σε ανερ­χό­με­νους που εμ­φα­νί­ζουν ση­μα­ντι­κές ανα­πτυ­ξια­κές προ­ο­πτι­κές».

 

Πηγή ΟΤ

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.