Ρεπορτάζ

Ανακάμπτει σταδιακά η κρουαζιέρα στη Ρόδο

Θετικός είναι ο απολογισμός του πρώτου εννιαμήνου του 2019 για την κρουαζιέρα. Περισσότερα κρουαζιερόπλοια «έδεσαν» στη Ρόδο μεταφέροντας μεγαλύτερο αριθμό επισκεπτών σε σύγκριση με το 2018. Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από επίσημα στοιχεία, την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2019, η Ρόδος δέχθηκε συνολικά 179 κρουαζιερόπλοια που μετέφεραν 219.232 τουρίστες. Την αντίστοιχη περίοδο του 2018 είχαν προσεγγίσει το λιμάνι του νησιού 162 κρουαζιερόπλοια, μεταφέροντας συνολικά 184.044 τουρίστες. Περίπου 35.000 περισσότερους τουρίστες “της μίας ημέρας” δέχθηκε μέχρι και τα τέλη Σεπτεμβρίου η Ρόδος σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Με αύξηση της τάξης του 5,5% έκλεισε και ο Σεπτέμβριος, καθώς προσέγγισαν το τουριστικό λιμάνι της Ρόδου 32 κρουαζιερόπλοια μεταφέροντας 42.914 επιβάτες, ενώ τον αντίστοιχο μήνα του 2018 το νησί είχε καταγράψει 34 κρουαζιερόπλοια με 40.579 επιβάτες συνολικά.
Πάντως από τους καλύτερους μήνες του 2019 για το θαλάσσιο τουρισμό πρόκειται να είναι ο Οκτώβριος και ο Νοέμβριος με περισσότερες από 30 προσεγγίσεις. Ήδη παρουσιάζεται αύξηση στις εκδρομές με τους επαγγελματίες να κάνουν λόγο για τους καλύτερους μήνες της σεζόν. Τα κρουαζιερόπλοια αναμένεται να παρατείνουν την διάρκεια της σεζόν μέχρι και το τέλος Νοεμβρίου, τονώνοντας την κίνηση στην τοπική αγορά. Το 2020 προβλέπεται να είναι εξαιρετική χρονιά για το θαλάσσιο τουρισμό, καθώς όλες οι μεγάλες εταιρείες ενισχύουν την παρουσία τους στη Ρόδο.
Η Celestyal επιστρέφει ήδη από το χειμώνα στο νησί με το πλοίο Crystal (χθες προσέγγισε τη Ρόδο το κρουαζιερόπλοιο Celebrity της ίδιας εταιρείας με 2000 επισκέπτες).
«Η φετινή χρονιά αναμένεται να κλείσει με αύξηση, ενώ τα πράγματα αναμένονται ακόμη καλύτερα το 2020.
Ο θαλάσσιος τουρισμός παρουσιάζει σημάδια ανάκαμψης καθώς μεγάλες εταιρείες ενισχύουν την παρουσία τους στη Ρόδο», δήλωσε ο τουριστικός πράκτορας κ. Παύλος Γεωργιάδης.
Και η γραμμή της Τουρκίας όμως παρουσιάζει σημαντική αύξηση! Την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2019 η Ρόδος δέχθηκε 116.994 τουρίστες μέσω της Τουρκίας, ενώ στο αντίστοιχο διάστημα του 2018 είχαν επισκεφθεί τη Ρόδο 103.478 άτομα. Η αύξηση των επισκεπτών από την Τουρκία, αγγίζει δηλαδή το 12%.
Πολύ καλός μήνας ήταν ο Αύγουστος για τις εκδρομές μέσω της Τουρκίας, καθώς έφθασαν στη Ρόδο 37.302 άτομα έναντι 30.079 το 2018 (αύξηση 20% σχεδόν).
Σημειώνεται ότι το πιλοτικό πρόγραμμα έκδοσης ολιγοήμερων θεωρήσεων (βίζα) για τουρίστες από την Τουρκία προς τα ελληνικά νησιά εφαρμόστηκε για άλλη μία χρονιά καθώς αποδεδειγμένα ενδυναμώνει το τουριστικό ρεύμα προς τα ελληνικά νησιά και στηρίζει τις τοπικές οικονομίες.
Αυτό το πρόγραμμα θεωρήσεων, που έχει εφαρμοσθεί με επιτυχία στα προηγούμενα χρόνια, είναι ιδιαίτερα κρίσιμο για την οικονομία της Ρόδου για αυτό το λόγο η συνέχισή του και τη φετινή χρονιά αποτελούσε πάγιο αίτημα όλων των τοπικών φορέων.
Έχει αποδειχθεί ότι οι Τούρκοι τουρίστες ενισχύουν σημαντικά την τοπική οικονομία της Ρόδου με το συνάλλαγμα που αφήνουν να φτάνει έως και τα 2,5 εκατ. ευρώ. Επιλέγουν τις τοπικές επιχειρήσεις και ενισχύουν τη ρευστότητα στην αγορά.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου