ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Βασικά σημεία της ομιλίας του Ν. Σαντορινιού στη συζήτηση για την την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών

news room 1 λεπτό ανάγνωση
Σαντορινιός

Θέμα: «Το Νο­μο­σχέ­διο για την ανα­κε­φα­λαιο­ποί­η­ση έρ­χε­ται να αντι­με­τω­πί­σει ένα τρα­πε­ζι­κό σύ­στη­μα- κα­θρέ­φτη ενός φαύ­λου πο­λι­τι­κού συ­στή­μα­τος που έχει οι­κο­δο­μη­θεί από τη Με­τα­πο­λί­τευ­ση και μετά»

Πα­ρα­τί­θε­νται τα βα­σι­κά ση­μεία της ομι­λί­ας του Νε­κτά­ριου Σα­ντο­ρι­νιού βου­λευ­τή ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ Δω­δε­κα­νή­σου στην ολο­μέ­λεια με αφορ­μή την ψή­φι­ση του νόμου για την ανα­κε­φα­λαιο­ποί­η­ση των τρα­πε­ζών (31/10/2015). https://youtu.be/H8rJfNAsZDs

Ο Νε­κτά­ριος Σα­ντο­ρι­νιός στην ομι­λία του, χα­ρα­κτή­ρι­σε το Νο­μο­σχέ­διο για την ανα­κε­φα­λαιο­ποί­η­ση των τρα­πε­ζών, απα­ραί­τη­το για να μπο­ρέ­σει η χώρα να μπει σε τρο­χιά ανά­πτυ­ξης με στέ­ρε­ες βά­σεις και ως εγ­γύ­η­ση για την πα­ρα­γω­γι­κή ανα­συ­γκρό­τη­ση της χώρας.

Ανα­ζή­τη­σε ευ­θύ­νες στην πτέ­ρυ­γα της Αντι­πο­λί­τευ­σης για τα θα­λασ­σο­δά­νεια που δό­θη­καν χωρίς εγ­γυ­ή­σεις, για τα δά­νεια στα κα­νά­λια της δια­πλο­κής και τα αγύ­ρι­στα δά­νεια του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. Ακόμη ανα­ρω­τή­θη­κε για το τι έγινε με την ΑΤΕ και πως κα­τέ­λη­ξε η πε­ριου­σία του λαού να πα­ρα­δο­θεί, σε μια νύκτα, σε έναν υπερ­τρα­πε­ζί­τη και μά­λι­στα με ελά­χι­στα εκα­τομ­μύ­ρια.

Η απά­ντη­ση όμως σε όλα αυτά, όπως τό­νι­σε ο Νε­κτά­ριος Σα­ντο­ρι­νιός, είναι το γε­γο­νός ότι αυτό το τρα­πε­ζι­κό σύ­στη­μα, που χα­ρα­κτη­ρί­ζε­ται από ανα­ξιο­πι­στία, είναι το όραμα των προη­γού­με­νων κυ­βερ­νή­σε­ων για τις τρά­πε­ζες και την ανά­πτυ­ξη- δη­λα­δή η εξυ­πη­ρέ­τη­ση πε­λα­τών, κολ­λη­τών και κου­μπά­ρων.

Ανα­πτύσ­σο­ντας τους στό­χους της κυ­βέρ­νη­σης και του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ για τις τρά­πε­ζες, υπο­γράμ­μι­σε ότι δια­πνέ­ο­νται από μια εντε­λώς δια­φο­ρε­τι­κή αντί­λη­ψη: θέ­λου­με, είπε, ένα τρα­πε­ζι­κό σύ­στη­μα που δια­φο­ρο­ποιεί­ται από το νε­ο­φι­λε­λεύ­θε­ρο μο­ντέ­λο και στο­χεύ­ου­με στην απο­κα­τά­στα­ση της υγιούς λει­τουρ­γί­ας των τρα­πε­ζών, προ­κει­μέ­νου να μπο­ρέ­σουν να επι­τε­λέ­σουν ξανά τον ρόλο του «αι­μο­δό­τη» της οι­κο­νο­μί­ας προς όφε­λος της κοι­νω­νί­ας. Με το προ­τει­νό­με­νο νο­μο­σχέ­διο ει­σά­γε­ται η αξιο­λό­γη­ση των διοι­κή­σε­ων των τρα­πε­ζών και η συ­νε­χής λο­γο­δο­σία τους στην αρ­μό­δια επι­τρο­πή αξιο­λό­γη­σης.

Με­γά­λο μέρος της ομι­λί­ας του ο βου­λευ­τής Δω­δε­κα­νή­σου αφιέ­ρω­σε στο να πα­ρου­σιά­σει στοι­χεία για την ανά­γκη αυτής της ανα­κε­φα­λαιο­ποί­η­σης με δια­φο­ρε­τι­κό όμως πρό­ση­μο και φι­λο­σο­φία, έτσι ώστε, όπως τό­νι­σε, να είναι πραγ­μα­τι­κά η τε­λευ­ταία που θα απαι­τη­θεί στο δρόμο προς την ανά­καμ­ψη της ελ­λη­νι­κής οι­κο­νο­μί­ας.

Ο κό­σμος, όπως χα­ρα­κτη­ρι­στι­κά ανέ­φε­ρε, πρέ­πει σή­με­ρα να κα­τα­λά­βει ότι η ανά­γκη ανα­κε­φα­λαιο­ποί­η­σης των τρα­πε­ζών οφεί­λε­ται, βα­σι­κά, στο ότι οι προη­γού­με­νες προ­σπά­θειες ανα­κε­φα­λαιο­ποί­η­σης δεν αντι­με­τώ­πι­σαν τη γε­νε­σιουρ­γό αιτία αυτής, που δεν είναι άλλη από τα «κόκ­κι­να» δά­νεια. Σή­με­ρα, είπε, η Κυ­βέρ­νη­ση, πα­ράλ­λη­λα με την ανα­κε­φα­λαιο­ποί­η­ση των τρα­πε­ζών, έχει επι­λέ­ξει να προ­χω­ρή­σει και στη ρύθ­μι­ση των «κόκ­κι­νων», ταυ­τό­χρο­να και αυτό έχει με­γά­λη ση­μα­σία.

Ευ­θύ­νες για την τω­ρι­νή κα­τά­στα­ση της οι­κο­νο­μί­ας έχουν και οι ξένες και εγ­χώ­ριες νε­ο­φι­λε­λεύ­θε­ρες δυ­νά­μεις που προ­σπά­θη­σαν να απο­στα­θε­ρο­ποι­ή­σουν την Κυ­βέρ­νη­ση της Αρι­στε­ράς και να κά­νουν έτσι πράξη αυτό το όραμα που είχαν πάντα, την αρι­στε­ρή πα­ρέν­θε­ση.

Το ση­μα­ντι­κό­τε­ρο όμως επι­βα­ρυ­ντι­κό στοι­χείο για τα απο­τε­λέ­σμα­τα των ση­με­ρι­νών crash test των τρα­πε­ζών, έγκει­ται στην κα­κο­δια­χεί­ρι­ση των ίδιων. Είναι χα­ρα­κτη­ρι­στι­κό, είπε τέλος, ότι το Διε­θνές Νο­μι­σμα­τι­κό Τα­μείο σε πρό­σφα­τη έκ­θε­σή του ανα­φέ­ρει ότι η κα­κο­δια­χεί­ρι­ση των τρα­πε­ζών ίσως απο­τε­λεί την κυ­ριό­τε­ρη αιτία για τα προ­βλή­μα­τα του ελ­λη­νι­κού τρα­πε­ζι­κού συ­στή­μα­τος και ευ­ρύ­τε­ρα της ελ­λη­νι­κής οι­κο­νο­μί­ας.

Ακο­λου­θεί ολό­κλη­ρη η ομι­λία

Κυ­ρί­ες και κύ­ριοι συ­νά­δελ­φοι, το ση­με­ρι­νό νο­μο­σχέ­διο είναι απα­ραί­τη­το για να μπο­ρέ­σει η χώρα να μπει σε τρο­χιά ανά­πτυ­ξης με στέ­ρε­ες βά­σεις, με ένα υγιές τρα­πε­ζι­κό σύ­στη­μα το οποίο θα μπο­ρέ­σει να απο­τε­λέ­σει την εγ­γύ­η­ση για την πα­ρα­γω­γι­κή ανα­συ­γκρό­τη­ση της χώρας, ένα τρα­πε­ζι­κό σύ­στη­μα το οποίο θα έχει κε­φα­λαια­κή επάρ­κεια, αλλά -το κυ­ριό­τε­ρο- θα έχει σο­βα­ρά εχέγ­γυα αξιο­πι­στί­ας στο διε­θνές τρα­πε­ζι­κό πε­ρι­βάλ­λον.

Γιατί το νο­μο­σχέ­διο που συ­ζη­τά­με σή­με­ρα δεν αντι­με­τω­πί­ζει απλά το πρό­βλη­μα της κε­φα­λαια­κής επάρ­κειας, όπως προ­κύ­πτει από τα stress test που ανα­κοι­νώ­θη­καν. Προ­σπα­θεί να αντι­με­τω­πί­σει και το βα­θύ­τε­ρο πρό­βλη­μα του ελ­λη­νι­κού τρα­πε­ζι­κού συ­στή­μα­τος, όπως αυτό οι­κο­δο­μή­θη­κε από τη Με­τα­πο­λί­τευ­ση μέχρι και σή­με­ρα, ένα τρα­πε­ζι­κό σύ­στη­μα κα­θρέ­φτη ενός φαύ­λου πο­λι­τι­κού συ­στή­μα­τος, ένα τρα­πε­ζι­κό σύ­στη­μα που χα­ρα­κτη­ρί­ζε­ται από ανα­ξιο­πι­στία και έχει δο­μη­θεί στα πλαί­σια εξυ­πη­ρέ­τη­σης «ημε­τέ­ρων».

Γιατί πώς αλ­λιώς θα εξη­γή­σει κα­νείς τα θα­λασ­σο­δά­νεια που δό­θη­καν χωρίς εγ­γυ­ή­σεις, δά­νεια χωρίς επι­χει­ρη­μα­τι­κό πλάνο που πολ­λές φορές κα­τέ­λη­ξαν σε τρά­πε­ζες του εξω­τε­ρι­κού ως κα­τα­θέ­σεις; Ή μήπως κα­λύ­τε­ρα να θυ­μη­θού­με τα δά­νεια στα κα­νά­λια της δια­πλο­κής και τα αγύ­ρι­στα δά­νεια του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δη­μο­κρα­τί­ας;

Αλή­θεια, θα μας εξη­γή­σει κα­νείς τι έγινε με την Αγρο­τι­κή Τρά­πε­ζα και τα 5,5 δι­σε­κα­τομ­μύ­ρια που έχουν κα­τα­λή­ξει στον Ει­σαγ­γε­λέα; Πώς θα εξη­γή­σε­τε αλή­θεια στους αγρό­τες, που όψιμα θυ­μη­θή­κα­τε να υπε­ρα­σπι­στεί­τε, πως η πε­ριου­σία τους πα­ρα­δό­θη­κε μέσα σε μια νύκτα σε έναν υπερ­τρα­πε­ζί­τη και μά­λι­στα με ελά­χι­στα εκα­τομ­μύ­ρια, ενώ του­λά­χι­στον τα δυο τε­λευ­ταία χρό­νια λει­τουρ­γί­ας της είχε κο­στί­σει 5 δι­σε­κα­τομ­μύ­ρια στο Δη­μό­σιο;

Αλή­θεια, γι’ αυτό το ανα­ξιό­πι­στο και φαύλο σύ­στη­μα θα δώσει εξη­γή­σεις κα­νείς από τις κυ­βερ­νή­σεις του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δη­μο­κρα­τί­ας που το έφτια­ξαν και το συ­ντή­ρη­σαν επί δε­κα­ε­τί­ες; Γιατί αυτό το σύ­στη­μα είναι το δικό τους όραμα για τις τρά­πε­ζες και την ανά­πτυ­ξη: εξυ­πη­ρέ­τη­ση πε­λα­τών, κολ­λη­τών και κου­μπά­ρων.

Εμείς έχου­με μια άλλη αντί­λη­ψη για τις τρά­πε­ζες: ένα αξιό­πι­στο τρα­πε­ζι­κό σύ­στη­μα, ένα τρα­πε­ζι­κό σύ­στη­μα που δια­φο­ρο­ποιεί­ται από το νε­ο­φι­λε­λεύ­θε­ρο μο­ντέ­λο. Στο­χεύ­ου­με στην απο­κα­τά­στα­ση της υγιούς λει­τουρ­γί­ας των τρα­πε­ζών, προ­κει­μέ­νου να μπο­ρέ­σουν να επι­τε­λέ­σουν ξανά τον ρόλο του «αι­μο­δό­τη» της οι­κο­νο­μί­ας προς όφε­λος της κοι­νω­νί­ας. Στο­χεύ­ου­με σε ένα τρα­πε­ζι­κό σύ­στη­μα που θα στη­ρί­ξει την πραγ­μα­τι­κή πα­ρα­γω­γι­κή ανα­συ­γκρό­τη­ση της χώρας.

Πρέ­πει να απα­ντή­σου­με, όμως, σή­με­ρα πει­στι­κά -στους πο­λί­τες κυ­ρί­ως και όχι στην Αντι­πο­λί­τευ­ση- ποια είναι η ανά­γκη που μας οδη­γεί σε μια ακόμη ανα­κε­φα­λαιο­ποί­η­ση των τρα­πε­ζών, μετά από τις δυο προη­γού­με­νες απο­τυ­χη­μέ­νες τε­λι­κά. Ταυ­τό­χρο­να, πρέ­πει να εξη­γή­σου­με γιατί αυτή θα είναι η τε­λευ­ταία που θα απαι­τη­θεί στο δρόμο προς την ανά­καμ­ψη της ελ­λη­νι­κής οι­κο­νο­μί­ας.

Η ανά­γκη για την ανα­κε­φα­λαιο­ποί­η­ση, λοι­πόν, των τρα­πε­ζών σή­με­ρα οφεί­λε­ται, πρώ­τον, στο ότι οι προη­γού­με­νες προ­σπά­θειες ανα­κε­φα­λαιο­ποί­η­σης δεν αντι­με­τώ­πι­σαν τη γε­νε­σιουρ­γό αιτία αυτής, που δεν είναι άλλη από τα «κόκ­κι­να» δά­νεια. Ακού­σα­με ότι αυ­ξή­θη­κε ο ρυθ­μός κατά τη δική μας δια­κυ­βέρ­νη­ση, όμως είναι δε­δο­μέ­νο ότι το 2010 τα «κόκ­κι­να» δά­νεια βρί­σκο­νταν στο 10%, ενώ στο τέλος του 2014 βρί­σκο­νταν στο 40%. Και τα «κόκ­κι­να» δά­νεια δεν εκτο­ξεύ­τη­καν για άλλον λόγο πλην της κρί­σης, της ύφε­σης και της ανερ­γί­ας.

Σή­με­ρα η Κυ­βέρ­νη­ση, πα­ράλ­λη­λα με την ανα­κε­φα­λαιο­ποί­η­ση των τρα­πε­ζών, έχει επι­λέ­ξει να προ­χω­ρή­σει και στη ρύθ­μι­ση των «κόκ­κι­νων» δα­νεί­ων. Και όπως είπε και ο Υπουρ­γός πριν, είναι δύο ενέρ­γειες που γί­νο­νται πα­ράλ­λη­λα και θα ολο­κλη­ρω­θούν ταυ­τό­χρο­να και αυτό έχει με­γά­λη ση­μα­σία.

Επί­σης, οφεί­λε­ται στην επι­δεί­νω­ση της ελ­λη­νι­κής οι­κο­νο­μί­ας, η οποία δη­μιουρ­γή­θη­κε ως απο­τέ­λε­σμα της προ­σπά­θειας των ξένων και εγ­χώ­ριων νε­ο­φι­λε­λεύ­θε­ρων δυ­νά­με­ων να απο­στα­θε­ρο­ποι­ή­σουν την Κυ­βέρ­νη­ση της Αρι­στε­ράς και να κά­νουν έτσι πράξη αυτό το όραμα που είχαν πάντα, την αρι­στε­ρή πα­ρέν­θε­ση.

Έτσι, ακόμα και πριν από τις εκλο­γές του Ια­νουα­ρί­ου, ξε­κί­νη­σε μια πρω­το­φα­νής διαρ­ροή κα­τα­θέ­σε­ων, που υπο­κι­νή­θη­κε από την τότε Κυ­βέρ­νη­ση, από πρω­το­κλα­σά­τους Υπουρ­γούς και από με­γα­λο­στε­λέ­χη τρα­πε­ζών, οι οποί­οι δεν έχουν ελεγ­χθεί ποτέ. Είναι πρω­τά­κου­στο και ταυ­τό­χρο­να απα­ρά­δε­κτο Έλ­λη­νας Υπουρ­γός να λέει ότι θα βγά­λει τα λεφτά του από την Ελ­λά­δα, αν κερ­δί­σει ο ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ τις εκλο­γές και μά­λι­στα τώρα είναι και υπο­ψή­φιος Πρό­ε­δρος.

Έχω μαρ­τυ­ρί­ες απλών κα­τα­θε­τών που τους έπαιρ­ναν τη­λέ­φω­νο από τις τρά­πε­ζες για να βγά­λουν τα λεφτά τους πριν από τις εκλο­γές του Γε­νά­ρη. Και είναι εν­δει­κτι­κό ότι από τα 49 δι­σε­κα­τομ­μύ­ρια που τε­λι­κά έφυ­γαν τον τε­λευ­ταίο χρόνο, τα 13 από αυτά, το ένα τρίτο δη­λα­δή, έφυ­γαν πριν από τις εκλο­γές του Γε­νά­ρη, άρα όχι στη δική μας δια­κυ­βέρ­νη­ση.

Στην προ­σπά­θειά τους να πλή­ξουν τον ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ, έπλητ­ταν εν γνώ­σει τους τα συμ­φέ­ρο­ντα της χώρας. Η προ­σπά­θεια απο­στα­θε­ρο­ποί­η­σης της Κυ­βέρ­νη­σης ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ-ΑΝΕΛ συ­νε­χί­στη­κε από τις πρώ­τες κιό­λας μέρες με την πρω­το­φα­νή οι­κο­νο­μι­κή ασφυ­ξία που επι­βλή­θη­κε στη χώρα: η άρση του waiver, εβδο­μα­διαί­ες εγκρί­σεις για τον ELA με το στα­γο­νό­με­τρο, άρ­νη­ση της Ευ­ρω­παϊ­κής Κε­ντρι­κής Τρά­πε­ζας για αύ­ξη­ση του ορίου των 15 δι­σε­κα­τομ­μυ­ρί­ων για την έκ­δο­ση εντό­κων γραμ­μα­τί­ων.

Τέλος, οφεί­λε­ται στην κα­κο­δια­χεί­ρι­ση των τρα­πε­ζών. Είναι χα­ρα­κτη­ρι­στι­κό ότι το Διε­θνές Νο­μι­σμα­τι­κό Τα­μείο σε πρό­σφα­τη έκ­θε­σή του ανα­φέ­ρει ότι η κα­κο­δια­χεί­ρι­ση των τρα­πε­ζών ίσως απο­τε­λεί την κυ­ριό­τε­ρη αιτία για τα προ­βλή­μα­τα του ελ­λη­νι­κού τρα­πε­ζι­κού συ­στή­μα­τος και ευ­ρύ­τε­ρα της ελ­λη­νι­κής οι­κο­νο­μί­ας.

Με το προ­τει­νό­με­νο νο­μο­σχέ­διο ει­σά­γε­ται η αξιο­λό­γη­ση των διοι­κή­σε­ων των τρα­πε­ζών και η συ­νε­χής λο­γο­δο­σία τους στην αρ­μό­δια επι­τρο­πή αξιο­λό­γη­σης. Η επι­τρο­πή αυτή με τη σειρά της θα λο­γο­δο­τεί στον Υπουρ­γό Οι­κο­νο­μι­κών και στο Διοι­κη­τι­κό Συμ­βού­λιο του ΤΧΣ, αλλά κυ­ρί­ως στη Βουλή των Ελ­λή­νων, του­λά­χι­στον δύο φορές τον χρόνο.

Κυ­ρί­ες και κύ­ριοι συ­νά­δελ­φοι, το ση­με­ρι­νό νο­μο­σχέ­διο ευ­ελ­πι­στού­με να είναι το τε­λευ­ταίο που θα χρεια­στεί για την ανα­κε­φα­λαιο­ποί­η­ση των τρα­πε­ζών της χώρας μας.

Ελ­πί­ζου­με ότι πολύ σύ­ντο­μα οι ελ­λη­νι­κές τρά­πε­ζες θα μπο­ρέ­σουν να επι­τε­λέ­σουν τον πραγ­μα­τι­κό τους σκοπό ως ένα ση­μα­ντι­κό ερ­γα­λείο χρη­μα­το­δό­τη­σης της πα­ρα­γω­γι­κής ανα­συ­γκρό­τη­σης της χώρας.

Προ­σβλέ­που­με σε ένα χρη­μα­το­πι­στω­τι­κό σύ­στη­μα απαλ­λαγ­μέ­νο από τις πα­θο­γέ­νειες ενός ανα­ξιό­πι­στου πο­λι­τι­κού συ­στή­μα­τος που κυ­ριάρ­χη­σε τα τε­λευ­ταία σα­ρά­ντα χρό­νια. Σας κα­λού­με να στη­ρί­ξε­τε την προ­σπά­θεια της Ελ­λη­νι­κής Κυ­βέρ­νη­σης να δώσει ορι­στι­κή λύση στο τρα­πε­ζι­κό σύ­στη­μα της χώρας.

Ευ­χα­ρι­στώ πολύ.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.