Ειδήσεις

SETE Intelligence: Έρχονται Ελλάδα, μένουν και ξοδεύουν λιγότερο

Τους λόγους που οδήγησαν στο φετινό “χάσμα” ανάμεσα στα έσοδα από τον Τουρισμό και τις αφίξεις τουριστών αναλύει στο τελευταίο του στατιστικό δελτίο το Ινστιτούτο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (SETE Intelligence) μετά και τα πρόσφατα στοιχεία για τις εισπράξεις του εννεαμήνου, κατά το οποίο σημείωσαν μείωση 5,5% σε σύγκριση με το 2015, φτάνοντας τα 12,08 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με την ανάλυση του  SETE Intelligence, η αιτία της πτώσης θα πρέπει να αναζητηθεί στη  μεγάλη περικοπή των ημερών που οι τουρίστες μένουν στην Ελλάδα για διακοπές, αλλά και στα πόσα ξοδεύουν κατά την παραμονή τους. Πιο συγκεκριμένα, την τελευταία δεκαετία η μέση διάρκεια παραμονής έχει μειωθεί κατά 26% (από 10,7 σε 7,8 ημέρες πλέον), με τη μέση κατά κεφαλήν δαπάνη (ΜKΔ)  να είναι μικρότερη κατά 22% (από 746 ευρώ σε 580 ευρώ). Φέτος (Ιαν- Σεπ) η μείωση της μέσης δαπάνης ανά ταξίδι αγγίζει το 9,3%.
Τουρισμός: Έρχονται Ελλάδα, μένουν και ξοδεύουν λιγότερο
Οι “περικοπές” στις δαπάνες των τουριστών φαίνεται μάλιστα να ήταν ακόμη πιο έντονες φέτος, και λόγω του ανταγωνισμού σε σύγκριση με άλλους προορισμούς που οδήγησε σε χαμηλές τιμές πακέτων από τις ελληνικές τουριστικές επιχειρήσεις, αλλά και εξαιτίας της υψηλής φορολόγησης των τουριστικών υπηρεσιών στη χώρα μας, που οδήγησε σε συγκράτηση των εξόδων.

Όπως φαίνεται και στον πίνακα με τις ποσοστιαίες μεταβολές της ΜΚΔ της Ελλάδας και ανταγωνιστριών χωρών για την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουνίου, καθώς και τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο 2016 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2015, προκύπτει γενικευμένη μείωση της μέσης δαπάνης την οποία ακολουθεί και η Ελλάδα έως και τον Ιούνιο. Τον Ιούλιο δε και τον Αύγουστο φαίνεται πως η μείωση στις άλλες χώρες περιορίζεται, ενώ στην Ελλάδα αυξάνεται. Η αύξηση αυτή πιθανώς οφείλεται και στις προσφορές της τελευταίας στιγμής και εκτιμάται πως αν η μείωση της ΜΚΔ στην Ελλάδα τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο είχε περιοριστεί στα επίπεδα του ανταγωνισμού, τότε τα έσοδα των μηνών αυτών θα ήταν αυξημένα κατά 500 έως 550 εκατ. ευρώ, δηλαδή δεν θα είχε υπάρξει μείωση εσόδων σε σχέση με πέρσι.
ανταγωνιστες
Η απόκλιση της πορείας των αφίξεων και των εσόδων, βάσει της Έρευνας Συνόρων της Τράπεζας της Ελλάδος, ανακόπηκε λίγο τον Σεπτέμβριο, αν και η μέση κατά κεφαλήν δαπάνη παρέμεινε σημαντικά μειωμένη σε σχέση με πέρσι. Συγκεκριμένα, το Σεπτέμβριο οι αφίξεις αυξήθηκαν κατά 13,7% ενώ οι εισπράξεις κατά μόλις 2,3%.

Μια ακόμη σημαντική παράμετρος που δείχνει να εξηγεί τη φετινή “τρύπα” στα έσοδα (εκτιμάται πως  θα κυμανθούν στα ίδια επίπεδα με πέρσι- κοντά στα 14 δισ. ευρώ- παρά τις ένα εκατ. περισσότερες αφίξεις) είναι το μειωμένο budget για διακοπές από τις τρεις βασικές για την Ελλάδα τουριστικές αγορές: Γερμανία, Μεγάλη Βρετανία και Γαλλία.
βασικες αγορες
Η Έρευνα Συνόρων της Τράπεζας της Ελλάδος από την οποία προκύπτουν οι εκτιμήσεις ταξιδιωτικών εσόδων και αφίξεων βασίζεται σε ερωτηματολόγια σε επισκέπτες της χώρας, που καλούνται να δηλώσουν τί ξόδεψαν συνολικά στο ταξίδι τους, χωρίς να ξεχωρίζεται αν κάποιο μέρος της δαπάνης τους δεν δηλώθηκε από τις επιχειρήσεις στην εφορία, γεγονός που καταρρίπτει το επιχείρημα ότι τα έσοδα από τον τουρισμό μειώθηκαν λόγω φοροδιαφυγής.

Το γενικό συμπέρασμα για την πορεία της φετινής σεζόν θα βγει μετά και τα στοιχεία για τα έσοδα του Οκτωβρίου. Πάντως, σε επίπεδο αφίξεων, τα περιφερειακά αεροδρόμια κατέγραψαν αύξηση 30,8% και της Αθήνας 13,5%, ενώ για το διάστημα Ιανουαρίου-Οκτωβρίου οι αντίστοιχες μεταβολές είναι +9,0% και +8,3%. Το αν και οι εισπράξεις θα εμφανίσουν θετικό πρόσημο, βελτιώνοντας την εικόνα της χρονιάς, μένει να ιδωθεί.

Βασιλική Κουρλιμπίνη-capital.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου