Ειδήσεις

Προκαταρκτική εξέταση για την υποβολή μη έγκυρων δικαιολογητικών για την ανάθεση 5 έργων

Ξεκίνησε στο Πταισματοδικείο Ρόδου, με την λήψη καταθέσεων από τους μάρτυρες κατηγορίας και συνεχίζεται με την λήψη κατάθεσης από τον καταγγελλόμενο μηχανικό δημοσίων έργων, η προκαταρκτική εξέταση, που προκάλεσε έγγραφο του δημάρχου Ρόδου κ. Φώτη Χατζηδιάκου και του αναπληρωτή προϊσταμένου της Διεύθυνσης Τεχνικών Εργων και Υποδομών του Δήμου Ρόδου κ. Αλέξανδρου Μπεκιάρη, για την υποβολή μη έγκυρων δικαιολογητικών για την ανάθεση 5 έργων από ετερόρρυθμη εργοληπτική εταιρεία της Ρόδου.
Όπως έγραψε η «δημοκρατική» μη έγκυρα δικαιολογητικά έχουν προσκομιστεί από την εργοληπτική εταιρεία για τα ακόλουθα έργα:
-Κατασκευή πεζοδρομίων από ιρλανδική διάβαση Κολυμπίων έως το ξενοδοχείο Λεβάντε.
-Συμπλήρωση και βελτίωση υφιστάμενων εγκαταστάσεων βιολογικού ΧΥΤΑ.
-Σύνδεση κλειστού γυμναστηρίου ΔΕ Καλλιθέας με το δίκτυο ακαθάρτων.
-Αποπεράτωση – διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου Μουσείου Μεσαναγρού.
-Κατασκευή τοιχίου για την αντιστήριξη πρανών στην ΔΚ Αγ. Ισιδώρου.
Θυμίζουμε ότι η Οικονομική Επιτροπή έχει προχωρήσει στην ανάκληση τριών αποφάσεων που έλαβε και με τις οποίες κατακυρώθηκαν διαγωνισμοί για την ανάθεση δημοσίων έργων στην ετερόρρυθμη εργοληπτική εταιρεία της Ρόδου, η οποία φέρεται να έκανε χρήση μη έγκυρων βεβαιώσεων.
Η Επιτροπή Διαγωνισμού, κατά τον έλεγχο των επικαιροποιημένων δικαιολογητικών, διαπίστωσε ότι οι υποβληθείσες από τον οριστικό μειοδότη των έργων ενημερότητες του ΕΦΚΑ ήταν μη έγκυρες.
Σημειώνεται ότι έχει ήδη διαταχθεί και η κατάπτωση των εγγυητικών επιστολών συμμετοχής του ΤΜΕΔΕ της εταιρίας υπέρ της αναθέτουσας αρχής.
Πιο συγκεκριμένα οι Επιτροπές Διαγωνισμών λαμβάνοντας υπόψη την ασφαλιστική ενημερότητα και την βεβαίωση περί μη απασχόλησης μηχανικών που μεταξύ των επικαιροποιημένων δικαιολογητικών για τρεις διαγωνισμούς που υπέβαλε η συμμετέχουσα εταιρεία διενήργησε δειγματοληπτικό έλεγχο στα προσκομισθέντα φωτοαντίγραφα για να εξακριβωθεί η ακρίβεια των στοιχείων για την ολοκλήρωση της διαδικασίας της υπογραφής συμφωνητικών.
Από την απάντηση της αρμόδιας υπηρεσίας προέκυψε ότι τα παραπάνω δύο δικαιολογητικά εκδόθηκαν για άλλο φορέα και δεν είναι έγκυρα, ώστε δεν είναι δυνατή η υπογραφή των συμβάσεων για τρία έργα. Στη συνέχεια και από τις Επιτροπές Διαγωνισμών και των δύο λοιπών έργων, επίσης διασταυρώθηκε η μη εγκυρότητα των προσκομισθέντων ίδιων δικαιολογητικών.
Στη συνέχεια αυτών έγινε έγκαιρη ενημέρωση για την αποφυγή οποιασδήποτε διοικητικής πράξης και ενημέρωση των μελών που συμμετείχαν σε δημοπρασία.
Ακολούθως ανακλήθηκε η πρόσκληση υποβολής εγγυητικής επιστολής και υπογραφής σύμβασης που είχε γίνει για το πρώτο έργο.
Η εργοληπτική εταιρεία υποστηρίζει ότι από παραδρομή υποβλήθηκαν τα συγκεκριμένα δικαιολογητικά ασφαλιστικής ενημερότητας και βεβαίωσης μη απασχόλησης μηχανικών, ότι αυτά δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και δεν πρέπει να ληφθούν υπόψη, αντικαθιστάμενα με άλλα που ως ορθά πλέον ταυτόχρονα στις 25-08-2017 κατέθεσε, υποστηρίζοντας ότι η αντικατάσταση τους είναι επιτρεπτή και χωρίς έννομες συνέπειες με επίκληση των διατάξεων των άρθρων 1 παρ. 1.β. του Ν. 4250/2014, 22 παρ.6 του Ν. 1599/1986 και 227 παρ. 2 του Π.Κ.
Η νομική υπηρεσία του Δήμου Ρόδου έχει γνωμοδοτήσει όμως ότι εφόσον διαπιστώθηκαν κατά τρόπο ομολογημένο ουσιαστικά και από την εταιρεία ότι τα πιο πάνω δικαιολογητικά κατά τις προθεσμίες του διαγωνισμού υποβλήθηκαν δεν ήταν έγκυρα, έστω από παραδρομή, ορθά επέρχονται εναντίον αυτής όλες οι συνέπειες.
Εκρινε επίσης ότι η πράξη μένει ατιμώρητη ποινικά, εφόσον ο υπαίτιος με ελεύθερη βούληση του ανακάλεσε με νέα έκθεση του και δεν έχει εκδοθεί ακόμη η τελειωτική, απόφαση ούτε επήλθε κάποια έννομη συνέπεια.
Ωστόσο εισηγήθηκε όλος ο σχετικός φάκελος της υπόθεσης να διαβιβασθεί στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Ρόδου προς έρευνα και έκδοση και του δικού της πορίσματος ως αρμόδιας Αρχής.
Την υπόθεση χειρίζεται ο δικηγόρος κ. Βασίλης Καταβενάκης.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου