Πορεία μετά… μουσικής χθες το μεσημέρι στο κέντρο της πόλης. Μαθητές του Μουσικού Σχολείου Ρόδου, με «όπλα» τους τα ταμπούρλα, τις κιθάρες και τα φλάουτα, συμμετείχαν στην πανελλήνια κινητοποίηση των μουσικών σχολείων ζητώντας την ικανοποίηση των πάγιων αιτημάτων τους στα τελευταία χρόνια.
«Η κινητοποίηση αυτή γίνεται πανελλήνια για κοινούς λόγους. Πέρα από τα τέσσερα κοινά αιτήματα, υπάρχουν και τέσσερα που αφορούν το δικό μας σχολείο στη Ρόδο. Συμμετείχαμε λοιπόν στις κινητοποιήσεις για να κάνουμε γνωστά τα αιτήματά μας και να ζητήσουμε λύσεις», δήλωσε η εκπρόσωπος των Μαθητών του Μουσικού Σχολείου, Μαρία-Νεφέλη Διακογεωργίου.
Αντιπροσωπεία μαθητών επέδωσε ψήφισμα με τα αιτήματά τους στην εντεταλμένη περιφερειακή σύμβουλο Παιδείας, κα Χαρούλα Γιασιράνη και στον Αντιδήμαρχο Παιδείας, κ. Γιάννη Κορωναίο.
Η κ. Γιασιράνη υποδεχόμενη τους μαθητές και τις μαθήτριες δήλωσε ότι επισκέπτεται συχνά το Μουσικό Σχολείο και ότι παρακολουθεί τις εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται εκεί. Συνεχάρη τα παιδιά για την ωριμότητα με την οποία διεκδικούν λύσεις στα προβλήματα του σχολείου τους και είπε ότι είναι δεδομένη η στήριξη της Περιφέρειας στις προσπάθειές τους. Τους ενημέρωσε ότι η ΠΝΑΙ έχει εξασφαλίσει συνολικά 8 εκατομμύρια ευρώ για τη συντήρηση και τις επισκευές των σχολείων σε Δωδεκάνησα και Κυκλάδες.
Ο κ. Κορωναίος είπε ότι το μουσικό σχολείο της Ρόδου είναι γνωστό για την ποιότητά του και δήλωσε ότι θα ενημερωθεί ο δήμαρχος, ο οποίος απουσίαζε σε συνέδριο της ΚΕΔΕ στα Γιάννενα, για τα αιτήματα, ώστε να παρέμβει κεντρικά για την ικανοποίησή τους. Τέλος ο αντιδήμαρχος, πρότεινε να οργανωθεί στο τέλος της χρονιάς μία συναυλία κοινωνικού χαρακτήρα από το μουσικό σχολείο με τη συμμετοχή ενδεχομένως και άλλων σχολείων της Ρόδου.
Μιλώντας στη «δημοκρατική», ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Μουσικού Σχολείου Ρόδου, κ. Αναστάσιος Κοντάκος δήλωσε ότι παρόλο που τα μουσικά σχολεία αποτελούν τα στολίδια της δημόσιας εκπαίδευσης, παρατηρείται διαχρονικά ένα φθίνον ενδιαφέρον από την πλευρά της πολιτείας για την υποστήριξη αυτού του υποδειγματικού θεσμού σχετικά με τις κινητοποιήσεις των μαθητών.
Αναλυτικά ο κ. Κοντάκος ανέφερε: «Τα Μουσικά Σχολεία αποτελούν πραγματικά πρότυπους εκπαιδευτικούς οργανισμούς. Στολίδια της δημόσιας εκπαίδευσης. Συνδυάζουν όλα αυτά τα στοιχεία που συνθέτουν μια ποιοτική, σύγχρονη και κοινωνικά επωφελή εκπαιδευτική λειτουργία. Χωρίς να παραμελούν την ατομική, κοινωνική και ακαδημαϊκή στόχευση της εκπαίδευσης, αναπτύσσουν μουσικές ικανότητες και καλλιεργούν δημιουργικές δεξιότητες στις/τους μαθήτριες και αυτά στο πλαίσιο ενός δημόσιου σχολείου.
Δυστυχώς παρατηρείται διαχρονικά ένα φθίνον ενδιαφέρον από την πλευρά της πολιτείας για την υποστήριξη αυτού του υποδειγματικού θεσμού. Για παράδειγμα, σε θεσμικό επίπεδο δεν υλοποιείται η πρόβλεψη για διενέργεια εξεταστικών διαδικασιών πιστοποίησης μουσικής ειδίκευσης για απόφοιτες/ους μαθήτριες/τές, όπως επίσης, παρότι τα Μουσικά Σχολεία λειτουργούν ως διευρυμένου ωραρίου εξαιτίας των επιπλέον μουσικών μαθημάτων, η πρόβλεψη για σίτιση δεν επαρκεί για όλο το μαθητικό πληθυσμό και για όλη τη σχολική χρονιά. Επιπλέον η πρόσληψη του απαραίτητου μουσικού διδακτικού προσωπικού είτε δεν γίνεται καθόλου είτε με μεγάλη καθυστέρηση. Επιπροσθέτως, το αυξανόμενο ενδιαφέρον των οικογενειών να εγγραφούν τα παιδιά τους σε ένα τόσο ξεχωριστό σχολείο, οδηγεί τις σχολικές μονάδες στα όρια τους ως προς τις δυνατότητες στέγασης τους.
Αυτά τα αναφέρω ενδεικτικά και εκφράζοντας όλα τα μέλη του Συλλόγου, ευελπιστούμε δε ότι μέσα και από τις σημερινές κινητοποιήσεις, οι αρμόδιοι φορείς να ευαισθητοποιηθούν και να φροντίσουν για την άμεση επίλυση των προβλημάτων που ταλαιπωρούν, παιδιά, εκπαιδευτικούς και οικογένειες. Τέλος, θέλουμε να καλέσουμε κάθε ενδιαφερόμενο/η να ενημερωθεί για τη σπουδαία λειτουργία που επιτελούν τα μουσικά σχολεία και να τα στηρίξουν τόσο υλικά όσο και πολιτικά».
Τα αιτήματα όπως αναφέρονται στο ψήφισμα του Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων:
Απαιτούμε να αναληφθούν όλες οι απαιτούμενες πρωτοβουλίες και η πολιτεία να επιτελέσει το έργο της προβαίνοντας άμεσα στις κατά το νόμο απαιτούμενες ενέργειες για:
• Την ενεργοποίηση των διατάξεων πιστοποίησης μουσικών ειδικοτήτων για τους/τις απόφοιτους/ες Μουσικών Σχολείων, όπως προβλέπεται από τον ιδρυτικό νόμο τους.
• Την επαρκή και έγκαιρη στελέχωση των Μουσικών Σχολείων με διδακτικό προσωπικό όλων των ειδικοτήτων.
• Την κάλυψη των κενών μουσικών διδακτικών ωρών.
• Την εξασφάλιση της σίτισης όλων των παιδιών για όλη τη σχολική χρονιά.
• Την αντιμετώπιση των επειγουσών ελλείψεων σχολικής στέγης και της ανάλογης υλικοτεχνικής υποδομής.
Για το ΔΣ: Ο Πρόεδρος: Καθηγητής Αναστάσιος Κοντάκος.
Η Γραμματέας
Μαρία Ζαγορά

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ