Ρεπορτάζ

Με ενέργειες του Αρ. Παυλίδη, στην Κω ειδική επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης για το μεταναστευτικό

Ειδική επιτροπή στην οποία θα μετέχουν μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης θα βρίσκεται την Κω στο διάστημα από τις 22 έως τις 24 Οκτωβρίου, προκειμένου να εξεταστούν όλα τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με το μεταναστευτικό.
Στην Κω, στο ίδιο χρονικό διάστημα, θα βρίσκονται και όλοι οι δήμαρχοι των νησιών του Νοτίου και του Βορείου Αιγαίου στα οποία αποβιβάζονται παράτυποι μετανάστες.
Την επίσκεψη του κλιμακίου στην Κω, ανήγγειλε σε συνέντευξή τύπου χθες, στο Δημαρχείο ο πρώην υπουργός και επίτιμο μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης κ. Αριστοτέλης Παυλίδης, συνεπικουρούμενος από το δήμαρχο κ. Φώτη Χατζηδιάκο και τον επικεφαλής της παράταξης ΡΟΔΗ και πρώην δήμαρχο κ.Χατζή Χατζηευθυμίου.
Ο κ. Παυλίδης ανακοίνωσε πως έχει ζητήσει να πραγματοποιηθεί στη Ρόδο συνδιάσκεψη στην οποία θα μετάσχουν εκπρόσωποι χωρών της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, για να συζητηθεί το μεταναστευτικό πρόβλημα και να ληφθούν αποφάσεις.
«Τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Συμβουλίου της Ευρώπης ανησυχούν για τον τρόπο με τον οποίο θα εξελιχθεί το μεταναστευτικό. Σε αυτό το θέμα όμως πρωταγωνιστούν χώρες της Μεσογείου. Μια από αυτές είναι η Ελλάδα. Με δεδομένη την κατάσταση, έστειλα επιστολή στον πρόεδρο της επιτροπής μετανάστευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης κ. Μαριανί. Μου απάντησε πως το θέμα που έθεσα θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης. Με βάση τις πληροφορίες που έχουμε θα πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις το πρόβλημα. Του ζήτησα να έρθει κλιμάκιο μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης στην Κω και να εξετάσει το πρόβλημα», δήλωσε ο κ. Αριστοτέλης Παυλίδης και πρόσθεσε πως την πρότασή του στήριξε και ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Δ. Βίτσας.
Όπως τόνισε ο κ. Παυλίδης, το αίτημά του εξετάστηκε σε συνεδρίαση της επιτροπής για τη μετανάστευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, την περασμένη Τρίτη.
«Αποφασίστηκε να επισκεφθεί την Κω μια ειδική επιτροπή. Τα μέλη της θα μείνουν μέχρι τις 24 Οκτωβρίου, θα έχουν συναντήσεις με διάφορους φορείς και θα συλλέξουν στοιχεία για να οργανώσουν το επόμενο βήμα. Έχω ενημερώσει ήδη τους περιφερειάρχες Νοτίου και Βορείου Αιγαίου, αλλά και τους δημάρχους της Λέσβου, της Χίου, της Σάμου, της Λέρου, της Κω, της Τήλου και της Ρόδου δηλαδή των νησιών, όπου το πρόβλημα πήρε μεγάλες διαστάσεις. Η προσπάθεια δεν σταματάει εδώ. Στις 15 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση της επιτροπής μετανάστευσης. Στις 16 Δεκεμβρίου θα διεξαχθεί ευρύτερη συνδιάσκεψη», ανακοίνωσε ο κ. Παυλίδης και πρόσθεσε πως η 18η Δεκεμβρίου θα καθιερωθεί ως ημέρα των προσφύγων.
Ο πρώην υπουργός τόνισε πως ο διάλογος με τα μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης μπορεί να έχει καλύτερα αποτελέσματα σε ό,τι αφορά στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού. «Στο Συμβούλιο της Ευρώπης μετέχουν και Τούρκοι αξιωματούχοι. Για το λόγο αυτό ζήτησα το διάλογο με τα μέλη του συγκεκριμένου οργάνου», εξήγησε ο κ. Παυλίδης.
Ο κ. Παυλίδης ανέφερε πως από το 2008, που άρχισε να λαμβάνει διαστάσεις το πρόβλημα, οι αφίξεις των παράτυπων μεταναστών έχουν αυξηθεί δραματικά.
«Από το Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης ανακοινώθηκε πως ήδη μισό εκατομμύριο μετανάστες εισήλθαν στην Ευρώπη. Από αυτούς οι 300.000 πέρασαν από την Ελλάδα. Η Λέρος έχει δεχθεί 15.000 παράτυπους μετανάστες.
Τα στοιχεία δείχνουν πως 2.000.000 έχουν συγκεντρωθεί στα παράλια της Τουρκίας και σε άλλες περιοχές και περιμένουν την κατάλληλη ευκαιρία για να περάσουν στην Ευρώπη. Κανείς δεν φαντάστηκε πως το μεταναστευτικό θα προσλάμβανε τόσο μεγάλες διαστάσεις», τόνισε ο κ. Παυλίδης και πρόσθεσε πως προέβη σε κινήσεις για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού σε συνεργασία με το δήμαρχο της Κω κ. Γιώργο Κυρίτση.
«Η Ευρώπη έχει υποχρέωση να προστατεύσει τους κατοίκους των κρατών μελών της αλλά και τους μετανάστες. Επίσης θα πρέπει να αντιμετωπιστούν θέματα που έχουν να κάνουν με την οικονομία και την υγεία. Οι περιοχές που υποδέχθηκαν παράτυπους μετανάστες αντιμετώπισαν ποικίλα προβλήματα», τόνισε ο κ. Παυλίδης.
«Έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα όσα ανακοίνωσε ο κ. Αριστοτέλης Παυλίδης. Ένας άνθρωπος έκανε ουσιαστικές παρεμβάσεις στο Συμβούλιο της Ευρώπης για ένα θέμα που δεν μπόρεσε να χειριστεί η ελληνική κυβέρνηση. Είναι σφάλμα να μην αξιοποιούνται από την εκάστοτε κυβέρνηση άνθρωποι που έχουν ικανότητες», δήλωσε ο κ. Χατζηευθυμίου και πρόσθεσε πως για το μεταναστευτικό θα πρέπει να γίνει συζήτηση σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.
«Και για το θέμα του ΦΠΑ έπρεπε να γίνει συζήτηση σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου για να έχουν βαρύτητα οι κινήσεις που θα γίνουν προσεχώς», τόνισε ο κ. Χατζηευθυμίου.
«Μπορεί να δεσμευθούν τα κράτη μέλη της Ευρώπης για το μεταναστευτικό. Είναι ανάγκη να υλοποιηθούν πολιτικές που θα οδηγήσουν στη λύση του προβλήματος. Στη Ρόδο από τις 17 Αυγούστου αφίχθησαν 4.000 παράτυποι μετανάστες και στο Αγαθονήσι 7.000», δήλωσε ο δήμαρχος κ. Φώτης Χατζηδιάκος.

Ο ΦΠΑ και η ΝΔ
Σε ερώτηση σχετικά με την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ ο κ. Παυλίδης δήλωσε πως η απόφαση εφαρμόσθηκε χωρίς να υπάρξει αντίδραση.

«Δεν ελήφθη υπόψη ότι οι συνθήκες που οδήγησαν την ΕΟΚ στην εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου δεν έχουν μεταβληθεί. Δεν υπήρξε αντίδραση από τους κοινοβουλευτικούς. Θεωρώ την απόφαση όχι επιτυχή. Πλήττεται η νησιωτική Ελλάδα σε περίοδο οικονομικής κρίσεως. Μέρος των εσόδων από την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών θα πηγαίνει στο ταμείο της ΕΕ. Δεν θα υπάρξει απόδοση», τόνισε ο κ. Παυλίδης.
Αναφερόμενος στο θέμα του ΦΠΑ ο κ. Χατζηδιάκος, τόνισε πως θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης σε προσεχή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.
Ο πρώην υπουργός αναφέρθηκε και στις εκλογές για την ανάδειξη νέου προέδρου στη ΝΔ και τόνισε πως το θέμα άνοιξε σε λάθος χρόνο.
«Δεν θα έβλαπτε να περιμέναμε λίγο. Η σπουδή δεν ωφέλησε ποτέ. Όριο για τις υποψηφιότητες δεν υπάρχει. Ένας καλός ηγέτης, όπως έλεγε ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Καραμανλής, πρέπει να έχει γνώση της ιστορίας, πείρα, κρίση και βούληση για να λαμβάνει αποφάσεις», τόνισε ο κ. Παυλίδης.
Ο κ. Παυλίδης δεν θέλησε πάντως να αποκαλύψει ποιον θα ψηφίσει για τη θέση του προέδρου της ΝΔ. αα

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου