Αισιόδοξος για την στελέχωση των τεχνικών υπηρεσιών της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, εμφανίσθηκε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χτες, ο περιφερειάρχης κ. Γιώργος Χατζημάρκος.
Ειδικότερα, τόνισε τα εξής: «Την περασμένη εβδομάδα είχαμε μια ευρεία σύσκεψη στο Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης για την πορεία υλοποίησης του περιφερειακού προγράμματος ΕΣΠΑ 2014-2020 (των ευρωπαϊκών πόρων της ΠΝΑΙ.
Αυτό έχει να κάνει με ένα εθνικό στοίχημα σχετικά με το αν η χώρα μας, μπορέσει να απορροφήσει όλο το ποσό των 21 δις ευρώ. Να σας πω ότι σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, η χώρα συνολικά έχει απορρόφηση της τάξης του 26%. Η ΠΝΑΙ έχει απορροφητικότητα της τάξης του 31%. Από αυτή την άποψη, ως πρώτη εικόνα κάποιος μπορεί να πει ότι τα έχουμε καταφέρει καλύτερα. Εμείς δεν είμαστε ικανοποιημένοι, διότι αυτό έρχεται ως αποτέλεσμα ‘ανθρωποθυσιών’ που στοιχίζουν πάρα πολύ στο στελεχιακό μας δυναμικό. Δηλαδή, έχουμε μια περιφέρεια στην χώρα, η οποία είναι ο μοναδικός φορέας στην περιοχή ευθύνης της που υλοποιεί, δημοπρατεί, χρηματοδοτεί, επιβλέπει, παραδίδει, έργα του ΕΣΠΑ, τομεακών προγραμμάτων, του ΠΔΕ, του αναπτυξιακού νόμου, του Φιλόδημου 1&2 κ.λπ. για άλλους φορείς. Επιτέλους, όμως, κάποτε πρέπει να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα αφού η ΠΝΑΙ είναι η μοναδική που κρατάει όρθιο ολόκληρο το τεχνικό πρόγραμμα όλων των Δήμων, νησιών σε όλο το Ν.Αιγαίο. Η τεχνική μας υπηρεσία όμως, είναι υποστελεχωμένη: 17 άτομα στις Κυκλάδες και 22 στα Δωδεκάνησα, είναι σαφές πως δεν μπορούμε άλλο να συνεχίσουμε έτσι. Αυτό που γίνεται στην ΠΝΑΙ είναι ένα θαύμα και οφείλεται στους ανθρώπους που σηκώνουν πάνω τους αδιανόητο βάρος. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο.
Ο περιφερειάρχης, εξέφρασε πάντως την αισιοδοξία του πως θα εισακουστεί το αίτημά του από τον ΥΠΕΣ για την στελέχωση των τεχνικών υπηρεσιών, σε συνδυασμό με τον νέο οργανισμό (στο διοικητικό σχήμα).

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ WORLD TRAVEL MARKET
Αναφερόμενος στην συμμετοχή της ΠΝΑΙ στην διεθνή τουριστική έκθεση «WORLD TRAVELMARKET» και με αφορμή την κατάρρευση της Thomas Cook, ο κ. Χατζημάρκος δήλωσε τα εξής: «Την Δευτέρα ξεκινάει στο Λονδίνο η μεγάλη διεθνής τουριστική έκθεση WORLD TRAVEL MARKET που είναι πολύ σημαντική. Τα νησιά μας έχουν την δυνατότητα να είναι εκεί και να έχουν παρουσία. Όλο το απαραίτητο promo θα γίνει εκεί ενώ παράλληλα θα κάνουμε και τις συναντήσεις που απαιτούνται με αφορμή την κατάρρευση της Thomas Cook. Ένας αριθμός εταιρειών έχει ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον για να καλύψει τα κενά στο πτητικό έργο και στο μερίδιο αγοράς (εκεί όπου κατέρρευσε). Θα κάνουμε επαφές με εταιρείες που κάνουν τα δικά τους σχέδια, ώστε να καλύψουν το κενό το 2020. Τα πρώτα στοιχεία που έχουμε είναι ότι υπάρχει ισχυρό ενδιαφέρον για το πτητικό έργο. Εμείς θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να συνδράμουμε στην αποκατάσταση του πτητικού έργου –κυρίως σε Ρόδο και Κω. Τα μηνύματα είναι θετικά για την επόμενη σεζόν και είναι στο χέρι μας, να πάμε καλά…» ανέφερε, διαβεβαιώνοντας πως υπάρχει υψηλή ζήτηση.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΦΥΡΑ
ΚΡΕΜΑΣΤΗΣ
Ο κ. Χατζημάρκος, σχολίασε και την πρόσφατη απόφαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΠΠ) Περιφερειακής Ενότητας Δωδεκανήσου, να κλείσει την ιρλανδική διάβαση στον Κρεμαστενό ποταμό για τη διάρκεια του χειμώνα μετά από απόφαση της Περιφέρειας, προκειμένου να προστατευτούν οχήματα και οδηγοί από ενδεχόμενη πλημμύρα. Η απόφαση ελήφθη κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του ΣΟΠΠ και την ανακοίνωσε ο χωρικός αντιπεριφερειάρχης Χρήστος Ευστρατίου ο οποίος και προήδρευσε της συνεδρίασης.
Σύμφωνα με όσα έκανε γνωστά, οι τεχνικές υπηρεσίες της ΠΝΑι, έκριναν επιτακτική την ανάγκη να αποκλειστεί η διάβαση με σκοπό την προστασία των διερχόμενων οχημάτων και των οδηγών τους καθώς τους χειμερινούς μήνες ο Κρεμαστενός ποταμός κατεβάζει μεγάλο όγκο όμβριων υδάτων. Όπως έγινε γνωστό, η παράκαμψη θα εκτελείται μέσω της παρόχθιας οδού σύμφωνα με σχετική μελέτη των τεχνικών υπηρεσιών της Περιφέρειας μετά και τη σύμφωνη γνώμη της τροχαίας Ρόδου.
Όπως δήλωσε ο περιφερειάρχης: «Νομίζω ότι είναι μια πάρα σωστή απόφαση και ήταν καιρός να παρθεί. Δεν υπάρχει λόγος να τίθενται σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, μόνο και μόνο γιατί υπάρχει ένα… ‘κλίμα’ στην συζήτηση του θέματος, όποτε γίνεται. Τα μέλη αυτού του ΣΟΠΠ έλαβαν αυτή την απόφαση, διότι κάποιοι που είναι και ένστολοι, αισθάνθηκαν ότι βρίσκονται μέσα σε ένα πιο υγιές περιβάλλον για να αποφασίσουν. Κι αυτό το λέω διότι έχει αξία και σημασία το πώς διαμορφώνεται αυτό το περιβάλλον».
Ο κ. Χατζημάρκος μίλησε επίσης για το έργο και για την μεγάλη συζήτηση της Γέφυρας Κρεμαστής: «Ανοίγει λοιπόν και πάλι η συζήτηση: θα γίνει ποτέ καμία γέφυρα εκεί; Σε ό,τι αφορά στο ερώτημα αυτό λέω το εξής: Όσοι θέλουν να λύσουν τις πολιτικές τους διαφορές μαζί μας, να αναλάβουν την ευθύνη να το κάνουν, χωρίς να δηλητηριάζουν μια ολόκληρη κοινωνία και χωρίς να πατάνε πάνω σε κίνδυνο ανθρώπινων ζωών. Στην δική μας θητεία, η προστασία της ανθρώπινης ζωής ήταν και παραμένει οδηγός –με τα μέσα που έχουμε. Να μάθουν πώς λύνονται οι πολιτικές διαφορές αλλά πρέπει να κοιτάς και το… βιογραφικό σου. Ποιος είσαι και τι έχεις κάνει για το συγκεκριμένο θέμα και μέσα από ποιον φορέα έρχεσαι για να κάνεις την κριτική σου… Θα έπρεπε κάποιοι να κρύβονται και να ντρέπονται γι αυτό. Η ΠΝΑΙ για την μελέτη της Γέφυρας Κρεμαστής, έχει δαπανήσει μηδέν ευρώ!
Την έχουμε λάβει την μελέτη αλλά οι συγκεκριμένοι που διακινούν το ψεύδος, την συκοφαντία, το δηλητήριο μαζί με τα πληρωμένα παπαγαλάκια τους, θέλουν να ΜΗΝ το αναφέρουν ποτέ. Επειδή αυτή η Περιφερειακή Αρχή, έχει αναθέσει την μελέτη σε κρατικό και όχι σε ιδιωτικό φορέα», είπε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στην ‘ΕΓΝΑΤΊΑ’ η οποία άλλαξε διοίκηση και βρίσκεται στην φάση της αποτύπωσης όλων των εκκρεμοτήτων. Διαβεβαίωσε πάντως, ότι θα γίνουν παρεμβάσεις ώστε να υπάρχει ασφαλής διέλευση.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ